16.12.2019 | Menneskerettigheder
Undersøgelse: Tre ud af fire danskere vil fravælge restauranter med dårlige arbejdsvilkår
En ny undersøgelse viser, at tre ud af fire danskere går op i, om deres favoritrestaurant har dårlige løn- og arbejdsvilkår.
En undersøgelse viser, at en større andel af danskerne går op i, at der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår hos deres favoritrestaurant.
Analyse Danmark, der har foretaget en undersøgelse for Fagbladet 3F, fortæller, at danskerne i høj grad finder det vigtigt, at ansatte i restaurationsbranchen bliver behandlet retfærdigt.
Omkring tre ud af fire af respondenterne svarer, at de ville stoppe med at købe mad hos deres favoritrestaurant eller takeaway-sted, hvis de opererer med dårlige løn- og arbejdsvilkår.
Sociolog og samfundsanalytiker, Eva Steensig, er ikke overrasket over resultaterne fra undersøgelsen.
Læs også: Svensk nethandel lancerer klimamærkning på fødevarer
”Vi har i stigende grad nogle forbrugere, som forstår spillet. De ved, at der er nogle mennesker bag produktet. Der er en bevægelse mod større krav til virksomheder om, at de skal opføre sig ordentligt”, siger Eva Steensig.
For nylig har 3F blotlagt, hvordan kinesiske kokke bliver udnyttet af danske restauranter. Svindlen sker blandt andet ved tilbagebetaling af løn til arbejdsgiveren på en såkaldt beløbsordning, eller ægtepar, der arbejder for én persons løn. Nogle var også nødsaget til at bo i små baglokaler på restauranterne.
Den moderne forbruger er socialt ansvarlig
At undersøgelsen viser, hvordan en større andel af den danske befolkning vil tage afstand fra restauranter med dårlige vilkår, er et tegn på, at den moderne forbruger er socialt ansvarlig. Det mener John Thøgersen, der er professor i forbrugerpsykologi ved Aarhus Universitet.
”De allerfleste danskere er socialt ansvarlige mennesker, som selvfølgelig synes, at der skal være ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Og hvis der foregår urimeligheder i den anledning, så er det ikke noget, de kan lide”, siger John Thøgersen.
Læs også: Hvordan får man menneskerettigheder ind i offentlige indkøb?
Både Eva Steensig og John Thøgersen lægger vægt på, at selvom undersøgelsen peger på, at danskerne helt vil stoppe med at bestille mad hos deres favoritrestaurant, hvis der ikke er ordentlige vilkår, så kan der være langt fra ord til handling.
”At man holder sig fra takeaway-steder med dårlige arbejdsvilkår er selvfølgelig det rigtige at sige, når man bliver spurgt, men så går man alligevel ned i den lokale, fordi det er der man plejer at handle”, siger Eva Steensig.
- HL
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Trods halvering udleder FLSmidth stadig mere CO2 end hele C25
På ét år har FLSmidth barberet 50 procent af sin CO2-udledning – men selskabet udleder stadig mere end hele C25-indekset, og tendensen ser ikke ud til at vedblive.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

I en måned fjerner Burger King alt kød fra ikonisk restaurant
Burger King siger farvel til kødet og åbner – i en måned – en ren plantebaseret restaurant i hjertet af København.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.
Klima, miljø og energi

Energikoncern vinder pris for vindmølle-positiv kampagne
Andel er den første vinder af en pris, som for første gang uddeles i Danmark.