Tøjretur fører til massive mængder affald
En afsløring fra det svenske Aftonbladet viser, at tonsvis af returneret tøj ender på lossepladser i Sydamerika.
Op mod 60.000 tons tøj, der returneres af forbrugere hvert år, sendt direkte til lossepladsen. Det viser afsløringer fra det svenske Aftonbladet.
Avisen udstyrede fem stykker tøj med GPS-sporingenheder og kunne hermed se, hvordan tøjet i stedet for at blive sendt retur til producenten endte på en losseplads i Chile.
Problemet opstår, fordi mange returvarer ikke kan genanvendes eller genbruges på grund af lav kvalitet, beskadigelse under fragt eller høje omkostninger ved sortering og genpakning.
Dertil kommer også de lave omkostninger ved nyproduktion sammenlignet med at genanvende returvarer. Det gør det billigere for virksomheder at destruere varer frem for at behandle dem til gensalg.
Ubæredygtig praksis
Forhandleren, Shein, som Aftonbladet bestilte igennem forklarer i et svar til Ekstra Bladet deres returneringspraksis.
”I Europa bliver cirka 90 procent af vores returneringer pakket om og lagt tilbage i vores lagersystem til salg til kunderne. Shein har også foranstaltninger til at håndtere produkter, der ikke består kvalitetskontrollen”.
En af disse foranstaltninger er at sende tøjet til Chile. Praksissen understreger bæredygtighedsproblemerne i tekstilbranchen.
Branchen står for 8-10 procent af de globale CO2-udledninger og omkring 85 procent af det tøj, der produceres årligt, ender på lossepladsen eller i forbrændingsanlægget.
- lhs