Rester fra ølbryg kan redde liv
Circular Food Technology står bag det fremadstormende brand Agrain, der giver ”brugt korn” nyt liv. Det bliver til mel, der giver spændende smagsnoter i bagværk og til færdige fødevarer som chips og knækbrød.
”Access2innovations PIVØ-program har været en stor hjælp for Circular Food Technology for at komme i gang i Afrika. Det har gjort det muligt at udvikle vores metode, så vi nu også kan skabe proteinrigt mel af de store mængder af kornsorten sorghum, som er til overs på afrikanske bryggerier efter ølbrygning. Vi er nu i dialog med afrikanske bryggerier så vi kan upcycle deres brugte sorghum. Det kan vi lave mel af, som kan redde mange liv".
Det siger medstifter Karin Beukel fra danske Circular Food Technology, der har speciale i at upcycle restprodukter fra fødevareindustrien til nye fødevarer.
Stort netværk i Afrika via A2i
”Vi var ikke kommet så langt i Afrika uden PIVØ. Vi startede projektet i januar 2020 og har nu fået testet, hvordan den teknologiproces som er udviklet baseret på sidestrømme fra danske bryggerier, skal tilpasses til Afrika, og vi er næsten færdige nu. Når det er gået så hurtigt, hænger det sammen med, at Access2innovation og en af vores investorer, Allan Mortensen, har et stort netværk i Afrika og viden om lokal forretning. Allan har været i Kenya flere gange i løbet af den tid, projektet har kørt. Og så har vi via Access2innovation's netværk åbnet dørene til en række konkrete samarbejdspartnere, der kan være nøglen til en kommende udrulning. Det gør en kæmpe forskel at have adgang til at være til stede lokalt. Samtidig har vi med Københavns Universitet tilpasset udviklingsopgaven løbende i projektet, som ændrede sig markant som følge af COVID-19. Lige nu håber vi snart at lave et close loop med World Food Programme i Kenya. De vil forhåbentlig aftage alt det super cereal mel vi kan skabe årligt ud fra rest-durra fra ølbrygning lokalt. Super cereal er mel, der er så næringsrigt, at de 5.000 tons, vi kan producere fra blot et bryggeri i Kenya, vil dække 400.000 børns behov for proteiner og aminosyrer. Det kommer forhåbentlig de lokale programmer for skolebørn til gode", fortsætter Karin Beukel.
På vinderkurs
Circular Food Technology ligner en sikker vinder i en tid, hvor mindre madspild, flere plantebaserede fødevarer og bæredygtighed står øverst på fødevare-agendaen. Da der på verdensplan årligt bliver produceret ca. 200 milliarder liter øl, vil der være mere end 40 millioner tons mask til rådighed årligt. Så råvareforsyningen er sikret mange år frem. I det omtalte PIVØ-projekt medvirker også The Footprint Firm og Københavns Universitet.
20 PIVØ-projekter i gang trods Corona
Access2innovation har lige nu over 20 aktive PIVØ-projekter, hvor danske SMV’er kan få støtte med op til 500.000 kroner og ekspertbistand til konceptudvikling, prototypeudvikling og test af nye løsninger til de afrikanske vækstmarkeder. PIVØ står for ”Partnerskabsdrevet Innovation til Vækstmarkederne i Østafrika” og er finansieret af Den Europæiske Regionalfond.