16.12.2019  |  Menneskerettigheder

Undersøgelse: Tre ud af fire danskere vil fravælge restauranter med dårlige arbejdsvilkår

En ny undersøgelse viser, at tre ud af fire danskere går op i, om deres favoritrestaurant har dårlige løn- og arbejdsvilkår.

Analyse Danmark, der har foretaget en undersøgelse for Fagbladet 3F, fortæller, at danskerne i høj grad finder det vigtigt, at ansatte i restaurationsbranchen bliver behandlet retfærdigt.

Omkring tre ud af fire af respondenterne svarer, at de ville stoppe med at købe mad hos deres favoritrestaurant eller takeaway-sted, hvis de opererer med dårlige løn- og arbejdsvilkår.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sociolog og samfundsanalytiker, Eva Steensig, er ikke overrasket over resultaterne fra undersøgelsen.

Læs også: Svensk nethandel lancerer klimamærkning på fødevarer

”Vi har i stigende grad nogle forbrugere, som forstår spillet. De ved, at der er nogle mennesker bag produktet. Der er en bevægelse mod større krav til virksomheder om, at de skal opføre sig ordentligt”, siger Eva Steensig.

For nylig har 3F blotlagt, hvordan kinesiske kokke bliver udnyttet af danske restauranter. Svindlen sker blandt andet ved tilbagebetaling af løn til arbejdsgiveren på en såkaldt beløbsordning, eller ægtepar, der arbejder for én persons løn. Nogle var også nødsaget til at bo i små baglokaler på restauranterne.

Den moderne forbruger er socialt ansvarlig
At undersøgelsen viser, hvordan en større andel af den danske befolkning vil tage afstand fra restauranter med dårlige vilkår, er et tegn på, at den moderne forbruger er socialt ansvarlig. Det mener John Thøgersen, der er professor i forbrugerpsykologi ved Aarhus Universitet.

”De allerfleste danskere er socialt ansvarlige mennesker, som selvfølgelig synes, at der skal være ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Og hvis der foregår urimeligheder i den anledning, så er det ikke noget, de kan lide”, siger John Thøgersen.

Læs også: Hvordan får man menneskerettigheder ind i offentlige indkøb?

Både Eva Steensig og John Thøgersen lægger vægt på, at selvom undersøgelsen peger på, at danskerne helt vil stoppe med at bestille mad hos deres favoritrestaurant, hvis der ikke er ordentlige vilkår, så kan der være langt fra ord til handling.

”At man holder sig fra takeaway-steder med dårlige arbejdsvilkår er selvfølgelig det rigtige at sige, når man bliver spurgt, men så går man alligevel ned i den lokale, fordi det er der man plejer at handle”, siger Eva Steensig.

- HL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere