TCO-beregninger giver store besparelser på belysning i Syddjurs Kommune

Syddjurs Kommune brugte Miljøstyrelsens TCO-værktøj til at beregne priser, da kommunen satte belysning i udbud. Beregningen viste, at LED-pærer er seks gange billigere end halogen-pærer.

02.05.2017

CSR.dk

Udarbejdet på vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

At tænke i totalomkostninger eller Total Cost of Ownership (TCO) er på mange måder sund fornuft. Men ude i den kommunale virkelighed er TCO sjældent en triviel overvejelse, og det kræver konkrete værktøjer og grundig beregning, at finde ud af, hvad der er billigst på den lange bane.

Derfor har Miljøstyrelsen udarbejdet værktøjer til at beregne totalomkostninger for fem forskellige produktområder. Værktøjerne har til formål at gøre det nemmere for offentlige indkøbere at beregne og vurdere de totale omkostninger for et produkt. Syddjurs Kommune brugte Miljøstyrelsens værktøj, da kommunen satte belysning i udbud, og det viste sig, at halogenpærer er seks gange dyrere end LED.

TCO er en god forretning

Syddjurs tænkte langsigtet, da de satte lyskilder i udbud. Markedet for belysning er i rivende udvikling, både hvad angår teknologi, men også hvad angår prisen. Det er ikke mange år siden, glødepæren blev erstattet med sparepærer, og nu er de allerede ved at blive fortrængt af LED-belysning.

Derfor blev Syddjurs’ udbud organiseret som et sortiment-udbud, hvilket betyder, at hverken leverandøren eller kommunen er låst fast på en enkelt type pære eller teknologi.

Syddjurs Kommune brugte TCO-prisen som evalueringskriterium og brugte Miljøstyrelsens TCO-værktøj til at beregne totalomkostningerne. Det blev besluttet at se på totalomkostninger over en brugsperiode på 15 år, og det betyder at lyskildens levetid og arbejdstiden brugt til udskiftning af defekte pærer, også får en stor betydning for de samlede omkostninger.

Værktøjet viste, at der både er penge at spare på energiforbruget, men også, at der er besparelser at hente på arbejdstiden, når pæren ikke skal skiftes så ofte.

TCO-værktøjet er lige til at gå til, mener man i Syddjurs Kommune. Værktøjet har hjulpet med at finde de bedste lyskilder til prisen og været gavnligt i det konkrete udbud. Og så er kommunen blevet positivt overrasket over, at leverandørerne også hilste værktøjet velkommen. Ingen leverandører havde kommentarer til brugen af værktøjet, og det er et godt tegn, mener Karin Sonne, der er udbudskonsulent i Syddjurs Kommune.

Gamle standarder en udfordring

En konkret udfordring fra Syddjurs’ TCO-beregning var, hvordan man sammenligner forskellige typer lyskilder. Som et levn fra gammel tid angives effekten af lyskilderne stadig i strømforbrug (watt) på fakturaerne, der danner grundlag for arbejdet med historiske indkøbsdata. Men watt giver ikke mening som sammenligningsgrundlag mellem de forskellige lyskilder. Når man skal definere det, man gerne vil købe, nemlig en vis mængde lys, skal man efterspørge lumen. Udfordringen er her, at forskellige lyskilder kan bruge mange forskellige watt til at give den samme lumen. I Syddjurs Kommune var det derfor nødvendigt at omregne watt til lumen for at kunne efterspørge de  lyskilder, der skulle udbydes, og for at kunne sammenligne tidligere års forbrug med det nye TCO-udbud. Det var et detektivarbejde, der krævede ressourcer.

Leverandør efterlyser mere TCO

Højager Belysning er leverandøren, der vandt kontrakten med Syddjurs Kommune. Her mener man, at det er naturligt at tage TCO-beregninger med i et udbud, da TCO er en vigtig parameter i forhold til at beregne tilbagebetalingstiden for deres løsninger. Det var derfor ingen udfordring for Højager Belysning at levere data til TCO-værktøjet.

Højager Belysning mener ligefrem, at der er plads til at tilføje endnu flere parametre i TCO-beregningerne, og eksempelvis har det stor betydning om lyskilden er placeret i meget kolde eller varme omgivelser, om der er tilknyttet bevægelsessensor, så pæren tænder og slukker ofte m.m.

Fra Syddjurs Kommunes indkøbsafdeling lyder en klar anbefaling til andre om at bruge TCO-værktøjerne i udbud: ”Brug det! Det er en øjenåbner”.

Find Miljøstyrelsens TCO-værktøjer her

Læs mere om TCO i Forummets vejledning her

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online