Skal du være med på Danmarks klimahandledag?

Dagen igennem torsdag d. 25. april 2024 vil der blive plantet skoleskove, bygget kvashegn, spist grønne fællesmiddage og startet samtale over frokostbordene i landets kantiner: Hvad kan vi gøre anderledes?

For at hjælpe klimasnakkene på vej, kan man få tilsendt et samtalespil, hvis man inviterer naboerne eller kollegaerne til en grøn fællesmiddag.. Foto: Grønne Nabofællesskaber/Ida Guldbæk Arentsen.

06.03.2024

CSR.dk

Klimahandledagen er Danmarks nationale handledag for klimaet, og en anledning for alle danskere om at gå sammen med deres naboer, kollegaer eller fodboldhold for sammen gøre deres hverdag en smule grønnere. 
 
Sidste år testede Grønne Nabofællesskaber med hjælp fra Veluxfondene, om man kunne få gang i samtalerne om klimaet, hvis man fik involveret alt fra kantinerne i kommuner som Roskilde og Svendborg, til nabofællesskaber fra Nørre Snede til Frederikssund. Målet på 5.000 deltagere viste sig nærmest uambitiøst, da mere end 10.000 danskere var engageret på dagen. 

I år er ambitionerne langt større og partnerkredsen hastigt voksende. Den tæller lige nu bl.a. Grøn Kirke, DOX Danmark, Danmarks Biblioteksforening, Praktisk Økologi, Meyers, Kommunernes Landsforening, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner. CONCITO er videnspartner og VELUX-fondene støtter tilblivelsen af dagen økonomisk. 

Hvad nytter klimahandling i fællesskab?

Da FN's klimpanel IPCC udgav deres sidste rapport, var det med anbefaling om, at man igangsætter mere vidtrækkende politiske tiltag, og at man involverer borgerne direkte i den grønne omstilling. Herhjemme har CONCITO og Deltager Danmark set på, hvilken rolle vores hverdagsforbrug spiller i det samlede regnskab. Resultatet er en hvidbog med konkrete anbefalinger på de klimahandlinger, vi skal have gang i for at komme i mål med den nødvendige omstilling af alle dele af det danske samfund. 

“Det er helt rigtigt, at det ikke er den enkeltes ansvar eller den enkeltes røde bøffer, som gør udslaget for Danmarks udledninger af drivhusgasser. Men med det fokus mister man også blikket for den større pointe, nemlig at vi bliver nødt til at ændre vores vaner for at få en rig hverdag, som ikke slider på planeten.  Og når vi i fællesskab ændrer vores opfattelse af, hvad et “godt måltid“ er, eller hvad “en smuk have” er, så rykker vi også noget på de store udledninger”, siger Rune Baastrup, direktør i Deltager Danmark samt Teknologirådet og medforfatter til Hvidbogen. 

Hvad er en klimahandling?

Opskriften på en klimahandling begynder med en selv:

  • Man bør finde sammen med nogen, som man gerne vil gøre noget sammen med. 
  • Før en samtale om, hvad gruppen gerne vil gøre sammen - være vegetarer før kl. 18 i en uge, ikke købe nyt i et halvt år, beholde alt grønt affald på egen matrikel, eller organisere en grøn middag med naboerne for at snakke om, hvordan området kan blive mere klimavenligt? Der er bud på andre ideer her: klimahandledag.dk/inspiration  
  • Man få tilsendt et samtalespil, som kan bruges med naboer eller kollegaer

Det kulminerer torsdag d. 25. april, hvor man gennemfører den aftalte aktivitet: Afhold fællesmiddag, lav en session med kollegaerne om, hvordan I minimerer brug af engangsemballage, plant en skoleskov med den lokale folkeskole, eller afhold en repair-café på byens bibliotek. Se mere her: klimahandledag.dk/vaer-med

“Vi kan se i forskningen, at der findes sociale tipping points, hvor få menneskers ændrede adfærd kan få store forandringer til at rulle. Håbet med Klimahandledagen er, at det kan fungere som en anledning til at få nok involveret, så nye grønne vaner går hen og bliver normen – ét nabofælleskab eller én kantine ad gangen,” siger Rune Baastrup. 

Ifølge Bent Mariager skal vi turde tro på hinanden og på os selv. 

“Nogen må gøre noget. Det er ofte den reaktion, som jeg får, når snakken kommer over på klimaet,” siger Bent Mariager, som var med til at stifte Grønne Nabofællesskaber for at finde andre som ham selv, der gerne ville gøre hverdagen mere klimavenlig. Han fortsætter: 

“Men folk er i tvivl om, hvorvidt det nytter, at de selv gør noget. Og hvad det så skulle være? Man taler så meget om konceptet ‘grøn omstilling’, men det betyder i virkeligheden, at vi skal stykke en ny hverdag sammen, som ikke går ud over planeten, som vores hverdag jo gør lige nu. Hvordan skal den så se ud? Jamen, det er jo det, vi alle sammen skal være med til at finde ud af”.  

Se mere på klimahandledag.dk, hvor man kan melde sig til en aktivitet og blive hjulpet i gang med værktøjer og guides, så det bliver let at gå sammen om klimahandling med sine venner, fodboldklub eller kollegaer.

EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

25.06.2024CSR.dk

Lejetøj hitter

24.06.2024CSR.dk

Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

20.06.2024Kunde & Co A/S

Sponseret

Seks principper til at få styr på din positionering og kommunikation omkring bæredygtighed

20.06.2024CSR.dk

Rigspolitiet køber sko af kritiseret skogigant

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet