Stort set ingen kvinder med ikke-vestlig herkomst i danske direktørstole

Ny opgørelse fra Tænketanken EQUALIS viser markant mangel på diversitet i de øverste ledelseslag på det danske arbejdsmarked.

Foto: 123rf.com

29.02.2024

CSR.dk

Er du topleder i Danmark, er du højest sandsynligt en mand med dansk herkomst. Derimod er det nærmest usandsynligt, at du er en kvinde med ikke-vestlig herkomst. 

Det viser en ny opgørelse fra den uafhængige ligestillingstænketank EQUALIS. 

”Tallene bekræfter det, vi ved fra forskning: At nogle individer oplever større barrierer end andre på vores arbejdsmarked, og at køn og etnicitet er blandt hovedårsagerne,” siger professor Sara Louise Muhr, professor i diversitet og ledelse ved CBS og medlem af EQUALIS’ advisory board. 

Undersøgelsen, som fagforbundet Djøf er samarbejdspartner på, er et tillæg til Tænketanken EQUALIS’ årlige Diversitetsbarometer, der monitorerer ligestilling og diversitet på det danske arbejdsmarked. 

En hovedkonklusion i rapporten er, at personer med ikke-vestlig baggrund er væsentlig dårligere repræsenteret i topledelserne end personer med dansk oprindelse, når man ser antallet af ledere set i forhold til befolkningsgruppernes størrelse. Det gælder både på offentlige og private arbejdspladser. 

I private virksomheder med mere end 50 ansatte er blot 2 pct. af direktørerne af ikke-vestlig oprindelse. Ser man det tal i forhold til befolkningsgruppens andel af arbejdsstyrken, svarer det til, at der er 16 gange større sandsynlighed for, at du som ansat med dansk oprindelse er direktør, end at du som ansat med ikke-vestlig oprindelse er det. 

Kvinder med ikke-vestlig oprindelse er den gruppe, der er dårligst repræsenteret af alle grupper inden for topledelse. Kun 0,7 pct. af direktører i private virksomheder med mere end 50 ansatte er kvinder med ikke-vestlig oprindelse. Det svarer til, at der er 30 gange større sandsynlighed for, at du som kvinde med dansk oprindelse er direktør, end at du som kvinde med ikke-vestlig oprindelse er det.

”Den markante mangel på diversitet på ledelsesgangene er et problem, vi skal tage dybt alvorligt,” siger Sara Vergo, formand i Djøf.

”Vi ved, at diversitet i stigende grad efterspørges af både medarbejdere og kunder og desuden bidrager positivt til forretningen og arbejdsmiljøet. Derfor er det ikke kun for den enkelte medarbejder og virksomheds skyld, men for hele samfundets skyld, at vi skal blive bedre til at gøre brug af hele talentmassen.”

Manglende data er en udfordring

Hos EQUALIS håber adm. direktør Gine Maltha Kampmann, at opgørelsen kan bringe os tættere på at kunne udvikle de løsninger, der skal til for at opnå mere diversitet. Men der ligger et arbejde forude med at skaffe endnu mere data, påpeger hun. 

”Skal vi på samfundsplan styrke talentudnyttelsen, har vi behov for mere viden om, hvilke muligheder og barrierer forskellige herkomstgrupper møder. I forbindelse med vores undersøgelse har vi identificeret væsentlige datahuller, når det kommer til kombinationen af oprindelsesland og køn. De huller skal lukkes. For uden kendskab til de relevante udfordringer, har vi ikke mulighed for at udtænke og målrette de rigtige initiativer”.

Nøgletal fra rapporten

  • På tværs af alle rapportens målinger (løn, uddannelse, ledelse mv.), er kvinder med ikke-vestlig herkomst den gruppe, der oplever mest ulighed på arbejdsmarkedet. 
     
  • Privat sektor
    For hver 10.000 personer med dansk oprindelse i den danske arbejdsstyrke, besidder 48 en direktørpost i den private sektor i virksomheder med over 50 ansatte (0,48 pct). Det samme gælder kun 3 ud af 10.000 med ikke-vestlig herkomst (0,03 pct). Ser vi på, hvordan kvinder med ikke-vestlig herkomst er repræsenteret i toppen af den private sektor, besidder blot 4 ud af 100.000 kvinder med ikke-vestlig oprindelse en direktørpost (0,004 pct).
     
  • Offentlig sektor
    For hver 100.000 (bemærk: 100.000 ikke 10.000) personer med dansk oprindelse, har 48 af dem en toplederstilling i den offentlige sektor (0,048 pct). For hver 100.000 personer med ikke-vestlig oprindelse, har 2 af dem en toplederstilling i den offentlige sektor (0,002 pct). Antallet af personer med ikke-vestlig oprindelse, der sidder i de øverste ledelseslag i den offentlige sektor, er så lavt, at det ikke er metodisk forsvarligt at opdele tallene yderligere efter ledernes køn.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart