Timing af ny grøn energiproduktion bliver afgørende

I et marked for vedvarende energi, der undergår store forandringer, skærper Better Energy fokus på kerneforretningen og gør klar til næste fase af den grønne omstilling.

Foto: Via Ritzau

18.09.2024

CSR.dk

Grøn energiproduktion hænger i sagens natur sammen med fremskridt på andre områder af den grønne omstilling. Efterspørgselssiden bliver nødt til at følge udrulningen af vedvarende energi, og lige nu sker det i et for langsomt tempo ift. det fulde potentiale for grøn energiproduktion.

Forsinkelser i elektrificering af transport, grønne brændsler, den tunge industri og samfundet generelt betyder, at timingen af ny grøn energiproduktion bliver afgørende.

”Vi ser ind i et marked frem mod 2030, hvor der på den ene side er behov for rigtig meget vedvarende energi i Europa. Men omvendt ser vi også ind i en markedssituation, hvor den øvrige elektrificering halter lidt efter. Vi tror stadig fuldt og fast på nødvendigheden af en gennemgribende omstilling til grøn energi, men det er afgørende at produktionen af grøn energi følger behovet”, siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.

Grøn energi på det rigtige sted og tidspunkt

Trods politiske målsætninger om øget elektrificering og et mere fleksibelt elforbrug, så halter virkeligheden bag målsætningerne. En af indikationerne på at elektrificeringen af samfundet halter efter den grønne elproduktion ses bl.a. i den stigende forekomst af negative elpriser. Negative elpriser er ikke et nyt fænomen, men antallet af timer med negative priser er stærkt stigende, og de foreløbige tal for 2024 har allerede slået en ny rekord i forhold til 2023, der også var et rekordår.

”Vi reagerer lynhurtigt på markedets signaler, så vi sikrer, at vi står rigtigt i forhold til den markedssituation, vi er på vej ind i. Det betyder helt konkret, at vi forventer at udskyde 3 GW kommende solenergikapacitet fra vores danske projektportefølje til efter 2030. Samtidig omstiller vi vores organisation til et endnu større fokus på at time vores kommende energiparker med regionalt behov for grøn energi.

Indtil nu har vores mantra været så meget vedvarende energi som muligt, så hurtigt som muligt. Fremadrettet lyder det grøn energi på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det er en strategisk retning, vi allerede har sat, og som vi nu for alvor handler på,” siger Rasmus Lildholdt Kjær og fortsætter:

”I 2019 spillede vi en vigtig rolle i at bevise, at solkraft kunne fungere på markedsvilkår, og vi tilpassede og skalerede til en organisation, der siden 2020 har sat godt halvdelen af al ny vedvarende energiproduktion op på land i Danmark. Nu er endnu et stort skifte over os, og i den fase er det vigtigt at huske, at de virksomheder, der kan omstille sig hurtigt og navigere i forandringer og ikke mindst lave god forretning ud af dem, vil være dem, der på sigt får størst væsentlighed i den grønne omstilling.”

Den næste fase af den grønne omstilling

”Efterspørgslen efter og produktionen af grøn energi skal i endnu højere grad gå hånd i hånd. Når vi står over for realiserbare muligheder, der kombinerer nyt grønt forbrug med ny produktion, er det vigtigt at fokusere på netop disse og sikre, at den nødvendige netinfrastruktur etableres hurtigst muligt. Med andre ord skal vi finde måder at bygge bro mellem den øgede efterspørgsel på strøm og den nye elproduktion, og her vil timing og lokation spille en helt central rolle.” siger Rasmus Lildholdt Kjær.

Flere kommuner formår allerede at prioritere denne dagsorden med kombineret forbrug og produktion højt, men staten har også en vigtig rolle i at sikre den nødvendige infrastruktur, så vi undgår de lange forsinkelser, vi tidligere har set med elnettet. Rasmus Lildholdt Kjær uddyber:

”I en markedsdrevet næste fase af den grønne omstilling er investeringer i brintrør en oplagt rolle for staten, mens det private marked selv kan varetage investeringer i havvind og andre vedvarende energikilder. Det er mere væsentligt end nogensinde før, at vi arbejder tæt sammen for at opnå en effektiv og hurtig omstilling til grøn energi.

Imens tilpasser vi i Better Energy vores organisation, vores prioriteter og de lokationer, vi fokuserer på, så vi løbende kalibrerer vores indsats i overensstemmelse med hvor forskellige lande, regioner og markeder befinder sig i deres omstilling. På den måde sikrer vi, at vi fortsat står stærkt i et dynamisk og skiftende energilandskab.”

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V