Skal du være med på Danmarks klimahandledag?

Dagen igennem torsdag d. 25. april 2024 vil der blive plantet skoleskove, bygget kvashegn, spist grønne fællesmiddage og startet samtale over frokostbordene i landets kantiner: Hvad kan vi gøre anderledes?

For at hjælpe klimasnakkene på vej, kan man få tilsendt et samtalespil, hvis man inviterer naboerne eller kollegaerne til en grøn fællesmiddag.. Foto: Grønne Nabofællesskaber/Ida Guldbæk Arentsen.

06.03.2024

CSR.dk

Klimahandledagen er Danmarks nationale handledag for klimaet, og en anledning for alle danskere om at gå sammen med deres naboer, kollegaer eller fodboldhold for sammen gøre deres hverdag en smule grønnere. 
 
Sidste år testede Grønne Nabofællesskaber med hjælp fra Veluxfondene, om man kunne få gang i samtalerne om klimaet, hvis man fik involveret alt fra kantinerne i kommuner som Roskilde og Svendborg, til nabofællesskaber fra Nørre Snede til Frederikssund. Målet på 5.000 deltagere viste sig nærmest uambitiøst, da mere end 10.000 danskere var engageret på dagen. 

I år er ambitionerne langt større og partnerkredsen hastigt voksende. Den tæller lige nu bl.a. Grøn Kirke, DOX Danmark, Danmarks Biblioteksforening, Praktisk Økologi, Meyers, Kommunernes Landsforening, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner. CONCITO er videnspartner og VELUX-fondene støtter tilblivelsen af dagen økonomisk. 

Hvad nytter klimahandling i fællesskab?

Da FN's klimpanel IPCC udgav deres sidste rapport, var det med anbefaling om, at man igangsætter mere vidtrækkende politiske tiltag, og at man involverer borgerne direkte i den grønne omstilling. Herhjemme har CONCITO og Deltager Danmark set på, hvilken rolle vores hverdagsforbrug spiller i det samlede regnskab. Resultatet er en hvidbog med konkrete anbefalinger på de klimahandlinger, vi skal have gang i for at komme i mål med den nødvendige omstilling af alle dele af det danske samfund. 

“Det er helt rigtigt, at det ikke er den enkeltes ansvar eller den enkeltes røde bøffer, som gør udslaget for Danmarks udledninger af drivhusgasser. Men med det fokus mister man også blikket for den større pointe, nemlig at vi bliver nødt til at ændre vores vaner for at få en rig hverdag, som ikke slider på planeten.  Og når vi i fællesskab ændrer vores opfattelse af, hvad et “godt måltid“ er, eller hvad “en smuk have” er, så rykker vi også noget på de store udledninger”, siger Rune Baastrup, direktør i Deltager Danmark samt Teknologirådet og medforfatter til Hvidbogen. 

Hvad er en klimahandling?

Opskriften på en klimahandling begynder med en selv:

  • Man bør finde sammen med nogen, som man gerne vil gøre noget sammen med. 
  • Før en samtale om, hvad gruppen gerne vil gøre sammen - være vegetarer før kl. 18 i en uge, ikke købe nyt i et halvt år, beholde alt grønt affald på egen matrikel, eller organisere en grøn middag med naboerne for at snakke om, hvordan området kan blive mere klimavenligt? Der er bud på andre ideer her: klimahandledag.dk/inspiration  
  • Man få tilsendt et samtalespil, som kan bruges med naboer eller kollegaer

Det kulminerer torsdag d. 25. april, hvor man gennemfører den aftalte aktivitet: Afhold fællesmiddag, lav en session med kollegaerne om, hvordan I minimerer brug af engangsemballage, plant en skoleskov med den lokale folkeskole, eller afhold en repair-café på byens bibliotek. Se mere her: klimahandledag.dk/vaer-med

“Vi kan se i forskningen, at der findes sociale tipping points, hvor få menneskers ændrede adfærd kan få store forandringer til at rulle. Håbet med Klimahandledagen er, at det kan fungere som en anledning til at få nok involveret, så nye grønne vaner går hen og bliver normen – ét nabofælleskab eller én kantine ad gangen,” siger Rune Baastrup. 

Ifølge Bent Mariager skal vi turde tro på hinanden og på os selv. 

“Nogen må gøre noget. Det er ofte den reaktion, som jeg får, når snakken kommer over på klimaet,” siger Bent Mariager, som var med til at stifte Grønne Nabofællesskaber for at finde andre som ham selv, der gerne ville gøre hverdagen mere klimavenlig. Han fortsætter: 

“Men folk er i tvivl om, hvorvidt det nytter, at de selv gør noget. Og hvad det så skulle være? Man taler så meget om konceptet ‘grøn omstilling’, men det betyder i virkeligheden, at vi skal stykke en ny hverdag sammen, som ikke går ud over planeten, som vores hverdag jo gør lige nu. Hvordan skal den så se ud? Jamen, det er jo det, vi alle sammen skal være med til at finde ud af”.  

Se mere på klimahandledag.dk, hvor man kan melde sig til en aktivitet og blive hjulpet i gang med værktøjer og guides, så det bliver let at gå sammen om klimahandling med sine venner, fodboldklub eller kollegaer.

EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø