Unleash 2019 er i gang
I dag starter tredje udgave af innovationseventen Unleash i den kinesiske megaby Shenzhen. Virksomheder som Rambøll og Deloitte er igen med til den ugelange begivenhed, der skal fortsætte arbejdet fra de to første år i Danmark og Singapore.
Fra i dag, torsdag d. 7. november og frem til på onsdag står den på intensiv tænkning, idéudvikling og præsentation for de godt 1.000 unge deltagere fra hele verden, der er samlet i Shenzhen i det sydlige Kina til den tredje udgave af innovationseventen Unleash, der startede i Danmark i 2017.
Læs også: Unleash 2018: Den svære toer lykkedes
Årets event startede med en åbningsceremoni i går, men det er de næste fem dages Innovation Lab, der udgør kernen for såvel de deltagerne som de forskellige partnervirksomheder og organisationen bag, der tæller bl.a. Novo Nordisk, Rambøll, Deloitte, Carlsberg, Haldor Topsøe og Vestas, mens Dalberg igen er ansvarlig for afviklingen.
Som sædvanlig er Verdensmålene omdrejningspunktet for deltagernes projektidéer, og årets fokus er på målene 3 (Sundhed og trivsel), 4 (Kvalitetsuddannelse), 6 (Rent vand og sanitet), 7 (Bæredygtig energi), 9 (Industri, innovation og infrastruktur), 11 (Bæredygtige byer og lokalsamfund), 12 (Ansvarligt forbrug og produktion) og 13 (Klimaindsats).
I løbet af Innovation Lab-dagene vil de mange hold gennemgå et innovationsforløb udviklet af Unleash, og herefter får de så lov til at pitche deres idé foran et panel af eksperter, mentorer og investorer, der på den baggrund vil udvælge de bedste, som vil blive præmieret til den store afslutningsceremoni onsdag d. 13. november.
Fra idéer til virkelighed på markedet
Innovationslaboratoriet bliver igen i år faciliteret af Deloitte, der har været med fra starten i 2017, og udover at fortsætte arbejdet med at gøre de nye idéer til praktiske løsninger, så tager virksomheden i år et nyt skridt med UNLEASH+, der fokuserer på nogle udvalgte hold fra 2017 og ’18, der har konkrete prototyper på deres koncepter klar, og skal have dem ud på markedet.
”Det nye UNLEASH+-spor er en spændende mulighed for at yderligere at udvide rækkevidden og effekten fra hele UNLEASH-innovationsprocessen”, siger danske Bahare Haghshenas, der er partner og UNLEASH Innovation Lead i Deloitte.
I alt sender Deloitte 51 facilitatorer fra hele verden til Shenzhen, bl.a. Christian Bjerrekær, der er manager i Deloitte Denmark med fokus på SDG-strategi og innovation. Christian var selv med som talent på Unleash i 2017, hvor han var med til at udvikle en AI-platform, hvor folk kan overvåge deres helbred i hjemmet, med et langsigtet mål om at reducere dødeligheden forbundet med tarmkræft.
”SDG’erne leverer en ramme med 17 mål og 169 underliggende udfordringer. Jeg ser disse udfordringer som de 169 største muligheder for reelt at gøre verden til et bedre sted. Og hvilken bedre gruppe mennesker til at skabe den forandring kan man drømme om, end 1.000 Unleash-talenter, der er nogle af de mest talentfulde changemakers i verden?”, siger han.
Skarpe hjerner og inkluderende løsninger
Også ingeniørvirksomheden Rambøll er tilbage på Unleash i år, dels med ni af sine egne unge talenter, og dels som sølvpartner gennem Rambøll Fonden. Rambøll bruger selv SDG’erne som målestok for sin bæredygtighedsindsats, med målene 9, 11, 12 og 13 som de centrale.
”Efter at have spillet en vigtig rolle i programmerne til Unleash i 2017 og 2018 er vi glade for at fortsætte vores støtte ved dette års event. Rambøll sender ni af vores skarpeste hjerner til Shenzhen, hvor de vil være en del af de 1.000 talenter, der skal udvikle nye løsninger på SDG’erne”, siger Rambølls direktør for Mellemøsten og Asia Pacific, Richard Beard.
Fra Danmark deltager også Danida Fellowship Centre, hvorfra 10 alumner fra lande som Uganda, Bangladesh, Ghana og Zimbabwe er blevet udvalgt til at være med i talentmassen, hvilket man er ”stolt over”, siger centrets direktør, Ulla Næsby Tawiah.
”Vi ser Unleash 2019 som en naturlig platform, hvor Danida-alumnerne kan gøre det, de gør bedst: bruge deres drive og kompetencer til at skabe inkluderende løsninger for en bedre og mere bæredygtig fremtid”, forklarer hun.
Læs også: Større virksomheder ser forretningsmæssige fordele i verdensmålene
Unleash modtog i år over 9.000 ansøgninger fra unge fra mere end 150 lande. Talenterne er blevet udvalgt på grundlag af fem kriterier, der handler om commitment til at løse opgaver omkring SDG’erne, at have et kreativt mindset, gøre en indsats for at løse sociale udfordringer og engagere sig i udvikling samt at kunne tale engelsk på et højt niveau. Derudover søger man også at skabe størst mulig diversitet blandt deltagerne, både hvad angår køn, nationalitet og sociale baggrunde.