Undersøgelse: Tre ud af fire danskere vil fravælge restauranter med dårlige arbejdsvilkår

En ny undersøgelse viser, at tre ud af fire danskere går op i, om deres favoritrestaurant har dårlige løn- og arbejdsvilkår.

En undersøgelse viser, at en større andel af danskerne går op i, at der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår hos deres favoritrestaurant..

16.12.2019

CSR.dk

Analyse Danmark, der har foretaget en undersøgelse for Fagbladet 3F, fortæller, at danskerne i høj grad finder det vigtigt, at ansatte i restaurationsbranchen bliver behandlet retfærdigt.

Omkring tre ud af fire af respondenterne svarer, at de ville stoppe med at købe mad hos deres favoritrestaurant eller takeaway-sted, hvis de opererer med dårlige løn- og arbejdsvilkår.

Sociolog og samfundsanalytiker, Eva Steensig, er ikke overrasket over resultaterne fra undersøgelsen.

Læs også: Svensk nethandel lancerer klimamærkning på fødevarer

”Vi har i stigende grad nogle forbrugere, som forstår spillet. De ved, at der er nogle mennesker bag produktet. Der er en bevægelse mod større krav til virksomheder om, at de skal opføre sig ordentligt”, siger Eva Steensig.

For nylig har 3F blotlagt, hvordan kinesiske kokke bliver udnyttet af danske restauranter. Svindlen sker blandt andet ved tilbagebetaling af løn til arbejdsgiveren på en såkaldt beløbsordning, eller ægtepar, der arbejder for én persons løn. Nogle var også nødsaget til at bo i små baglokaler på restauranterne.

Den moderne forbruger er socialt ansvarlig
At undersøgelsen viser, hvordan en større andel af den danske befolkning vil tage afstand fra restauranter med dårlige vilkår, er et tegn på, at den moderne forbruger er socialt ansvarlig. Det mener John Thøgersen, der er professor i forbrugerpsykologi ved Aarhus Universitet.

”De allerfleste danskere er socialt ansvarlige mennesker, som selvfølgelig synes, at der skal være ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Og hvis der foregår urimeligheder i den anledning, så er det ikke noget, de kan lide”, siger John Thøgersen.

Læs også: Hvordan får man menneskerettigheder ind i offentlige indkøb?

Både Eva Steensig og John Thøgersen lægger vægt på, at selvom undersøgelsen peger på, at danskerne helt vil stoppe med at bestille mad hos deres favoritrestaurant, hvis der ikke er ordentlige vilkår, så kan der være langt fra ord til handling.

”At man holder sig fra takeaway-steder med dårlige arbejdsvilkår er selvfølgelig det rigtige at sige, når man bliver spurgt, men så går man alligevel ned i den lokale, fordi det er der man plejer at handle”, siger Eva Steensig.

- HL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle