06.11.2017  |  Klima, miljø og energi

Rapporter melder om stor uenighed i kampen mod global opvarmning

Skal vi gøre noget ved de globale klimaforandringer, er vi nødt til at bygger broer mellem både regeringer, civilsamfund og den private sektor. Men det kræver også, at det er de rette personer, der sidder rundt om bordet, når der skal indgås aftaler, vurderer nye rapporter.

Der er stadig en stor kløft mellem landenes løfter om at reducere drivhusgasser og den nødvendige handling for at få nedbragt den globale opvarmning.

Læs også: Europæiske lande støtter fossil energi med 800 milliarder om året

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det skriver FN i en nylig rapport, hvori der blandt andet står, at de nuværende planer fra de nationale regeringer og løfter fra private virksomheder og lokale myndigheder, vil føre til en temperaturstigning på tre grader celsius eller mere inden udgangen af dette århundrede. Det vil i værste fald kunne udløse dræbende hedebølger og stigende vandstand i verdenshavene, skriver FN.

Derudover nævner FN, at koncentrationen af CO2 i atmosfæren har nået en ny rekordhøjde, hvorfor man advarer om, at det er nødvendigt med drastisk handling, hvis målene for Paris-aftalen skal nås:

"Vi befinder os stadig i en situation, hvor vi ikke gør nok til at redde millioner af mennesker fra en elendig fremtid. Dette er uacceptabelt. Hvis vi investerer i de rigtige teknologier og sikrer, at den private sektor er involveret, kan vi stadig opfylde det løfte, vi har givet vores børn, om at beskytte fremtiden. Men vi er nødt til at tage hånd om sagen nu", udtaler Erik Solheim, der er FN's miljøchef.

Fossile brændselsvirksomheder har et stort ansvar
Ifølge en rapport fra Corporate Accountability er det de store fossile brændselsvirksomheder, der bærer en stor del af ansvaret for klimaforandringerne, der skal diskuteres på COP23 i Bonn, som starter i dag.

Heri nævnes det blandt andet, at flere af disse virksomheder har haft indflydelse på Paris-aftalen. Ifølge rapporten kan indflydelsen ses ved en favorisering af de virksomheder, der forurener mest.

Rapporten kommer umiddelbart inden 2018-tidsfristen for udarbejdelsen af det regelsæt, der skal guide medlemslandene gennem implementeringen af Paris-aftalen. Her skal reglerne fremover guide landene til at håndhæve aftalen og samtidig sørge for, at verdens udviklingslande modtager finansiering og støtte.

Men ifølge rapporten er det ikke de rigtige mennesker, der sidder rundt om aftale-bordet: "Det er de forkerte mennesker, der skal rådgive til dette regelsæt. Hvis vi ikke sigter mod COP23, kan vi komme i reelle problemer", som der står.

Ifølge rapporten er sponsoratet af COP21 i Paris for to år siden et godt eksempel på, at det er de forkerte mennesker, der udarbejder regelsættet til ratificeringen af aftalen fra den franske hovedstad.

Således har flere af de fossile brændselsvirksomheder haft adgang til "kommunikations- og netværksområdet" i de lokaler, hvor Paris-forhandlingerne fandt sted.

Og det er noget, der har påvirket resultaterne hos UNFCCC, står der i rapporten. Således mener forfatterne bag, at Paris-aftalen kan blive en fiasko, hvis man (igen) vælger at lade de forkerte rådgivere sidde med om bordet.

"Hvis disse regler bliver skrevet på en måde, der vægter de bestemmelser, som industrien går ind for højest, så gentager man jo bare den problematik, der var forud for Paris-aftalen", siger Jessie Bragg fra Corporate Accountability.

Amerikansk farvel til anti-korruptionsinitiativ
I forlængelse af udgivelsen af rapporten fra Corporate Accountability kom det i fredags frem, at USA har trukket sig ud af det internationale netværk EITI (Extractive Industries Transparency Initiative), der arbejder for at bekæmpe korruption og fremme transparens i olie- og gasindustrien, skriver edie.net.

Den amerikanske regering, nærmere bestemt det såkaldte Office of Natural Resources Revenue, sendte i torsdags et brev til EITIs formand, den tidligere svenske statsminister Fredrik Reinfeldt, hvor man gjorde det klart, at EITI's krav ikke spiller sammen med den hjemlige lovgivning.

"Læs også: Verdens energiforbrug vil toppe i 2030

I et svar kalder Reinfeldt udmeldingen for et "skuffende, baglæns skridt", der "sender et forkert signal" i forhold til at tackle korruption globalt.

- EL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere