08.03.2018  |  Medarbejder

Uden kvinder i ledelsen vil man sidde fast i fortiden

Internationale erhvervsfolk og civilsamfundsorganisationer opfordrer til at få fart i indsatsen for flere kvinder i ledelse. Ellers går man glip af økonomisk gevinst. Det er konklusionen i en ny rapport udgivet op til kvindernes internationale kampdag.

”Hvis du ikke har kvinder i ledelsen af din virksomhed eller den offentlige sektor, så vil du sidde fast i fortiden og du vil ikke være en af de virksomheder eller lande, som får del i forretningsmulighederne til en værdi af 12.000 milliarder dollar om året som verdensmålene udgør.”

Læs også: Progressive chefter skal få flere kvinder ind i direktionslokalerne

Ordene er Amy Jadesimis i et interview på CNBC Africa. Udover at være CEO i et stort offshoreselskab i Nigeria er hun en af de 37 kommissionsmedlemmer i the Business and Sustainable Development Commission (BSDC), som står bag rapporten Better Leadership, Better World.

De mange milliarder er et tal, som BSDC nåede frem til i sin 2017-rapport, Better Business, Better World. Nu har de udgivet en ny rapport: Better Leadership, Better World: Women Leading for the Global Goals.

Kom så i gang: tal om det og hold regnskab
Rapporten udgives op til kvindernes internationale kampdag, 8. marts, og skal gerne fungere som et ”call to action”. Der skal ske noget. Vejen går gennem dialog og åbenhed. Og at man stiller ledelserne til ansvar for, at de når de mål, de har sat, for kønssammensætning i ledelsen.

”Virksomheder er nødt til at tale åbent om kvinder i ledelse med både mænd og kvinder og udfordre status quo. Den type dialog skal prioriteres på alle niveauer,” sagde Gail Klintworth, som er bannerfører på BSDC’s WomenRising2030-initiativ.

Status quo er nemlig, at ifølge McKinseys store studie af over 200 virksomheder og 70.000 medarbejdere, Women in the Workplace, så synes næsten halvdelen af mænd i disse amerikanske virksomheder, at kvinder allerede er godt repræsenteret i ledelsen af deres virksomhed, også hvis de kun har en ud af ti af stillingerne i de øverste ledelseslag.

Der vil sikkert være regionale forskelle og de skandinaviske landes status quo er nok højere, men at der er ubevidste fordomme at arbejde med, er også konklusionen i store danske virksomheder.

Det får man ud af kvinder i ledelse
Rapporten viser, at kvinder i ledelse fungerer som acceleratorer, der hjælper virksomheder med at forløse den økonomiske gevinst der er forbundet med at arbejde med verdensmålene.

Det kan de sige, fordi de i rapporten identificerer seks ledelseskompetencer, som er kritiske for at skabe forretning ud af verdensmålene: langsigtet tænkning, innovation, samarbejde, transparency, miljøbevidsthed og social inklusivitet. Samtidig viser undersøgelser i rapporten at kvinder kan spille en kritiske rolle i at få netop de kompetencer i spil i ledelser, hvor der er bedre balance mellem mænd og kvinder end det er normen i dag.

F.eks. refereres en undersøgelse som viste, at virksomheder med flere kvinder i de øverste ledelseslag, er bedre til at skifte deres forretningsfokus fra kortsigtet profitmaksimering til langsigtede vækstmål. Andre undersøgelser viser, at kvinder er samarbejdsorienterede, dygtige til at afveje mange stakeholderes interesser og nå beslutninger som tilgodeser alle parter.

Om Business & Sustainable Development Commission

The Business & Sustainable Development Commission blev sat i verden af World Economic Forum i januar 2016, som et toårigt initiativ, hvor 37 personer fra erhverv, finans, civilsamfundet, fagbevægelsen og internationale organisationer skulle se på hvordan virksomheder kunne høste fordele af verdensmålene.

Rapporten om kvinder i ledelse og verdensmålene er den sidste udgivelse. Organisationens arbejde fortsætter i forskellige stakeholderinitiativer affødt af kommissionen: the Food and Land Use Coalition, the Blended Finance Taskforce, the World Benchmarking Alliance og WomenRising2030. Alle BSDC-rapporter kan findes på  report.businesscommission.org.

Desuden har en undersøgelse ud af, at virksomheder med flere kvinder i bestyrelsen er mere tilbøjelige til at investere i vedvarende energi, low-carbon produkter og energieffektivitet, og at udvikle produkter og services tilpasset grupper med ingen eller begrænset adgang til finanssektorens produkter.

Læs også: ISS research shows diversity grows leadership performance

Der er også undersøgelser der viser, at med flere kvinder I ledelsen får man større økonomisk vækst, mere robust omdømme og gladere medarbejdere.

Flere der hedder David end…
Alligevel er det et globalt tema, at der ikke er ret mange kvinder i de øverste ledelser.

I USA er fem procent af de administrerende direktører i de 500 største virksomheder kvinder. I Storbritannien er det endnu værre; ud af de 1000 største børsnoterede virksomheder har fem en kvindelig CEO. Til sammenligning har otte en CEO, der hedder David. I Danmark er der to i virksomhederne i C20-indekset plus de ti største ikke-børsnoterede selskaber.

På verdensplan er det kun 15 procent af bestyrelsesposterne, der er besat af kvinder. I 20 af de asiatiske lande er det 12 procent, i Afrikas 300 største virksomheder 14 procent, og en undersøgelse af mere end 1200 børsnoterede selskaber i Latinamerika og Caribien nåede frem til bare 8,5 procent kvinder i bestyrelserne. I Danmark viser Erhvervsstyrelsens tal fra 2016 næsten 16 procent.

Læs også: 104 virksomheder tilslutter sig Bloombergs ligestillingsindeks

Rapporten nævner dog også tegn på fremskridt. F.eks. at FN tidligt i 2018 kunne fortælle, at de havde opnået kønsbalance på tværs af den øverste ledelse - undtaget generalsekretæren - da kvinder nu har 23 ud af 44 stillinger. Og ikke mindst at verdens største kapitalforvalter, BlackRock i januar i år skrev til mere end 300 virksomheder, og bad dem forklare, hvordan deres mangel på kvinder i bestyrelsen harmonerede med deres langsigtede strategi, og bad dem redegøre for, hvad de gjorde for at rette op på ubalancen.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere