Sværere for kvinder at få anerkendt arbejdsskader
Mangel på viden gør det sværere for kvinder at få medhold i deres anmeldelser af arbejdsskader.
Kun hver ottende kvinde fik i 2014 medhold i deres anmeldelse af en erhvervssygdom. For mænd gjaldt det for langt over hver fjerde. Det viser tal fra Arbejdsskadestyrelsen.
Avisen.dk har talt med professor og overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital i København.
- Vi mangler viden om mange af de skader, som kvindedominerede fag typisk giver. Derfor kan kvinder have langt sværere ved at bevise, at deres skade skyldes arbejde, siger Jens Peter Bonde.
Læs også: Nettos medarbejdere skal blotlægge arbejdsskader
For at en arbejdsskade skal anerkendes, skal det kunne bevises, at skaden skyldes arbejdet. Det går nemmest, hvis skaden er med på styrelsens liste over anerkendte skader. Det er i nogen grad her, hunden ligger begravet. For der er færre skader fra kvindedominerede fag med på listen.
Ikke alle er industriarbejdere
Man er først relativt sent kommet i gang med at se på de store kvindefag, og det betyder, at listen over anerkendte sygdomme, som kvindedominerede fag kan give, ikke er lige så dækkende som den fra de mandsdominerede fag.
Ligestillings- og arbejdsmarkedsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet har også talt med Avisen.dk. Hun mener, at den måde, vi tænker arbejdsskader og nedslidning på, bygger på en gammeldages forestilling om arbejdsmarkedet.
Hele den arbejdsmiljø-tankegang, vi har haft i Danmark, tager udgangspunkt i den mandlige industriarbejder og hans forhold, siger Karen Sjørup til Avisen.dk.
Læs også: Det halter stadig med ligestilling i Danmark
Svært for børnepassere og rengøringsassistenter
Børnepasning og rengøring er to områder, hvor der både er mange kvinder og kun få anerkendte følgevirkninger. F.eks. mener man ikke at der er dokumentation of at man kan få arbejdsskader af at løfte børn. Det samme gælder for rengøringsassistenter med problemer i ryg, skuldre og arme.
Den sidste tid er der dog sket fremskridt. I dag anerkender man rygskader fra personflytninger i plejesektoren og håndeksem fra rengøring.
Kedelig udvikling
Med til historien hører også, at siden 2010 er forskellen mellem de to køn blevet større. Det år var mænd 73% mere tilbøjelige til at få anerkendt deres erhvervssygdom end kvinder. Det tal er i dag steget 130%.