Trods net zero-mål: Over halvdelen af verdens største virksomheder modarbejder klimahandling

I en omfattende undersøgelse af knap 300 internationale industrigiganter afslører InfluenceMap, at over halvdelen fremsætter net zero-målsætninger, men er samtidig engagerede i lobbyarbejde, der modkæmper lovgivning på klimaområdet. Rapporten kaldes et wake-up call af FN-formand og rejser spørgsmål om greenwashing.

Flere af selskaberne sætter sig både mål om nuludledning og arbejder for at udvide fossilindustrien. Foto: 123rf.com.

16.11.2023

CSR.dk

Verdens største, internationale virksomheder forpligter sig i stigende grad til målsætninger om en net zero forretning. Men flere af selskaberne viser sig også at have en skyggeside i deres klimapolitiske arbejde.

For ifølge en analyse af 293 selskaber fra Forbes’ 2000-liste påviser forskere fra nonprofit-tænketanken InfluenceMap, at 58 procent af selskaberne har fremsat mål for nuludledning eller lignende, men at de samtidig lobbyer mod politiske beslutningstageres arbejde med at implementere lovgivninger, som skal højne fokus på eller forbedre klimaet.

Det skriver tænketanken i en pressemeddelelse.

Læs også: Udskældt forskningsrapport bliver en del af retssag mod Danish Crown

”Regeringer formår ikke at fremsætte klimapolitikker hurtigt nok, og virksomhedernes indflydelse er nøgleårsagen,” siger Will Aitchison, der er hovedforfatter af undersøgelsen og direktør hos InfluenceMap.

”Medmindre virksomhederne matcher deres klimaforpligtelser med ambitiøs støtte til regeringsledte tiltag, kommer vi aldrig til at nå de mål, som Parisaftalen har sat.”

Et wake-up call
Virksomhedernes lobbyarbejde er dog ikke kun noget, der forhindrer internationale og regionale reguleringer og lovgivninger fra at blive stemt igennem.

Sidste år udgav FN’s ‘High-Level Expert Group on Net Zero Emissions Commitments of Non-State Entities’ (HLEG) guiden ‘Integrity Maters’, der fungerer som et slags kort til at undgå greenwashing.

Og ved at bruge den rapport som benchmark viser InfluenceMaps undersøgelse, at industrigiganter som Chevron, Nippon Steel Corporation, Glencore International, Delta Air Lines, Duke Energy, ExxonMobil, Repsol, Stellantis, Southern Company og Woodside Energy Group er blandt de 21,5 procent af virksomheder, der er i ’betydelig risiko’ for at greenwashe på grund af diskrepansen mellem deres klimamål og lobbyarbejde. 

Derudover er 36,5 procent i ’moderat risiko’.

Læs også: 17 flyselskaber får en tur i greenwashing-maskinen

Det er resultater, der bør være et ’wake-up call’ for selskaber verden over, mener Catherine McKenna. Hun er formand for HLEG, CEO hos rådgivningsvirksomheden Climate and Nature Solutions, og forhenværende miljø- og klimaminister i Canada. 

”Det er tydeligt, at selvom firmaer er hurtige til at fremvise deres klimaforpligtelser, bakker alt for mange af dem ikke op om initiativer, der kan gøre en positiv forskel på området. Ikke alene vælger mange virksomheder at underminere deres egne tiltag ved at lobbye mod reel klimaaktion – deres net zero-løfter er simpelthen ikke troværdige,” siger hun.

Modsætter sig klimahandling
Tænketanken eksemplificerer sine resultater gennem casestudier, som illustrerer, hvordan de 10 ovenstående virksomheder, der har sat sig mål om at udlede nul CO2, også advokerer for at svække centrale klimapolitikker og/eller forsøger at arbejde for at udvide den fossile industri.

I undersøgelsen nævnes blandt andet bilproducenten Chevron, der har forpligtet sig til net zero-udledning i 2050, men at de i år har lobbyet for at forhindre emissionsstandarder for amerikanske køretøjers udstødningsrør. 

Mineselskabet Glencore International, som har sat samme reduktionsmål som Chevron, har også sidste år modsat sig vedtagelsen af EU’s seneste klimaplan om 55 procents reduktion i 2030.

Læs også: Pensionskasser svarer på kritik om investeringer i kul og olie

Og trods et mål om at blive CO2-neutral i 2050 har japanske Nippon Steel Corporation stillet sig i opposition til indførelsen af en CO2-afgift i landet sidste år.

Ifølge Catherine McKenna er det imidlertid netop virksomheder som disse, der kan gøre en mærkbar forskel i klimakampen.

”Vi har brug for selskaber til at skabe et handlingsloop, hvor lederskab i den private sektor tilskynder og styrker deres regeringer i ambitiøse klimahandlingsplaner,” siger hun.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Relateret indhold

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø