28.11.2019 | Klima, miljø og energi
Regeringen sætter en stopper for bidræbergift
Indhold fra partner Hvad er dette?
Efter årelangt politisk pres sætter miljøminister Lea Wermelin nu en stopper for brugen af bidræbergift. Det får ros af Danmarks Naturfredningsforening.
Bidræbergiftene neonikotinoider – også kendt som neoniks - er særligt farlige gifte designet til at slå insekter ihjel. EU har forbudt giftene til al udendørs brug, men alligevel har Danmark og en række andre EU lande givet landbruget dispensation til at fortsætte brugen.
Den dispensation slutter nu. Regeringen forbyder neonikotinoiderne til golfbaner og potteplanter i gartnerierne. Og landbruget skal udfase brugen.
De danske sukkerroedyrkere får nu ét år til af afprøve alternativer under skærpede vilkår. Herefter skal det være slut, hvis det står til miljøminister Lea Wermelin.
- Rapport på rapport sætter en stor tyk streg under, hvor presset vores natur og insektliv er. Vi ved, at vores bier og bestøvere er i voldsom tilbagegang. Det er en rigtig god nyhed for naturen og insekterne, at regeringen griber ind over for neonikotinoiderne, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
40.000 danskere har sagt nej til bidræber
Baggrunden for beslutningen er et årelangt politisk pres fra borgere og organisationer. Heriblandt Danmarks Naturfredningsforening, som med kampagnen ’Forbyd bidræber’ har samlet mere end 40.000 underskrifter.
Presset førte i første omgang til, at tidligere miljøminister Jakob Ellemann-Jensen i foråret 2018 forbød brugen af neonikotinoiderne til at behandle raps.
Nu ser det endelig ud til, at der kommer et fuldstændigt stop for giften fra 2021.
Sådan vil regeringen udfase brugen af neonikotinoiderne
- Indgrebet over for neonikotinoiderne er første del af en større bestøverstrategi, som skal udarbejdes i sammenhæng med den kommende natur- og biodiversitetspakke.
- Neonikotinoider er, som udgangspunkt, forbudt i Danmark til udendørs anvendelse, ligesom i resten af EU.
- Regeringen forbyder nu brugen af neonikotinoider til behandling af prydplanter i væksthuse og til anvendelse på golfbaner.
- Med baggrund i de nyeste vurderinger fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet vil der kun være behov for dispensation i et år til bejdsning af sukkerroefrø med imidacloprid, der er den eneste tilbageværende dispensation til udendørsanvendelse i Danmark.
- Det er et vigtigt første skridt at sætte en stopper for brugen af bidræbergifte. Men det løser ikke udfordringerne for vores insekter alene. Derfor kæmper vi selvfølgelig for en fortsat udfasning af de insektskadelige sprøjtegifte, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Marie Reumert Gjerding og tilføjer:
- Og så må vi naturligvis heller ikke glemme, at den største udfordring for naturen er manglen på plads.
Læs også: DN vil have en biodiversitetslov og 30 procent natur
Præsidenten sender samtidig en stor tak til de mange tusinde danskere, som gennem årene har engageret sig i kampen mod neonikotinoiderne.
Ny national bestøverstrategi
Indgrebet over for neonikotinoiderne er første del af en større national strategi for bedre beskyttelse af insekterne i Danmark – en strategi, som skal udarbejdes i sammenhæng med den kommende natur- og biodiversitetspakke.
Sammen med Danmarks Biavlerforening og Landbrug og Fødevarer har Danmarks Naturfredningsforening tidligere på efteråret opfordret miljøministeren til at etablere en sådan strategi. Det vækker derfor glæde i foreningen, at Lea Wermelin i dag har varslet en samlet plan for beskyttelsen af bier og andre bestøvere i Danmark.
- Jeg glæder mig rigtig meget til komme i gang med arbejdet med en bestøverstrategi. Hvis insekternes tilbagegang skal vendes, bliver vi nødt til at se på, hvordan vi skaber flere levesteder. Og så skal vi naturligvis også kigge på, hvordan vi udfaser sprøjtegiftene over en bred kam, siger Maria Reumert Gjerding.
Et totalforbud mod Roundup
Danmarks Naturfredningsforening arbejder for en fuldstændig udfasning af landbrugets brug af sprøjtegifte.
Aktuelt kæmper foreningen for, at Danmark følger det tyske eksempel og indfører et totalforbud mod Roundup når den nuværende EU-tilladelse udløber i 2022.
For at stoppe naturens tilbagegang har foreningen foreslået at 30 procent af det danske areal udlægges til natur i 2030, hvoraf 2/3 skal være vild natur.
Strategi & ledelse

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling
Elbilproducenten NIO, som i løbet af efteråret 2022 etablerer sig i Danmark, har indgået en partnerskabsaftale med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Naturfond om at styrke naturforvaltningen af fire danske naturområder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald
Danskere laver langt mere affald end andre europæere. Det skriger på et opgør mod brug og smid væk-kulturen. Og her spiller kommunerne en afgørende rolle.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder
Vildtvoksende græs, blomster, insekthoteller og fuglehuse – det er noget af det, som man kan opleve ved Haslev Kirke, der er en af 315 "Grønne Kirker" i Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej
Efter flere års pres for et forbud mod sprøjtegifte på offentlige og private arealer ser det endelig ud til at lykkes. DN roser regeringens udspil, men påpeger samtidigt, at vi endnu ikke er i mål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm
Havneslam fra den kunstige halvø Lynetteholm skal ikke længere dumpes i Køge Bugt. Det har et flertal i Folketinget besluttet, og det er en fantastisk nyhed, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Cirkulær økonomi
I dag har vi en lineær økonomi, hvor vi udvinder ressourcer fra jorden, producerer, distribuerer, forbruger og smider ud. I en cirkulær økonomi er ressourcerne i et kredsløb - affald findes ikke.
Indhold fra partner