TCO-beregninger giver store besparelser på belysning i Syddjurs Kommune

Syddjurs Kommune brugte Miljøstyrelsens TCO-værktøj til at beregne priser, da kommunen satte belysning i udbud. Beregningen viste, at LED-pærer er seks gange billigere end halogen-pærer.

02.05.2017

CSR.dk

Udarbejdet på vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

At tænke i totalomkostninger eller Total Cost of Ownership (TCO) er på mange måder sund fornuft. Men ude i den kommunale virkelighed er TCO sjældent en triviel overvejelse, og det kræver konkrete værktøjer og grundig beregning, at finde ud af, hvad der er billigst på den lange bane.

Derfor har Miljøstyrelsen udarbejdet værktøjer til at beregne totalomkostninger for fem forskellige produktområder. Værktøjerne har til formål at gøre det nemmere for offentlige indkøbere at beregne og vurdere de totale omkostninger for et produkt. Syddjurs Kommune brugte Miljøstyrelsens værktøj, da kommunen satte belysning i udbud, og det viste sig, at halogenpærer er seks gange dyrere end LED.

TCO er en god forretning

Syddjurs tænkte langsigtet, da de satte lyskilder i udbud. Markedet for belysning er i rivende udvikling, både hvad angår teknologi, men også hvad angår prisen. Det er ikke mange år siden, glødepæren blev erstattet med sparepærer, og nu er de allerede ved at blive fortrængt af LED-belysning.

Derfor blev Syddjurs’ udbud organiseret som et sortiment-udbud, hvilket betyder, at hverken leverandøren eller kommunen er låst fast på en enkelt type pære eller teknologi.

Syddjurs Kommune brugte TCO-prisen som evalueringskriterium og brugte Miljøstyrelsens TCO-værktøj til at beregne totalomkostningerne. Det blev besluttet at se på totalomkostninger over en brugsperiode på 15 år, og det betyder at lyskildens levetid og arbejdstiden brugt til udskiftning af defekte pærer, også får en stor betydning for de samlede omkostninger.

Værktøjet viste, at der både er penge at spare på energiforbruget, men også, at der er besparelser at hente på arbejdstiden, når pæren ikke skal skiftes så ofte.

TCO-værktøjet er lige til at gå til, mener man i Syddjurs Kommune. Værktøjet har hjulpet med at finde de bedste lyskilder til prisen og været gavnligt i det konkrete udbud. Og så er kommunen blevet positivt overrasket over, at leverandørerne også hilste værktøjet velkommen. Ingen leverandører havde kommentarer til brugen af værktøjet, og det er et godt tegn, mener Karin Sonne, der er udbudskonsulent i Syddjurs Kommune.

Gamle standarder en udfordring

En konkret udfordring fra Syddjurs’ TCO-beregning var, hvordan man sammenligner forskellige typer lyskilder. Som et levn fra gammel tid angives effekten af lyskilderne stadig i strømforbrug (watt) på fakturaerne, der danner grundlag for arbejdet med historiske indkøbsdata. Men watt giver ikke mening som sammenligningsgrundlag mellem de forskellige lyskilder. Når man skal definere det, man gerne vil købe, nemlig en vis mængde lys, skal man efterspørge lumen. Udfordringen er her, at forskellige lyskilder kan bruge mange forskellige watt til at give den samme lumen. I Syddjurs Kommune var det derfor nødvendigt at omregne watt til lumen for at kunne efterspørge de  lyskilder, der skulle udbydes, og for at kunne sammenligne tidligere års forbrug med det nye TCO-udbud. Det var et detektivarbejde, der krævede ressourcer.

Leverandør efterlyser mere TCO

Højager Belysning er leverandøren, der vandt kontrakten med Syddjurs Kommune. Her mener man, at det er naturligt at tage TCO-beregninger med i et udbud, da TCO er en vigtig parameter i forhold til at beregne tilbagebetalingstiden for deres løsninger. Det var derfor ingen udfordring for Højager Belysning at levere data til TCO-værktøjet.

Højager Belysning mener ligefrem, at der er plads til at tilføje endnu flere parametre i TCO-beregningerne, og eksempelvis har det stor betydning om lyskilden er placeret i meget kolde eller varme omgivelser, om der er tilknyttet bevægelsessensor, så pæren tænder og slukker ofte m.m.

Fra Syddjurs Kommunes indkøbsafdeling lyder en klar anbefaling til andre om at bruge TCO-værktøjerne i udbud: ”Brug det! Det er en øjenåbner”.

Find Miljøstyrelsens TCO-værktøjer her

Læs mere om TCO i Forummets vejledning her

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.02.2025CSR.dk

Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

04.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kan du ikke se skoven for bare træer

04.02.2025CSR.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar om CBAM

03.02.20252CTRL APS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

03.02.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vejen til langtidsholdbare arbejdspladser

03.02.2025Lundgreen ApS / MiniMax

Sponseret

Nyt blødgøringsanlæg i DK – kører uden strøm, af 62% genanvendt plast, fjerner ALT kalk

03.02.2025LindCor ApS

Sponseret

Syv TOTO toiletter klarer 2.000 gæster på vild natklub i KBH

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Dakofa
Webinar
GRATIS webinar om Biobaserede Byggematerialer - udfordringer og muligheder

Strammere klimakrav og ønske om flere fornybare ressourcer i byggeriet giver mulighed for at øge efterspørgslen efter biobaserede byggematerialer. På dette seminar vil vi få et indblik i, hvilke udfordringer og muligheder der er ved at udvikle og anvende biobaserede byggematerialer i byggeriet.

Dato

04.02.2025

Tid

12:30

Sted

Online / Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

05.02.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact Network Denmark

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet Global Compact, og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse? Så tilmeld dig vores webinar om UN Global Compact og ESG-værktøjer og bliv klogere på hvad vi kan tilbyde din virksomhed!

Dato

05.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Understand the new ISO requirements on climate change

In February 2024, the International Accreditation Forum (IAF) and the International Organization for Standardization (ISO) published changes to several management standards, including ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 and ISO 55001, which means that certified companies must now take climate change into consideration.

Dato

05.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online