11.04.2018 | Klima, miljø og energi
Startup bruger blockchain til at bekæmpe madspild
INS Ecosystem har udviklet et nyt system, der skal hjælpe købmænd med at sælge dagligvarer direkte til kunderne. På den måde opnår både forbruger og sælger betydningsfulde besparelser, mener virksomheden.
Blockchain kan være med til at fjerne 60 millioner kilo madaffald, mener grundlæggeren bag den nye startup INS Ecosystem. Arkivfoto.
På verdensplan går mellem 33 og 40 procent af alle producerede fødevarer til spilde. Det skaber store bæredygtige udfordringer, men også nye muligheder for at effektivisere distributionssystemet, skriver Greenbiz.
Læs også: Arlas madspildsarbejde skal skaffe mad til sultne
Den russiske startup INS Ecosystem er en af dem, der håber på at kunne afhjælpe det store problem med madspild ved at effektivisere handel og levering for købmænd. Det skal ske gennem software, der er designet til at sælge dagligvarer direkte til forbrugerne.
Systemet bruger blockchainteknologi til at administrere transaktioner og understøtte et digitalt poletsystem til at håndtere ordrer, justere priser og tilbyde belønninger til kunderne, skriver greenbiz.com.
Grundlæggeren Peter Fedchenkov mener, at den nye platform kan give besparelser op til 30 procent for forbrugerne og samtidig fjerne cirka 60.000 ton madaffald årligt.
”I dag mangler industrien al den hjælp den kan få. Lige fra sporbarhed i forsyningskæden og sporing af lageret i hver fase, overvågning af produktsikkerheden og mere”, skrev Peter Fedchenkov på en firmablog i oktober.
Han mener, at blockchain kan hjælpe detailhandlerne med at forbedre kvaliteten af dagligvarer og reducere svindel. Men vigtigst giver det landmændene mulighed for at handle direkte med forbrugerne, give dem lavere priser og forbedre køberoplevelsen.
Data og digitale mønter
Et af de store problemer i dag er ifølge startup-grundlæggeren, at købmænd gerne vil have en fyldt butik hele dagen, men det ender ofte med et stort madspild. I stedet ville det effektivisere salget og reducere madspildet, hvis der blev koordineret bedre mellem køber og sælger.
INS-poletter (en form for digitale mønter) skal bruges til både at finansiere udvikling og udvidelse af programmet. Men også til at lette ordren, betalings- og opfyldelsesprocessen samt levering af belønninger til kunderne for deres loyalitet, henvisninger og feedback, skriver greenbiz.com.
Gennem data fra forbrugernes private profiler på de sociale medier, er INS Ecosystem i stand til at udvikle en stærke individuelle tilbud til dets kunder.
Læs også: Hoteller skal blive bedre til at bekæmpe madspild
Systemet forventes at være færdigudviklet og klar ved udgangen af 2018, fremgår det.
-JJK
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.