Skandinavien risikerer at sætte CSR-forspring over styr

Hold op med at ligge på halen for amerikanernes regelsæt. Fortsæt i stedet med at være skandinaviske og med at gå i kritisk dialog med ngo'ere, opfordrer to amerikanske forskere, som optræder på CSR-konference i København.

30.05.2013

CSR.dk

Den amerikanske Robert Strand diskuterer Skandinavien og CSR på CBS. Også medstifter af Noma Claus Meyer og Marianne Barner, CSR-rådgiver i Ikea, vil holde oplæg..

Skandinaviske virksomheder har et forspring og en stærk CSR-profil, men den førerposition er truet, mener to amerikanske forskere. Årsagen er, at skandinaviske virksomhederne er ved at blive amerikaniserede.

Den amerikanske CSR-forsker Robert Strand, som lige nu er tilknyttet CBS - Handelshøjskolen i København, har sammen med den amerikanske professor inden for strategisk management R. Edward Freeman skrevet forskningspapiret "Sustainability in a Scandinavian Context". Her argumenterer de for, at de skandinaviske virksomheder er foran amerikanske med hensyn til CSR, men den skandinaviske konkurrencefordel er under pres, mener de to forskere.

Læs også: Globaliseringen medfører nye CSR-krav

NGO’ers kritik øger konkurrencefordel
Robert Strand siger: "Skandinaviske virksomheder som IKEA og H&M har været gode til at invitere NGO’er med om bord. NGO’erne har peget på potentielle kritiske problemer i produktionskæden, for eksempel har UNICEF hjulpet IKEA og H&M med at imødekomme komplekse problemstillinger ved børnearbejde. Og det er denne måde at omgå ”stakeholderne” på, som giver de skandinaviske virksomheder en konkurrencefordel, og de skal turde fortsætte med at lytte til de kritiske røster for at beholde den styrke".

I forskningsartiklen betegner de to forskere det at gå i dialog med kritikerne for ”Scandinavian cooperative advantage”. Og de betegner forretningens mål som ”creating shared value”.

Drop amerikanisering
Robert Strand og R. Edward Freeman arbejder med virksomheder som H&M, IKEA, Novo Nordisk, Novozymes og Norsk Hydro Statoil. Det aktuelle problem med, at skandinaviske virksomheder måske nu lytter mindre til kritiske ryster end tidligere skyldes, at virksomhederne er begyndt at tænke for amerikansk, forklarer Robert Strand på CBS's hjemmeside:

"Jeg er amerikaner, og jeg vil sige til skandinaverne, at de skal holde op med at prøve at være amerikanere. Jeg føler, at jeg ofte får meget mere troværdighed, end hvad jeg fortjener i erhvervslivet - blot fordi jeg er amerikaner. Jeg frygter, at dette også er tilfældet for amerikanske forretningsmetoder. Store, succesfulde skandinaviske virksomheder er bygget på den grundlæggende opfattelse af, at interessenter eller stakeholdere samarbejder med hinanden – også de kritiske - og det er en skandinavisk konkurrencefordel; men i hastværket med at indføre amerikanske forretningsmetoder, hvor overvejelser om etik skubbes til side til fordel for profit, er jeg bange for betyder, at den ”Scandinavian Cooperative Advantage” kan blive tabt", siger han.

Til juni afholder Robert Strand sammen med CBS Sustainability Platform en konference om “Sustainability in a Scandinavian Context”. Professor R. Edward Freeman fra University of Virginia Darden School of Business, Noma co-founder Claus Meyer og Marianne Barner, Senior sustainability advisor for IKEA, vil være nogle af talerne.

Læs mere om konferencen "Sustainability in a Scandinavian Context" her

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online