Skal vi lave forretning eller redde planeten? Både og

Fremtidens CSR-udfordring er, at fastholde forretningspotentialet samtidig med at indsats bliver relevant i forhold til globale problemstillinger. Vi er på vej, siger professor, men vi skal fortsætte arbejdet, så vi kan ”komme op på en ny klinge”.

Steen HIldebrandt, professor i ledelse på Aarhus Universitet, var begejstret for virksomhedernes indsats, men forklarede også meget tydeligt, at der skulle mere til i fremtiden. .

07.03.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Torsdag d. 3. marts 2016 havde CSR Link inviteret til årets Master Class i CSR. På programmet var ”ni af Danmarks stærkeste CSR-cases” og input fra forskningens verden. 

Bedre er ikke det samme som godt nok
Med et indlæg fra Michael Hauschild, professor og leder af Danmarks Tekniske Universitets afdeling for Quantitative Sustainability Assessment, blev der straks smidt en af de helt store elefanter på bordet. Fra folkene, der i 90erne opfandt livscyklusanalysen, var budskabet, at selvom den type analyse er et nødvendigt første skridt, for at forstå hvordan ens aktiviteter påvirker miljø og klima, så er den en del af en tænkning, der ikke gør en forskel. Eller det man på engelsk kalder ”rearranging the deck chairs on the Titanic”.

”Vi gør det bedre og bedre, men er det godt nok?” var det spørgsmål, Michael Hauschild lagde op til, at vi alle skal overveje. For hvis man vil redde planeten, forklarede han, så må man sætte mål i forhold til de grænser for f.eks. CO2-udledninger, som er etableret af forskningen, og ikke i forhold til hvad man selv gjorde sidste år eller for fem år siden.

Hvis man tror på videnskaben
Det kræver ledelse. Og ledelse var emnet for dagens sidste oplæg. Steen Hildebrandt lukkede med fortællingen om overgangen til den antropocene æra – den hvor kloden ikke længere selv kan holde sig i balance, fordi den menneskelige påvirkning af det naturlige økosystem er blevet for voldsom. Om hvordan vi allerede har overskredet fire ud af ni planetære grænser, som de kalder dem oppe i Stockholm Resilience Center, hvor de forsker i den slags. Om hvordan han alligevel har håb for fremtiden, fordi vi kan beslutte os ud af katastrofen – beslutninger som skal tages af alle: forbrugere, politikere, virksomheder.

Lederne af virksomhederne og andre beslutningstagere har endda fået et fantastisk redskab foræret med de 17 verdensmål for bæredygtighed (SDG’erne), sagde han. De opstiller nemlig de målsætninger, vi alle bør og kan sætte vores egne mål ud fra.

Læs også: Moral og gode historier er bare ikke nok

Det kræver forandringer i vores måde at lede på. Måske især i måden vi måler og aflægger regnskaber på, sagde Steen Hildebrandt, for den manglende transparens og udeladelsen af omkostninger for samfundet, altså eksternaliteter, de fører til dårlige beslutninger og sender skaden videre til næste generation. Det kan man ikke mere.

Det kræver et skift i mindset, ingen tvivl om det, lod Steen Hildebrandt forstå. ”Men hvis man tror at videnskabens konklusioner om klimaforandringer og konsekvenserne er sande…?,” sagde han, og lod tilhørerne selv afslutte sætningen.

Rigtig gode historier
Placeret ind i mellem den slags budskaber kan fortællinger fra ni stærke CSR-cases godt virke lidt mindre stærke. Bliver man derimod i mindsettet om forretningsdrevet CSR, var der rigtig meget godt at hente.

ISS Danmarks arbejde med mangfoldighed giver tydlige fordele for både virksomhed og samfund. Danske Bank’s nye strategi for CSR er fokuseret, og ARLA Fondens indsats for at påvirke 10-14-årige, så de kan tage ansvar for egen sundhed som voksne, inspirerende.

Læs også: Artikler om de ni cases fra CSR Master Class på CSR.dk

Skandias investering i at udvikle et værktøj til at beregne omkostninger ved det de kalder ’udenforskab’, altså at mennesker ikke er en aktiv del af samfundet, og udbrede det til i første omgang kommuner, er et nytænkende bidrag til at løsne op for et systemisk problem i samfundet. NCC’s indsats for at give drenge, der var faldet ud af systemet, og nu også flygtninge en vej ind på arbejdsmarkedet er forbilledlig. Deloittes arbejde med at regne ud, hvordan man engagerer forbrugerne i bæredygtighed, tager fat på en af de store barrierer for buy-in i virksomhederne.

Historierne ER gode. Den fra L’Oreal, som har en global strategi for bæredygtighed og absolutte CO2-reduktioner at vise frem. Den om partnerskabet mellem Siemens, Solar, Ingeniører uden grænser og SOS Børnebyerne, som er lærerig i sin konstruktion, ligesom den om Microsofts danske finansafdeling, som tog til Indien med teknologi til en skole på landet, og inspirerede hele den globale koncern. Og den fra engelske SGS om at sørge for, at der er konsistens og buy-in på tværs af virksomheden, så man kan komme videre fra de kriser, der helt sikkert vil opstå, når man arbejder med CSR, kan alle trænge til at høre.

Virkelig gode historier – inden for rammen af forretningsdrevet CSR. Stiller man sig derimod over i paradigmet med den antropocene æra og målsætninger drevet af klodens og verdenssamfundet behov og udfordringer, så er kontrasten altså til at få øje på.

Godt begyndt
Hvordan får man så de to til at gå op? Gudskelov havde Professor Hildebrandt et svar. Han startede sit indlæg med at fremhæve den case, han havde nået at høre.

”Hvor er det et godt stykke arbejde,” sagde han. ”Det er så godt at se, at de er på vej. Næsten alt det, vi kender i dag, er skridt på vejen mod et skift fra CSR til GR – Global Responsibility. Vi må ikke forestille os, at vi er i mål. Vi skal op på en ny klinge. Hvis vi skal have styr på kloden, er vi kun lige begyndt.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

28.03.2025Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

27.03.2025Comm2ig

Sponseret

Analyse: Er End User Devices it-forretningens største klima-potentiale?

27.03.2025CSR.dk

Kamp til stregen om eftertragtede puljepenge til CO2-fangst

27.03.2025Verdo

Sponseret

KlimaEnergi og Verdo Go Green indgår strategisk partnerskab om solcelleanlæg til erhvervslivet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom