Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

Næsten halvdelen af globale virksomheder er klar til at betale mere og ser ingen vej uden om omstilling til materialer med mindre aftryk.

Foto: Ramboll

25.09.2024

CSR.dk

En netop offentliggjort rapport af Climate Group og Rambøll på Climate Week i New York viser, at næsten 50 procent af globale virksomheder er parate til at betale mere for stål og beton med et lavere CO2-aftryk. Produktion af stål og beton står for 15 procent af verdens samlede CO2-udledning.

Rapporten, The Steel and Concrete Transformation: 2024 market outlook on lower emission steel and concrete undersøger virksomheders parathed til at bruge og betale for stål og beton med et lavere CO2-aftryk samt de væsentligste barrierer, der i dag forhindrer en bredere anvendelse. Over 250 virksomheder fra 42 lande og 21 brancher medvirker i undersøgelsen, heraf 31 virksomheder i Danmark.

 

Positive markedsudsigter

Undersøgelsen viser et voksende momentum i form af øget betalingsvillighed, og en voksende erkendelse af, at materialer med lavere aftryk er uomgængelige i fremtiden.  

Betalingsvillighed for mere klimavenligt stål:

  • 45 procent af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for stål, der udleder 25 procent mindre CO2 ved produktionen. Blandt danske virksomheder er tallet 48 procent.
  • 57 procent af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for stål, der udleder 50 procent mindre CO2 ved produktionen.
  • En ud af fire af de danske virksomheder i undersøgelsen (23 procent) er villig til at betale op til 25 procent mere for stål, der udleder 50 procent mindre CO2 ved produktionen.


Betalingsvillighed for mere klimavenlig beton:

  • For beton er 40 procent af respondenterne på tværs af alle lande villige til at betale mere, hvis produktet udleder 25 procent mindre CO2 ved produktionen.
  • 49 procent af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for beton, der udleder 50 procent mindre CO2 ved produktionen.
  • 16 procent af de danske virksomheder i undersøgelsen er villig til at betale op til 25 procent mere for beton, der udleder 50 procent mindre CO2 ved produktionen.


Større betalingsvillighed i dag end for et år siden:

  • 52 procent af respondenterne er i dag i højere grad villige til at betale mere for CO2-reduceret stål og beton sammenlignet med for et år siden. 34 procent af respondenterne rapporterede ingen ændring i deres holdning gennem det sidste år.

Rapporten viser også opmuntrende tegn på, at virksomhederne forventer, at overgangen til materialer med lavere CO2-belastning er uundgåelig: 78 procent af de adspurgte virksomheder forventer, at stål og beton med et lavere CO2-aftryk vil være standardmaterialer i nye produkter og projekter inden for det næste årti.

Politikere skal fjerne barriererne

Overgangen til mere klimavenlig beton og stål rummer barrierer. Virksomhederne peger på omkostninger (84 procent), konservatisme i branchen (37 procent) og mangel på viden (33 procent) som de primære forhindringer for at øge tempoet i omstillingen.

Virksomhederne mener, at regeringer spiller en væsentlig rolle i at støtte dem i en øget udbredelse og anvendelse og peger på, at de vigtigste politiske initiativer, der skal prioriteres er  
finansielle løftestænger som skattefordele og subsidier (69 procent), carbon pricing, hvor der pålægges betaling for forureningen (50 procent) og minimum produktstandarder eller grænseværdier for byggematerialernes indlejrede CO2 (43 procent). Uden dem er det usandsynligt, at verden vil opleve en hurtig udbredelse og skalering af CO2-reduceret stål og beton i tide.

"Det faktum, at flere virksomheder nu er villige til at betale mere for CO2-reduceret stål og beton, sender et stærkt signal til markedet. For at fremskynde udviklingen er alle aktører nu nødt til at gå sammen - fra politiske beslutningstagere og investorer til aftagere af stål og beton samt slutbrugerne, der skal acceptere en øget pris indtil markedet modnes. Lad os bygge videre på det momentum, vi har for at drive en hurtig og varig dekarbonisering af de tunge industrier på vejen mod en CO2-neutral verden," siger Michael Simmelsgaard, koncerndirektør i Rambøll.   

- EHS
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online