08.04.2015  |  Klima, miljø og energi

Software-system booster Færøernes grønne energi

Et nyt software-system skal skabe mere grøn energi i det færøske el-net. Det medfører, at ø-samfundet vil spare store mængder diesel.

Ved hjælp af et intelligent microgrid har Færøerne lagt sig i front i den grønne omstilling med optimal udnyttelse af øens egne naturressourcer.

Læs også: Schneider Electric er verdens 9. mest bæredygtige selskab

Øens nye software-løsning skaber stabilitet og balance i distributionsnettet samtidig med, at mængden af vedvarende energi vokser. Forventningen er, at 80 procent af Færøernes energi skal komme fra vedvarende energikilder inden 2020. Det er energispecialisten Schneider Electric, der i samarbejde med Dong Energy, leverer systemet til det lokale el-selskab SEV.  

”Det er et historisk projekt, som nu gør det muligt for os at optimere vores drift og få mest muligt ud af vores store naturressourcer til glæde for de færøske borgere og erhvervslivet. Vi vil se en øget forsyningssikkerhed uden black outs samtidig med, vi øger andelen af effektiv og grøn energi markant”, siger Hákun Djurhuus, direktør i det lokale el-selskab SEV.

Det intelligente software-system, der inkluderer en Power Hub fra Dong Energy, forudser konstant energiproduktionen og skaber balance i el-nettet ved automatisk at frakoble store, energislugende industri-virksomheder i de korte perioder, hvor belastningen i nettet er for stor.

Læs også: Schneider Electric hædret for energiindsats

I 2013 indgik Dong Energy og Schneider Electric et globalt partnerskab om at skabe intelligente microgrids til ø-samfund over hele verden, så andelen af vedvarende energi kan øges.

Projektet på Færøerne er det første afsluttede projekt i partnerskabet om de såkaldte Island Grid, hvor energi fra osende diesel-generatorer skal udskiftes med effektiv integration af vedvarende energi. Færøernes distributionssystem bliver nu referenceprojekt for både Schneider Electric og Dong Energy.

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere