23.07.2022  |  Klima, miljø og energi

Spejdernes Lejr bliver mere klimavenlig med genbrugt hospitalslinned fra Elis

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ca. 40.000 spejdere er lige nu ved at pakke rygsækkene til Nordens største spejderlejr. Her bliver der rejst et 700 m2 telt med et lejrhospital, hvor alle senge er redt med kasserede tekstiler fra Elis (tidl. Berendsen).

Ifølge FN’s Klimapanel har verden mindre end 3 år til at knække kurven over udledningerne af drivhusgasser, hvis vi skal leve op til Paris-aftalen om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader. Det er kritisk, da ca. halvdelen af jordens befolkning lever steder, der risikerer at blive hårdt ramt af klimaforandringer. 
For spejderne er det en grundtanke, at vi i fællesskab må passe på naturen, dyr og mennesker – derfor er ”Fælles om fremtiden” temaet for Spejdernes Lejr 2022, som afholdes d. 23.-31. juli i Hedeland Naturpark. Og landets førende tekstilservicevirksomhed Elis har doneret bunker af kasserede tekstiler, så lejrhospitalet kan indrettes mere klimavenligt. 

Lene Glent-Madsen er læge og frivillig leder af Spejdernes Lejrs lejrhospital og skadeklinikker. Hun fortæller: ”På lejren kommer ca. 40.000 deltagere og tusindvis af besøgende. Det ville belaste det offentlige beredskab, hvis de skulle ud til lokalområdets læger og skadestuer, så vi bygger i lejren nogle skadeklinikker og et lejrhospital i et 700 m2 telt med bl.a. behandlingsrum, sengestuer og venteværelse. Her vil ca. 150 frivillige læger, sygeplejersker, SOSU-assistenter, fysioterapeuter og tandlæger behandle de skader og sygdomme, som opstår på lejren – for selvom spejdere er øvede i at tænde bål og bruge kniv og økse, kan det ikke undgås, at nogle får brug for hjælp, når så mange mennesker samles på ét sted. Derfor er vi taknemmelige for Elis’ tekstiler, der sikrer, at vi kan skabe gode rammer for patienterne.

Tekstilerne får et 1., 2. og 3. liv

3 af Elis’ landsdækkende vaskerier har siden årets start samarbejdet tæt om at få indsamlet de forskelligartede tekstiler fra deres lagre. Elis’ hospitalsvaskeri i Ølsted, hotelvaskeri i Hillerød og måttevaskeri i Ishøj har i fællesskab doneret ca. 1.500 kasserede dyner, puder, tæpper, lagner, dyne- og pudebetræk, håndklæder og måtter til Spejdernes Lejr, hvoraf en del skal bruges til FDF’s Landslejr ved Silkeborg, hvor ca. 10.000 børn og unge forventes af deltage. Lene Glent-Madsen siger:

Dyner, puder og linned er til sengene til de indlagte, håndklæderne vil vi bruge til at vaske sår, og måtterne skal ligge ved lejrhospitalets indgange, så vi kan holde dem rene. Vi er rigtig glade for, at Elis i forvejen har vasket alle de kasserede tekstiler bakteriologisk rene – det giver os sikkerhed for, at vores patienter får hygiejniske og ordentlige forhold. Og det er ikke alene generøst af Elis at afsætte tid til at samle alle de tekstiler til os – det passer også fantastisk ind i spejdernes tankegang om at tage ansvar for naturen og undgå brug-og-smid-væk-kulturen. Her overtager vi jo Elis’ brugte ressourcer, som på lejrene vil gøre stor gavn”, siger Lene Glent-Madsen og fortsætter:

Vi er mange frivillige, der bruger utallige timer, for at spejderne og FDF’erne skal få gode og trygge lejre, og så er det da dejligt at møde den store velvillighed fra Elis og de andre virksomheder, som støtter projektet. Når Spejdernes Lejr 2022 og FDF Landslejr 2022 er afsluttet, vil vi sikre os, at Elis’ kasserede tekstiler bliver doneret til andre organisationer, hvor de kan gøre en humanitær forskel, så tekstilerne får det længst mulige liv”.

For Elis’ hotelvaskerier er sommeren højsæson – og tid til at støtte udsatte børns ferielejre. Læs mere her

En hjertesag for medarbejderne

Elis har ikke kun fokus på at mindske CO2-udledningen fra virksomhedens køretøjer og industrivaskerier i Danmark – Elis vil nedbringe CO2 i hele virksomhedens værdikæde, også ude på bomuldsmarken, hvor råmaterialerne dyrkes til de tekstiler, som Elis udlejer og vasker for kunderne. Derfor lægger Elis vægt på at indkøbe tekstiler med bæredygtige certificeringer som BCI-indkøbt bomuld, der sikrer bomuldsbønder bedre arbejdsforhold og har lavere CO2-aftryk end konventionel bomuld. For at forlænge tekstilernes levetid vasker Elis dem skånsomt på svanemærkede vaskerier, hvor tekstilerne løbende repareres – og når tekstilerne ikke længere lever op til kvalitetskravene, sikrer Elis, at så mange som muligt af de kasserede tekstiler bliver upcyclet af virksomhedens partnere eller doneret til gode formål.

Elis’ servicekonsulent Pernille Paaske Hernø fortæller: ”Hos Elis har vi en ambition om, at 100 % af vores tekstiler skal genanvendes i 2030, og hvert år donerer vi tusindvis af kasserede tekstiler til spejderlejre og forskellige velgørende formål, som står vores medarbejderes hjerter nært. Jeg skal selv med som frivillig på Spejdernes Lejr, så det er naturligt, at jeg også har været tovholder på at få koordineret indsamlingen af de kasserede tekstiler blandt vores vaskerier. Det har været fantastisk at opleve, hvordan alle vaskerier fra dag 1 har udvist en kæmpe lyst til at hjælpe – det bekræfter mig i, at Elis’ bæredygtige visioner lever og ånder blandt os medarbejdere”.

Elis’ nye CO2-kortlægning af hele værdikæden viser, at Elis’ største CO2-udledning kommer fra tekstiler – læs mere her

Fakta om Spejdernes Lejr 2022:

  • Over 150 internationale spejdergrupper fra 29 lande deltager på lejren i Hedelund Naturpark, Sjælland
  • Der opbygges en midlertidig by på størrelse med Næstved – med bl.a. et lejrhospital, sceneområde, børnehave, bade og et torv med caféer og butikker
  • Der vil blive brugt over 180.000 meter rafter under lejren, og lejrens kantiner vil servere over 1 mio. måltider
  • Bag lejren står foreningen Spejderne og de 5 medlemskorps: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig

Se flere fakta om Spejdernes Lejr 2022 her

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som den første virksomhed i verden.Elis koncernen…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere