Solenergi boomer verden over

Opsætning og produktion af solenergi er så populært, at det kan blive gratis at få strøm fra kilden i dagtimerne. Men der er også bagsider af energiformen, mener analytiker.

Ifølge chefanalytiker Jenny Chase kan gratis strøm gøre det uattraktivt for udviklere at træde ind på solcellemarkedet. Foto: 123rf.com.

19.01.2024

CSR.dk

Overalt i verden dukker der solcelleparker op med en hastighed, der ikke var til at forudse for bare ti år siden. Og det er både godt og skidt.

Det skriver Politiken.

Energiformen står i skrivende stund for 5 til 6 procent af verdens elektricitet og 9,4 procent herhjemme i Danmark. Men det stiger eksponentielt – eksempelvis installerede hele verden i 2010 1 GW solenergi månedligt. Det svarer til 3 til 4 store, moderne solcelleparker.

Læs også: Aldrig har den strøm, vi bruger, været mere grøn

Til sammenligning installerede man i 2023 1 GW hver dag.

Ifølge Jenny Chase, der er chefanalytiker i BloombergNEF (BNEF), er det et internationalt vendepunkt og være med til at gøre strøm gratis i dagtimerne, hvor solen står højt og skyfrit på himlen.

Men hvorfor er der så stort udbud? Bent Flyvbjerg, professor ved it-universitetet i København og Oxford University, nævner blandt andet, hvor lidt der faktisk skal til for at installere et solcelleanlæg – sæt pladerne fast på et stativ, og man er i princippet færdig.

Dertil er det en lynhurtig installationsperiode i forhold til andre energiformer som atomkraftværker, der kræver mange forskellige slags branchefolk og omkring 5 til 10 års arbejdstid.

Hos BNEF forudser man derfor, at solenergi kan komme op på 50 procent af verdens elektricitet i 2050. Men det er ikke kun gode nyheder.

For solenergi er kun brugbart, når solen skinner. Det betyder, at solcelleparken leverer energi, når alle andre parker også gør det, hvilket mætter markedet og prisen falder. Det er godt for forbrugeren, men ifølge Jenny Chase bliver det svært for virksomheder at se en økonomisk fordel ved at træde ind på markedet.

Læs også: IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie

Desuden kan boomet forværre økonomien for andre vedvarende energiformer. 

”Hvis du ikke kan tjene penge på strøm i dagtimerne, ser økonomien for vindmølleparker værre ud, og økonomien for atomkraft ser potentielt langt værre ud«, siger Jenny Chase til Politiken.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V