Med nye EU-krav skal ’brug og smid væk’-kulturen smides i skraldespanden

EU vil sætte nye krav til elektronik, så mindre elskrot ender i affaldsdynger. Det skal naturligvis gavne forbrugerne og miljøet, men også de udviklingslande, som ofte aftager de store bunker af giftigt affald.

I 2019 blev der kasseret 53,6 millioner tons elektronisk affald. Foto: 123RF.

10.10.2022

CSR.dk

Begyndelsen på en ny æra. Sådan præsenterer Europa Kommissionen sit nye forslag om cirkulær økonomi i unionen, der vil sætte krav til, hvor længe elektroniske produkters skal kunne holde, og at de kan nemt repareres igen.  

”Vores forslag for en cirkulær økonomi er begyndelsen på en æra, hvor produkter vil blive designet på en måde, som gavner alle, respekterer planetens grænser og beskytter miljøet. Mange europæiske forbrugere vil spare penge ved, at vi giver et længere liv til telefoner, tøj og mange andre produkter,” siger EU’s miljøkommissær Virginijus Sinkevičius i en pressemeddelelse.

Yderligere krav til elektroniske produkter skal udover at være en fordel for forbrugerne også mindske behovet for nye naturressourcer ved at gøre det nemmere genanvende dele af eksempelvis mobiltelefoner – noget som indtil nu ikke har været helt nemt.

For selve designet af produkterne har været med ’brug og smid væk’-kulturen for øje. Nogle telefoner er limet sammen, så de er svære at reparere, og hver del er svær at genanvende.

Derfor vil EU kræve, at producenterne, hvis de vil sælge deres varer på det europæiske marked, skal:

  • vurdere og synligt markere holdbarheden af et produkt overfor forbrugeren
  • markere om det er egnet til reparation, eksempelvis ved at oplyse om tilgængeligheden af reservedele og manualer om produktets sammensætning
  • leve op til krav om mindre energiforbrug
  • leve op til et minimumskrav om genbrug i produkterne
  • præsentere et digital pas, der fortæller om produkternes bæredygtighed

Og i Danmark er man helt på linje med EU-kommissionen.

”Vi skal væk fra en ’brug og smid væk-kultur’, hvor alt for meget af vores affald bliver brændt af og udleder CO2,” siger siger miljøminister Lea Wermelin (S) ligeledes i en pressemeddelelse.

Læs også: GEUS-direktør: Vores behov for råstoffer bliver ikke dækket i en cirkulær økonomi

I 2019 blev der kasseret 53,6 millioner tons elskrot, og i år 2030 forventer eksperterne, at vi kommer helt op på 74 millioner tons elektronisk affald. Noget af det ender i giftige affaldsdynger i Afrika.

”I stedet skal vi have produkter, der holder længere, kan repareres, bliver genbrugt eller kan genanvendes. Det kræver, at vi stiller krav til virksomhederne om, at deres produkter skal belaste miljøet og klimaet mindre fra start til slut,” tilføjer Lea Wermelin.

- KCP

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J