14.10.2016 | Klima, miljø og energi
Rapport dumper madbrands’ indsats mod skovrydning
En række af verdens største virksomheder får hårde ord med på vejen i ny rapport, der bedømmer deres indsats for at bekæmpe skovrydning i forbindelse med deres indkøb af oksekød. Kunstigt kød kan være en del af løsningen.
Brasilien er et af de lande, der har mistet enorme mængder regnskov som følge af øget kvæghold til kødproduktion. En ny rapport kritiserer en stribe store brands for at ikke gøre nok for at forhindre udviklingen. Foto: Flickr/Pan American Health Organization
Rydningen af skov i verdens tropiske egne, primært Sydamerika, er et gigantisk problem i klimasammenhæng. En af de største årsager til den massive skovrydning er behovet for græsningsarealer til kvæg, der kan være med til at imødekomme verdens efterspørgsel på kød.
Læs også: McDonalds lover at stoppe skovrydning i hele sin forsyningskæde
I den forbindelse har en stribe af verdens største fødevarevirksomheder, herunder restaurantkæderne, en stor del af ansvaret for at bekæmpe denne tendens. Og mens nogle af disse virksomheder er begyndt at bevæge sig i retning af kød produceret uden skovrydning, så er der ingen, der er gået langt nok, og alt for mange har ikke gjort noget som helst.
Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny rapport fra den amerikanske organisation Union of Concerned Scientists (UCS). I rapporten “Cattle, Cleared Forests, and Climate Change: Scoring America’s Top Brands on their Deforestation-Free Beef Commitments and Practices” bedømmer UCS 13 fastfood-, detail- og produktionsvirksomheder, der er til stede på det amerikanske marked og sourcer deres kød I Sydamerika, på baggrund af deres indsats, for at bekæmpe skovrydning i deres forsyningskæder – og resultaterne er ikke imponerende.
Proteinburger kan være en del løsningen
Topscoreren er Walmart med 52 point ud af 100 mulige, mens McDonald’s og dyremadsproducenten Mars indtager anden- og tredjepladsen med 48 hhv. 37 point. Derfra går det støt nedad bakke. Fire mærker, bl.a. Burger King og Pizza Hut, har fået et rundt nul og andre seks brands, inkl. Subway (5 point) og Nestlé (23) scorer under 30 point.
UCS argumenterer for, at kødproduktion godt kan ske uden skovrydning. En kombination af aftaler i industrien og lovgivning fra myndighederne har allerede haft en positiv effekt i den brasilianske del af Amazonas. Men, påpeger UCS, selvom disse tiltag er opmuntrende, så skal der mere til fremover.
En anden af verdens største kødproducenter, amerikanske Tyson Foods, er ikke med på listen, men har ikke desto mindre just taget et af de små skridt, UCS nævner. Selskabet, der er tilstede i 130 lande, annoncerede for nylig, at man har investeret i 5 procent af aktiebeholdningen i Beyond Meat, der producerer ’erstatningskød’ af planteproteiner.
Læs også: Blødende vegetarburger er godt nyt for klimaet
Selvom man fra Tyson Foods’ side mest fokuserer på at komme ind på det hastigt voksende proteinmarked, så er klimagevinsten en ikke ubetydelig potentiel bonus, i det ’kødet’ fra planteproteinerne, foruden at være blottet for kolesterol, selvsagt ikke kræver kvægproduktion på samme måde som den ’ægte vare’.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Byggecentre kan få hjælp til at gøre kunderne klogere på bæredygtighed
Tre ud af fire danskere har lidt eller ingen viden om bæredygtige byggematerialer. Det vil Videncentret Bolius, foreningen Realdania og Danske Byggecentre lave om på, og derfor inviterer partnerne landets byggecentre til at søge midler til bæredygtige idéer og aktiviteter.
Strategi & ledelse

First-mover i en branche uden bæredygtighedsfokus
Lubech Living laver mere bæredygtig brugskunst og interiør i en branche, hvor opmærksomheden på det emne er forsvindende lille. CSR.dk tegner et portræt.
Klima, miljø og energi

Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet
De fleste danskere ønsker at leve mere bæredygtigt. Men det er blot hver femte, der faktisk gør det, viser ny rapport.
Samfund

Lynlad din elbil mens du køber ind
Dem med elbil kan se frem til nye lademuligheder når de handler i Meny eller Spar.
Samfund

Fem lande er klimaskyld i udviklingslandes tab af 6.000 mia. dollars
Forskere har lavet en model, der viser, hvor store økonomiske tab de største klimasyndere forårsager i andre lande. Håb og frygt i lige mål for, at det kan gøre erstatningssøgsmål mulige.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.