Tillid er godt, kontrol er … desværre nødvendigt!

Smagen er bittersød hos de organisationer og virksomheder, der i årevis har arbejdet for at få stat, kommuner og regioner til at tage et grønt medansvar, når de køber produkter af træ. For der bliver ikke brugt nok ressourcer på kontrol af dokumentation.

Der bør være mere fokus på kontrol af dokumentation, hvis de grønne ambitioner skal have en reel effekt..

I dag stiller staten bindende krav om indkøb af bæredygtigt træ og papir og mange regioner og kommuner, blandt andet POGI-medlemmer, har fulgt trop med egne indkøbspolitiker og -krav på området. Det er et drømmescenarie, som man nærmest ikke turde håbe på for bare få år siden. For med indkøbsvejledningen for bæredygtigt træ og papir har staten sat gang i en kæmpe bevægelse, der trækker producenter i en mere bæredygtig retning, hvilket kan få stor effekt på verdens skovområder.

Hvad er problemet?
Hos FSC Danmark, organisationen bag verdens mest troværdige mærke til bæredygtigt træ, smiler man med det ene øje og græder med det andet. For de mange års arbejde for at sikre, at det offentliges indkøb er med til at støtte bæredygtige skove, halter på et essentielt punkt, nemlig den vigtige dokumentation og kontrol. 

Sekretariatsleder i FSC Danmark, Loa Dalgaard Worm, illustrerer sin pointe med en anekdote fra det virkelige liv:

”Sidste efterår havde jeg et møde med en virksomhed, der leverede til mange af de største kommuner i Danmark. Virksomheden var ikke FSC-certificeret. Til mødet sad jeg overfor en ledende medarbejder, der ikke troede specielt meget på bæredygtighed, global opvarmning eller at de som virksomhed skulle have et medansvar. Han fortalte mig følgende - og jeg citerer ham her:

Det er ligegyldigt, hvad vi lægger på kontrakten - uanset om kommunen vil have det skal være bæredygtigt eller ej. De [og han henviste her til de offentlige indkøbere] kontrollerer det ikke alligevel. Så hvorfor skulle vi gide købe den bæredygtige råvare? Det koster os mere og er sværere at få. De kan ikke se forskel, når de ser på produktet, og jeg er sikker på, det er bare en fancy-pancy lille dame som dig, der har indsat disse tåbelige krav. Så uanset hvad kontrakten siger - vi bare leverer bare, hvad vi altid har gjort! 

Det er overflødigt at sige, at jeg tog et par tiltag efter mødet”, siger Loa, ”men hans holdning er en, som jeg møder hos flere virksomheder: Hvorfor skulle vi, når vi kan slippe af sted med mindre?”.

Og eksempler som dette vækker irritation hos FSC Danmark:

”Virksomhederne bør ikke kunne slippe af sted med dette”, siger Loa og fortsætter ”de bør ikke have lov til at opkræve penge for at levere dokumenterbart bæredygtige materialer, når de ikke gør det. De bør ikke have lov til at snuppe ordrer foran næsen på virksomheder, der gør det rigtige, og som kan levere reel dokumentation. De bør ikke have lov til at narre offentlige indkøbere og organisationer”.

Indkøberne får en hjælpepakke
Hos FSC Danmark har man arbejdet tæt sammen med landets offentlige indkøbere og forstår godt, at tiden er knap, og at det måske også er svært at vide, hvordan man skal følge op på kravene om bæredygtigt træ og papir. Men det er der råd for. 

FSC Danmark har med inputs fra kommuner, regioner og leverandører samt Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøbs (POGI) implementeringsgruppe udarbejdet en hjælpe- og inspirationspakke. Den indeholder indkøbs- og dokumentationsværktøjer samt andre informationsmaterialer. Værktøjerne er lavpraktisk udformet og skræddersyede til de forskellige interne og eksterne medarbejdere, som har ansvar for at indkøbe eller kontrollere, at træ- og papirprodukter er lavet af bæredygtigt træ jf. Naturstyrelsens definition. Der er med andre ord både noget til udbudskonsulenten, arkitekten og entreprenøren og børnehavelederen og den tekniske servicemedarbejder, som med pakken får hjælp til at tjekke og følge op på dokumentation uden at dette bliver til en større ekstra arbejdsopgave. 

”At følge op på dokumentation kan skabe dialog med leverandører og andre samarbejdspartnere og sikre, at den nødvendige viden udbredes til de rigtige personer. Samtidig sender det et vigtigt signal til leverandører, om man ikke kan løbe om hjørner med de offentlige indkøb mere. Derfor er det vigtigt, at det opprioriteres”, siger Loa Dalgaard Worm.

Ønsker man at rekvirere hjælpepakken, kan det ske via henvendelse til Morten Brodde på morten@fsc.dk eller 26 21 11 83. 

Læs mere om pakkens indhold på fsc.dk/pakke.
 

02.03.2023FSC Danmark

Sponseret

FSC Danmarks årsdag og generalforsamling 2023

28.11.2022FSC Danmark

Sponseret

Åben høring om FSC’s standard for controlled wood-certificering og den tilhørende nationale risikovurdering

10.06.2022FSC Danmark

Sponseret

FSC giver 10 anbefalinger til at forbedre EU-initiativ for skovrydningsfrie produkter

08.06.2022FSC Danmark

Sponseret

Danmarks første FSC-certificerede offentlige byggeprojekt er nu indviet

22.03.2022FSC Danmark

Sponseret

Jysk kommune bliver den første af sin slags med FSC®-certifikat

07.12.2021FSC Danmark

Sponseret

Vi skal stille flere krav til vores forbrug. Men vi har brug for hjælp!