16.10.2017  |  Kommunikation

Smart (City) bænken - Oplad din mobiltelefon eller el-cykel på en bænk i parken eller ved domicilet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Bænke i byrummet, tilbyder et sted at stoppe op, holde pause og evt. socialisere sig med andre. Hvorfor ikke også bruge tiden til samtidigt at oplade mobiltelefonen eller el-cyklen? I flere byer rundt om i verden, findes der nu soldrevne smarte bænke med USB-porte eller netstik til opladning af batterier på mobile enheder samt udstyret med sensorer til måling af miljø- og mobilitetsdata.

På Building Green messen i Forum den 1. – 2. november, præsenterer den odenseanske virksomhed NEWTEK, bl.a. sit program for smart byrumsinventar kaldet ”UrbanGO”, som bl.a. består af det  ypperste indenfor smart bænke og solare ladestationer. Allerede udbredt i flere nordamerikanske og europæiske byer, er det firmaets vision at udbrede disse til de nordiske.

Hvad er det ”smarte”?
Cykle eller gå på arbejde, på shopping eller sightseeing som turist. Smartphonen er hele tiden med, når moderne mennesker er på farten igennem byen. Men - hvad nu, hvis batteriet på telefonen pludseligt løber tør for strøm? Hvordan kan vi så navigere fra A til B eller informere vores arbejdsplads om, at vi kommer for sent? Løsningen leveres af en smart bænk med integreret solcellepanel og stik, hvor forbipasserende kan oplade deres smartphone, tablet eller måske el-cykel. Desuden kan der på visse smart bænke rekvireres et nødopkald via en knap, hvis der akut opstår et behov for hjælp

Øget service til infrastrukturen
Salget af el-cykler/scootere er stærkt stigende. Det er blevet mere ”smart” at køre på E-Bikes, der designmæssigt nu tilpasses yngre kundegrupper.

En hurtig voksende købergruppe, er personer mellem 21 - 40 år, med særlig behov for et trafikalt alternativ til bilen, til regelmæssige ture på cykel til skole, arbejde eller ærinder. Hvor kørslen med en traditionel cykel synes for lang eller for tung, og det mest valgte alternativ stadig er bilen, er elcyklen nu et ideelt alternativ. Mange yngre familier investerer i ret dyre tunge elcykler med plads til både børn og varer i stedet for en bil. Tilmed, så kommer der nu flere elcykler til motionskørsel (eks. MTB) på markedet.

Der er rundt i landet, et udækket behov for opladning af disse i infrastrukturen. I Danmark er vi godt dækket af et fintmasket net af afmærkede/skiltede nationale, regionale og lokale cykelruter. Ved at åbne mulighed for at oplade el-cykler/scootere langs disse ruter, bør det være muligt at gøre kommunerne endnu mere attraktive for cykelturister og dermed styrke oplevelsesområderne. 

Virker også om vinteren
Strømmen kommer fra det indbyggede solcellepanel og via bænkens batterier - evt. suppleret fra lysnettet. Flere af smart bænkene er dog mere end blot en opladestation. De registrerer miljødata såsom luftkvalitet eller støjniveauet og i fremtiden kan borgerne online finde ud af, om bænkene er optaget, hvor varmt/koldt det er og om hvor meget energi solen generer.

Bæredygtighed
Selv i de mørke vintermåneder er der tilstrækkelig kapacitet af solceller til en konstant strømforsyning. "Det handler ikke kun om store byparker, men også hvor man i øvrigt gerne vil sende et signal om alternativ energi og bæredygtighed, og give mennesker tilgang til ekstra gratis services. ”siger Roberto Stellini fra NEWTEK.  Overalt, hvor vores smarte bænke sættes op, kan disse mennesker ikke kun udvinde en af naturens største resurser, men også surfe på internettet.

Hvorfor anskaffe en smart bænk?
NEWTEK er interesseret i innovativ udvikling omkring emnet Smart City - bymiljø, byudvikling og byplanlægning, og bruger vores store erfaring og viden på at frembringe innovative brugbare løsninger.

Vi ser smart bænken som en intelligent kombination af byrumsinventar (bænken) og mobilitetsteknologi (ladestationen), men også som et bæredygtigt produkt ved at høste strømmen fra solen. Smart bænken viser, at udviklingen indenfor byrumsinventar fortsætter i en mere avanceret retning.

Om NEWTEK
NEWTEK er et handels- & rådgivende ingeniørfirma, med speciale i nye innovative teknologiløsninger indenfor smart belysning og smart byrumsinventar. NEWTEK har forhandling og agentur på smart bænke fra en række førende europæiske og amerikansk producenter.

NEWTEK leverer også solcelledrevne belysningssystemer til stier, pladser og veje samt belysningsstolper i bæredygtigt kompositmateriale og forskellige designs.

Yderligere information
Morten Nyholm Jensen - mobil: +45 21 24 24 54, mny@newtek.dk

NEWTEK ApS, Kærvej 39. 5220 Odense SØ, www.newtek.dk

Tags: NEWTEK ApS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtige byer

Mere fra NEWTEK ApS

NEWTEK ApS blev etableret i 2015 og ligger i Odense SØ, smart placeret tæt ved motorvejskrydset Odense/Svendborg.Vores visionære motto er: ”Vi ved ikke hvad der sker i fremtiden! - Vi kan kun være med til at påvirke den” og vores mission er, at vi vil være blandt de bedste til at udvikle og frembringe innovative energi- og miljøeffektive løsninger…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere