Regeringen: Mere industri og mindre CO2
Regeringen vil have mere industri og mindre CO2. Men ifølge en analyse fra Mandag Morgen vil det kræve, at dansk industri øger energieffektiviteten voldsomt.
Det er problematisk, at regeringen på én gang ønsker at bruge produktionsindustrien som vækstmotor og samtidig vil skære 40 procent af Danmarks CO2-udslip inden 2020. Det viser en analyse foretaget af Mandag Morgen.
Regeringens og Venstres Vækstpakke skal gøre Danmark til et produktionsland, samtidig med at en klimaaftale med Enhedslisten skal reducere Danmarks CO2-udslip med 40 procent i 2020 i forhold til udslippet i 1990. Her peger Mandag Morgens analyse på, at regeringen får meget svært ved at forene de to tiltag.
Regeringen skylder i forvejen at komme med klare virkemidler, der kan indfri 40-procents-målsætningen. Med en vækstplan, der øger industriaktiviteterne i Danmark ved at sænke energiafgifterne, bliver det ikke nemmere, siger videnschef i den grønne tænketank Concito, Torben Chrintz til Mandag Morgen.
Torben Chrintz påpeger, at den direkte CO2-udledning fra produktionserhverv er langt højere end CO2-udledningen fra serviceerhverv, og at der er en tæt sammenhæng mellem produktionsaktiviteter og CO2-udledning. Han mener ikke, at regeringen har klare bud på, hvordan dette dilemma skal løses.
Torben Chrintz er heller ikke den eneste, der er skeptisk over for regeringens planer.
Regeringen kan kun komme i mål, hvis man øger virksomhedernes energi- og ressourceeffektivitet betragteligt. Men lige nu er der ikke tegn på initiativer, der kan speede den udvikling tilstrækkeligt op, siger klima- og miljøchef i Verdensnaturfonden, John Nordbo.
Læs også: Regeringen vil oprette et klimaråd
Klimaminister Rasmus Helveg erkender også, at det kan være svært at få de to ender til at mødes.
Det er rigtigt, at vækstaftalen umiddelbart har en effekt, der går i den modsatte retning af klimaaftalen, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Mandag Morgen og fortsætter: det er rigtigt, at virkemidlerne (for den yderligere 7 procents CO2-reduktion, red.) endnu ikke er endeligt beskrevet.
-SSM