Regeringen: Mere industri og mindre CO2

Regeringen vil have mere industri og mindre CO2. Men ifølge en analyse fra Mandag Morgen vil det kræve, at dansk industri øger energieffektiviteten voldsomt.

02.09.2014

CSR.dk

Det er problematisk, at regeringen på én gang ønsker at bruge produktionsindustrien som vækstmotor og samtidig vil skære 40 procent af Danmarks CO2-udslip inden 2020. Det viser en analyse foretaget af Mandag Morgen.

Læs også: Vækstpakke rokker ikke ved regeringens klimamål

Regeringens og Venstres Vækstpakke skal gøre Danmark til et produktionsland, samtidig med at en klimaaftale med Enhedslisten skal reducere Danmarks CO2-udslip med 40 procent i 2020 i forhold til udslippet i 1990. Her peger Mandag Morgens analyse på, at regeringen får meget svært ved at forene de to tiltag.

”Regeringen skylder i forvejen at komme med klare virkemidler, der kan indfri 40-procents-målsætningen. Med en vækstplan, der øger industriaktiviteterne i Danmark ved at sænke energiafgifterne, bliver det ikke nemmere”, siger videnschef i den grønne tænketank Concito, Torben Chrintz til Mandag Morgen.

Torben Chrintz påpeger, at den direkte CO2-udledning fra produktionserhverv er langt højere end CO2-udledningen fra serviceerhverv, og at der er en tæt sammenhæng mellem produktionsaktiviteter og CO2-udledning. Han mener ikke, at regeringen har klare bud på, hvordan dette dilemma skal løses.

Torben Chrintz er heller ikke den eneste, der er skeptisk over for regeringens planer.

”Regeringen kan kun komme i mål, hvis man øger virksomhedernes energi- og ressourceeffektivitet betragteligt. Men lige nu er der ikke tegn på initiativer, der kan speede den udvikling tilstrækkeligt op”, siger klima- og miljøchef i Verdensnaturfonden, John Nordbo.

Læs også: Regeringen vil oprette et klimaråd

Klimaminister Rasmus Helveg erkender også, at det kan være svært at få de to ender til at mødes.

”Det er rigtigt, at vækstaftalen umiddelbart har en effekt, der går i den modsatte retning af klimaaftalen”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Mandag Morgen og fortsætter: ”det er rigtigt, at virkemidlerne (for den yderligere 7 procents CO2-reduktion, red.) endnu ikke er endeligt beskrevet”.

-SSM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V