TCO-beregninger giver store besparelser på belysning i Syddjurs Kommune

Syddjurs Kommune brugte Miljøstyrelsens TCO-værktøj til at beregne priser, da kommunen satte belysning i udbud. Beregningen viste, at LED-pærer er seks gange billigere end halogen-pærer.

02.05.2017

CSR.dk

Udarbejdet på vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

At tænke i totalomkostninger eller Total Cost of Ownership (TCO) er på mange måder sund fornuft. Men ude i den kommunale virkelighed er TCO sjældent en triviel overvejelse, og det kræver konkrete værktøjer og grundig beregning, at finde ud af, hvad der er billigst på den lange bane.

Derfor har Miljøstyrelsen udarbejdet værktøjer til at beregne totalomkostninger for fem forskellige produktområder. Værktøjerne har til formål at gøre det nemmere for offentlige indkøbere at beregne og vurdere de totale omkostninger for et produkt. Syddjurs Kommune brugte Miljøstyrelsens værktøj, da kommunen satte belysning i udbud, og det viste sig, at halogenpærer er seks gange dyrere end LED.

TCO er en god forretning

Syddjurs tænkte langsigtet, da de satte lyskilder i udbud. Markedet for belysning er i rivende udvikling, både hvad angår teknologi, men også hvad angår prisen. Det er ikke mange år siden, glødepæren blev erstattet med sparepærer, og nu er de allerede ved at blive fortrængt af LED-belysning.

Derfor blev Syddjurs’ udbud organiseret som et sortiment-udbud, hvilket betyder, at hverken leverandøren eller kommunen er låst fast på en enkelt type pære eller teknologi.

Syddjurs Kommune brugte TCO-prisen som evalueringskriterium og brugte Miljøstyrelsens TCO-værktøj til at beregne totalomkostningerne. Det blev besluttet at se på totalomkostninger over en brugsperiode på 15 år, og det betyder at lyskildens levetid og arbejdstiden brugt til udskiftning af defekte pærer, også får en stor betydning for de samlede omkostninger.

Værktøjet viste, at der både er penge at spare på energiforbruget, men også, at der er besparelser at hente på arbejdstiden, når pæren ikke skal skiftes så ofte.

TCO-værktøjet er lige til at gå til, mener man i Syddjurs Kommune. Værktøjet har hjulpet med at finde de bedste lyskilder til prisen og været gavnligt i det konkrete udbud. Og så er kommunen blevet positivt overrasket over, at leverandørerne også hilste værktøjet velkommen. Ingen leverandører havde kommentarer til brugen af værktøjet, og det er et godt tegn, mener Karin Sonne, der er udbudskonsulent i Syddjurs Kommune.

Gamle standarder en udfordring

En konkret udfordring fra Syddjurs’ TCO-beregning var, hvordan man sammenligner forskellige typer lyskilder. Som et levn fra gammel tid angives effekten af lyskilderne stadig i strømforbrug (watt) på fakturaerne, der danner grundlag for arbejdet med historiske indkøbsdata. Men watt giver ikke mening som sammenligningsgrundlag mellem de forskellige lyskilder. Når man skal definere det, man gerne vil købe, nemlig en vis mængde lys, skal man efterspørge lumen. Udfordringen er her, at forskellige lyskilder kan bruge mange forskellige watt til at give den samme lumen. I Syddjurs Kommune var det derfor nødvendigt at omregne watt til lumen for at kunne efterspørge de  lyskilder, der skulle udbydes, og for at kunne sammenligne tidligere års forbrug med det nye TCO-udbud. Det var et detektivarbejde, der krævede ressourcer.

Leverandør efterlyser mere TCO

Højager Belysning er leverandøren, der vandt kontrakten med Syddjurs Kommune. Her mener man, at det er naturligt at tage TCO-beregninger med i et udbud, da TCO er en vigtig parameter i forhold til at beregne tilbagebetalingstiden for deres løsninger. Det var derfor ingen udfordring for Højager Belysning at levere data til TCO-værktøjet.

Højager Belysning mener ligefrem, at der er plads til at tilføje endnu flere parametre i TCO-beregningerne, og eksempelvis har det stor betydning om lyskilden er placeret i meget kolde eller varme omgivelser, om der er tilknyttet bevægelsessensor, så pæren tænder og slukker ofte m.m.

Fra Syddjurs Kommunes indkøbsafdeling lyder en klar anbefaling til andre om at bruge TCO-værktøjerne i udbud: ”Brug det! Det er en øjenåbner”.

Find Miljøstyrelsens TCO-værktøjer her

Læs mere om TCO i Forummets vejledning her

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø