12.10.2022  |  Samfund

Dansk landbrug som grønnere end de andre er en myte

Det danske landbrug er verdens grønneste, siger man. Problemet er bare, at det ikke kan bevises, siger eksperter.

Landbrugs- og klimapolitik skal og vil overlappe hinanden. Står det til Venstre, så er det vigtigste at have for øje, hvordan vi omstiller den danske fødevareproduktion uden at vi skubber den, arbejdspladserne og CO2-udledningerne til udlandet.  

For Danmarks landbrug er langt grønnere, end hvad man ser i andre lande. Så for stort et pres på landbruget vil derfor være at skyde os selv i foden, argumenterer Jakob Ellemann-Jensen – både klimamæssigt og økonomisk.

Men Venstre-formanden har et problem. For påstanden, som ellers har været en genganger i Venstres klimapolitik i flere år, kan ikke bekræftes af landbrugets reelle tal. Det fortæller både DR og Information.

Ikke noget at have det i

I virkeligheden er problemet med Venstres argument faktisk, at der næsten ikke er nogle tal, der enten kan be- eller afkræfte påstanden.

Tænketanken Kraka har sammen med rådgivningsfirmaet Deloitte i en rapport fra foråret kigget på de tre eksisterende studier, der sammenligner landbrugs klimaeffektivitet.

”Dansk landbrug ser ikke ud til at være meget mere klimaeffektivt end landbrug mange andre steder, som vi normalt sammenligner os med,” siger Ulrik Beck til Information, cheføkonom i tænketanken Kraka, på baggrund af rapporten.

Han bliver suppleret af Jørgen E. Olesen, der er professor på institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet:

”Det eneste, vi kan sige, er, at vi hører til i den bedre ende sammen med andre nordeuropæiske og nordamerikanske lande. Men hvor stor den ende er, ved vi ikke,” siger han til DR.

Studierne, der ellers giver det danske landbrug en høj placering, er blevet kritiseret for henholdsvis ikke at inkludere alle nødvendige tal såsom landbrugsareal i beregningerne, såvel som kun at præsentere resultater, der ligger indenfor den statistiske usikkerhed, så de ikke reelt er pålidelige.

Læs også: Med nye EU-krav skal ’brug og smid væk’-kulturen smides i skraldespanden

I det tredje studie ender Danmark ikke i top-10, hverken når det kommer til mejeriprodukter (top 16), oksekød (top 19) eller svinekød (top 13).  

På trods af at Information fremlagde kritikken for Venstre søndag, brugte Jakob Ellemann-Jensen stadig argumentet i en tv-debat senere samme aften.

Til Information gav partiets landbrugsordfører, Erling Bonnesen, følgende skriftlige kommentar:

”I Venstre lytter vi naturligvis til de argumenter, vi mødes med, når det kommer til den grønne omstilling af dansk landbrug. Men vi mener, at det er helt afgørende, at vi udvikler og ikke afvikler dansk landbrug. Vi mener bestemt, at det godt kan lade sig gøre at bevare arbejdspladser i erhvervet, samtidig med at vi passer godt på natur, miljø og klima.”

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere