Tysk vindmølle gør dansk virksomhed CO2-neutral

Det århusianske hostingselskab DIR A/S mærker en stigende efterspørgsel efter grønne it-ydelser. Derfor har virksomheden investeret i en vindmølle, der sikrer kunderne 100 procent CO2-neutral it-drift.

DIR mærker tydeligt, at flere og flere kunder efterspørger grønne it-ydelser, fortæller administrerende direktør Vibeke Hansen..

21.12.2009

Kristina Øby Pedersen, CSR.dk

It-industrien står for cirka to procent af verdens samlede CO2-udledning og ligger dermed på niveau med den udskældte luftfartsindustri. Derfor er ”grøn it” for længst blevet et ”buzz-word”, som bliver taget særdeles alvorligt på direktionsgangene i it-selskaberne, og et stigende antal aktører i branchen arbejder da også hårdt på at skabe sig et grønnere image.

En af dem er den århusianske gazellevirksomhed DIR, som tjener sine penge på traditionel hosting og it-outsoursing. Virksomheden har netop investeret i en Vestas vindmølle, der producerer hvad der svarer til 150 procent af DIRs aktuelle forbrug.

Dermed kan virksomheden sælge CO2-neutrale ydelser til sine kunder - eller i hvert fald 'CO2-kompensere' for det energiforbrug som serverne i virksomhedens datacenter genererer. DIR leverer it-løsninger til over 3000 danske virksomheder af forskellig størrelse – heriblandt sværvægtere som Coloplast, SAS og NRGI.

Direktør i DIR A/S Vibeke Hansen begrunder den noget utraditionelle investering med, at DIR ønsker at give sine produkter en ny, grøn dimension.

"Nogle af vores konkurrenter er begyndt at sælge CO2-kvoter til deres kunder på basis af en sindrig model, som beregner hvor meget CO2, der bliver udledt som følge af trafikken på kundens hjemmeside. Den model syntes vi ikke, var den rigtige for os, så vi diskuterede en række forskellige idéer og endte med at bygge en vindmølle, som sikrer, at alle it-ydelser købt hos DIR nu som standard er CO2-netrale. Dermed slipper vi for at diskutere kvoter med hver enkelt kunde, fordi vi har taget beslutningen for dem", forklarer Vibeke Hansen og tilføjer, at DIRs investering i vindkraft er omkostningsneutral for kunderne, fordi virksomheden sparer sin sædvanlige elregning, og oveni købet kan sælge den overskydende strøm.

Kunderne efterspørger grønne ydelser
De seneste år er produkterne i hosting-branchen blevet mere standardiserede og gennemskuelige for kunderne, så derfor er det, ifølge Vibeke Hansen, vigtigt at skille sig ud fra mængden med en klar profil. Hun er ikke i tvivl om, at DIR gør det rigtige ved at satse hårdt på en kreativ, grøn forretningsmodel.

"Vi kan mærke, at det er blevet et stærkt salgsargument, at der via vindmøllen automatisk bliver CO2 kompenseret for vores ydelser. Jeg tror, at den grønne samvittighed ofte er en afgørende faktor, når kunderne skal vælge hostingselskab. Et andet godt argument for at satse grønt netop nu er selvfølgelig, at flere og flere virksomheder er underlagt krav om, at de skal oplyse i regnskabet, hvad de har gjort for at mindske deres CO2-udledninger. It fylder som regel meget i den samlede opgørelse, så det er et oplagt sted at spare", siger DIR-direktøren.

Hun ser investeringen i vindmøllen som seneste skridt i en række, som DIR har taget for at skabe et grønt image, der er attraktivt for hosting-kunderne. I 2006 byggede DIR et nyt og moderne datacenter, der blandt andet er udstyret med to 83 kilowatt køleanlæg med frikøl og spareventilatorer, som, ifølge DIRs egne tal, reducerer CO2 udledningen med mindst 224 tons om året.

"Ved at bygge et nyt datacenter fra grunden har vi kunnet indrette det, så vi udnytter ressoucerne optimalt. Vi har også fået nogle klare stordriftsfordele ved at samle alt i ét datacenter. For eksempel håndterer vores kølesystem rigtig mange kunder på samme tid. Vi har altså tænkt grønne, energibesparende tanker i en årrække, og det glæder mig, at vi med vindmøllen tager endnu et skridt i den retning", siger Vibeke Hansen

Møllen placeret på tysk grund
Hun er til gengæld ked af, at DIR har været nødsaget til at placere den nybyggede vindmølle cirka 14 kilometer nordøst for Berlin i Tyskland. Virksomheden ville ellers gerne have udnyttet signalværdien i at placere vindmøllen bag det århusianske hovedsæde i Danmark, men den plan hang ikke sammen økonomisk.

"I Tyskland er det, i modsætning til Danmark, en meget sikker investering at opstille en vindmølle, fordi man får nogle helt klare fordele. I øjeblikket er afregningsprisen per kilowatttime 72 øre i Tyskland mod 25 øre i Danmark. Samtidig er det i Tyskland muligt at fastlåse afregningsprisen i 20 år, så man kan lægge et sikkert budget. Hvis den tyske markedspris på en kilowatttime pludselig stiger, er det oven i købet muligt at træde ud af aftalen og få den høje pris, og så træde ind i aftalen på ny, hvis prisen falder igen", forklarer Vibeke Hansen og fastslår, at Danmark derfor aldrig rigtig var en seriøs mulighed.

DIRs investering i et styk Vestas V90-2.0 vindmølle har ligget på 25 millioner danske kroner svarende til en tilbagebetalingstid på ti år - i Tyskland.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V