13.12.2016 | Klima, miljø og energi
Scania tester hurtig trådløs opladning på bybus
Indhold fra partner Hvad er dette?
Den første busservice i den nordiske region med trådløs (induktiv) opladning ved busstoppesteder starter nu.
En nyudviklet elhybridbus fra Scania kommer til at køre i den almindelige bytrafik i Södertälje i Sverige.
En nyudviklet elhybridbus fra Scania kommer til at køre i den almindelige bytrafik i Södertälje i Sverige som en del af arbejdet med at identificere flere bæredygtige løsninger inden for offentlig transport i bymæssige områder.
Det er første gang, at denne teknologi testes i den nordiske region, og både bussen og busstopløsningen er en del af et forskningsprojekt, hvor Scania, det offentlige transportselskab i Stockholm SL, Vattenfall, Södertälje kommune og Kungliga Tekniska högskolan (KTH) samarbejder om udviklingen af et støjsvagt og bæredygtigt offentligt transportsystem. Projektet er til dels finansieret af det svenske energiagentur.
Støjsvag og usynlig opladning
For første gang nogensinde testes denne type af teknologi også i et mere ekstremt klima, som denne type infrastruktur også skal kunne klare for at være relevant i de nordlige dele af verden. Trådløs opladning ved busstoppesteder betyder, at bussen parkerer over et opladningssegment under vejoverfladen ved ladestationen, hvor opladningen sker automatisk. Den induktive teknologi er konstrueret og tilpasset, så den ikke forstyrrer det eksisterende bymiljø, og den er i bund og grund usynlig. 7 minutters trådløs opladning er nok til, at bussen kan køre hele den 10 km lange rute, som den skal dække i Södertälje.
- Elhybridbussen i dette projekt demonstrerer en teknologi, som baner vejen for en mere bæredygtig transportløsning. Den induktive opladningsteknologi er både støjsvag og usynlig. Testen i Södertälje er vigtig forud for de valg, som både samfundet og bilindustrien står over for, hvad angår elimineringen af emissioner og reducering af trafikstøj i følsomme byområder, udtaler Hedvig Paradis, som er project manager hos Scania og ansvarlig for koncernens deltagelse i forskningsprojektet.
Løsninger til bæredygtig transport i byerne
Udgifterne i forbindelse med trådløs opladning ved busstoppesteder løber op i lidt over 38 millioner SEK, hvoraf Scania investerer 22 millioner SEK. Det svenske energiagentur har ydet næsten 10 millioner SEK i forskningsmidler – et beløb, der deles mellem Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Scania og SL.
- Dette projekt er ét af flere projekter, som Scania arbejder på med henblik på at finde løsninger til fremtidige bæredygtige transportløsninger i byområderne”, udtaler Anders Grundströmer, som er chef for den nystartede afdeling Scania Sustainable City Solutions.
- Vi arbejder på at identificere byernes behov og på at udvikle systemer til miljøvenlige, hurtige, sikre og omkostningseffektive transportløsninger, der er baseret på lokalt producerede alternative brændstoftyper inklusive elektrificering, slutter han.
Flere muligheder for elektrificering
Elektrificeringen af transportsektoren vil kræve forskellige teknologier og løsninger – både hvad angår hvor og hvordan køretøjerne oplades. Opladningen kan enten ske, når køretøjerne holder stille på holdepladser, ved busstoppesteder og under kørsel. Til opladning under kørsel findes følgende løsninger: strømførende opladning via en pantograf eller induktiv opladning – eller en kombination af disse teknologier.
Hvilken løsning, der skal vælges, afhænger af den transportopgave, der skal løses. Fx afgør størrelsen og vægten af de batterier, der kan medbringes i køretøjet, hvor meget køretøjet skal lades op under kørsel.
Den bus, som Scania vil teste i Södertäljes bytrafik, er en hybridbus, som altså har en teknologi, hvor bussens batterier også oplades under kørsel ved at udnytte decelerationsenergien. Opladning kan også ske ved hjælp af bussens forbrændingsmotor, som kører på fossilfrit brændstof.
Bussens tekniske data
• Model: Scania Citywide LE4x2
• Drivlinje: Parallelhybrid, integreret med gearkassen (GRS895)
• Elektrisk motorydelse: 130 kW
• Batteri: litium-ion-batteri på 56 kWh
• Forbrændingsmotor: 9-liters dieselmotor med 320 hk (kører på biodiesel)
Klima, miljø og energi

De første i Danmark: Scania sælger ladeløsninger til el-lastbiler
El-lastbiler er stadig et sjældent syn i Danmark, men nu har Scania gjort det nemt for deres kunder at sadle om og fremover køre grøn lastbilskørsel. De kan nu levere både el-lastbiler og el-ladestandere, og det har et af landets førende renovationsselskaber netop takket ja til. Det er første gang, at en dansk virksomhed har kunnet tilbyde en større samlet løsning, men ifølge Scania vil det være standarden i fremtiden
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Scania skal levere op til 100 el-lastbiler til Storkøbenhavns fælleskommunale affaldsselskab Amager Ressourcecenter (ARC)
Scania vil levere mindst 78 fuldelektriske L-serie lastbiler, med option på yderligere 23 lastbiler, til Amager Ressourcecenter (ARC) til håndtering af husholdningsaffald i Storkøbenhavn. De første to elektriske Scania L-serie renovationslastbiler i den s
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Scania introducerer el-lastbiler til regional kørsel
• Scania introducerer komplette el-løsninger til regional kørsel • Med ydeevne, rækkevidde og ladekapacitet til ubesværet daglig drift over længere distancer • Scania fortsætter sin elektrificeringsrejse for i samarbejde med kunder at nå de fastsatte SBT
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danmarks første plugin-hybridlastbil skal køre med medicin
Få dage før nytår kunne Region Sjælland bryste sig af at kunne sætte Danmarks første plugin-hybridlastbil i drift. Lastbilen, en Scania P 320 B4x2 med efternavnet PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle), skal bl.a. transportere medicin, laboratorieprøver og andet medicinsk udstyr mellem Region Sjællands hospitaler i Køge og Roskilde.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Scania indsætter fuld-elektriske lastbiler i minedrift hos LKAB i Nordsverige
En fuldelektrisk Scania dumper-lastbil skal fremover køre i LKAB’s jernmine i Malmberget sammen med en fuldelektrisk kranbil. Begge køretøjer er skræddersyet til minedrift, og det tætte kundesamarbejde giver Scania enestående muligheder for at testkøre og opnå værdifulde driftserfaringer med fuld-elektriske lastbiler i krævende underjordiske minemiljøer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Scania introducerer elektrificeret lastbilserie klar til serieproduktion - en milepæl i virksomhedens historie
Scania introducerer elektrificeret lastbilserie klar til serieproduktion - en milepæl i virksomhedens historie
Indhold fra partner