Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

I Det Planetære Projekt vil Sweco udforske mulige scenarier for at indrette Danmarks areal, så vi skaber et samfund, der er i overensstemmelse med de planetære grænser.

Foto: Via Ritzau

29.10.2024

CSR.dk

Sweco har udpeget 35 forskellige fagligheder som Det Planetære Projekts taskforce. De vil undersøge en absolut bæredygtig udnyttelse af Danmarks areal ved at fokusere på de menneskeskabte mønstre i landskabet. I projektet inddrager Sweco også viden fra relevante eksperter fra forskningsmiljøer og civilsamfund med henblik på at skabe scenarier for et samfund, der er i overensstemmelse med de ni planetære grænser, hvoraf de seks allerede er overskredet.

Danmark som laboratorium

Det Planetære Projekt stempler direkte ind i den aktuelle diskussion om anvendelsen af Danmarks areal og landskab, der står foran en omfattende transformation som følge af den grønne trepart og planerne om at etablere 32 energiparker i Danmark.

”Danmark er den oplagte case, for vi er det land i EU med mest opdyrket areal og mindst uberørt natur. Særligt de seneste 100 år har vi mennesker skabt uhensigtsmæssige mutationer af landskabet. Vi har derfor sat os for at undersøge, hvad vi skal gøre for at planlægge Danmarks areal på ny, så vi som samfund lever i overensstemmelse med de planetære grænser,” siger Karl-Martin Buch Frederiksen, direktør for innovation og leder af Det Planetære Projekt i Sweco Danmark.

Planetære pixels

Metoden i Det Planetære Projekt består i at undersøge, hvilke menneskeskabte mønstre klodens areal består af, hvilken påvirkning de har på klodens økosystem, og hvordan vi skaber tværfaglige visioner for et samfund i overensstemmelse med de planetære grænser.

I den første fase af projektet vil taskforcen sammen med relevante samfundsaktører undersøge og diskutere centrale planetære pixels som landbrug, infrastruktur, kyster, parcelhuskvarterer og industri.

”Planetære pixels er mønstre på klodens overflade, som kan være mere eller mindre påvirket af menneskelig aktivitet. I Det Planetære Projekt er vi optaget af at udforske og forstå de menneskeskabte mønstre i landskabet. Det kræver en tværfaglig og innovativ tilgang, som vores taskforce med sin brede og dybe viden vil udforske i samarbejde med relevante eksterne eksperter,” forklarer Karl-Martin Buch Frederiksen.

Kloden som kunde

I Det Planetære Projekt er der ingen bygherre, der betaler for rådgivningen. I stedet har Sweco valgt, at kunden i innovationsprojektet er kloden.

”Vi ser kloden som vores kunde, og det ændrer præmissen for vores løsninger. Det tvinger os til at tænke ud af boksen og sætter os fri af normale hensyn. Men det indebærer til gengæld, at vi skal mønstre den allerstørste ydmyghed og respekt over for den kolossale udfordring, vi har givet os selv, nemlig at udvikle scenarier for, hvordan vi udnytter vores areal, så vi kan bevæge os mod en bæredygtig fremtid,” siger Dariush Rezai, CEO i Sweco Danmark.

Om Det Planetære Projekt

Det Planetære Projekt er et tværfagligt innovationsprojekt med formålet at undersøge og udvikle helhedsorienterede scenarier for Danmarks fremtidige samfund. Sweco stiller med en Planetær Taskforce, som består af 35 fageksperter, heriblandt biologer, bæredygtighedsspecialister, geologer, sociologer, økologer, jurister, arkitekter, ingeniører, landskabsarkitekter, planlæggere og økonomer.

Det Planetære Projekt er et Sweco-drevet innovationsprojekt, der skal inspirere til den fremtidige og langsigtede bæredygtige udvikling af Danmark. Den Planetære Taskforce er den drivende kraft, men projektet inddrager også viden og indgår i dialog med eksperter, forskere og andre relevante samfundsaktører, der ønsker at bidrage til at løse de planetære udfordringer gennem samarbejde og gensidig nysgerrighed.

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams