Med nye EU-krav skal ’brug og smid væk’-kulturen smides i skraldespanden
EU vil sætte nye krav til elektronik, så mindre elskrot ender i affaldsdynger. Det skal naturligvis gavne forbrugerne og miljøet, men også de udviklingslande, som ofte aftager de store bunker af giftigt affald.
Begyndelsen på en ny æra. Sådan præsenterer Europa Kommissionen sit nye forslag om cirkulær økonomi i unionen, der vil sætte krav til, hvor længe elektroniske produkters skal kunne holde, og at de kan nemt repareres igen.
”Vores forslag for en cirkulær økonomi er begyndelsen på en æra, hvor produkter vil blive designet på en måde, som gavner alle, respekterer planetens grænser og beskytter miljøet. Mange europæiske forbrugere vil spare penge ved, at vi giver et længere liv til telefoner, tøj og mange andre produkter,” siger EU’s miljøkommissær Virginijus Sinkevičius i en pressemeddelelse.
Yderligere krav til elektroniske produkter skal udover at være en fordel for forbrugerne også mindske behovet for nye naturressourcer ved at gøre det nemmere genanvende dele af eksempelvis mobiltelefoner – noget som indtil nu ikke har været helt nemt.
For selve designet af produkterne har været med ’brug og smid væk’-kulturen for øje. Nogle telefoner er limet sammen, så de er svære at reparere, og hver del er svær at genanvende.
Derfor vil EU kræve, at producenterne, hvis de vil sælge deres varer på det europæiske marked, skal:
- vurdere og synligt markere holdbarheden af et produkt overfor forbrugeren
- markere om det er egnet til reparation, eksempelvis ved at oplyse om tilgængeligheden af reservedele og manualer om produktets sammensætning
- leve op til krav om mindre energiforbrug
- leve op til et minimumskrav om genbrug i produkterne
- præsentere et digital pas, der fortæller om produkternes bæredygtighed
Og i Danmark er man helt på linje med EU-kommissionen.
”Vi skal væk fra en ’brug og smid væk-kultur’, hvor alt for meget af vores affald bliver brændt af og udleder CO2,” siger siger miljøminister Lea Wermelin (S) ligeledes i en pressemeddelelse.
Læs også: GEUS-direktør: Vores behov for råstoffer bliver ikke dækket i en cirkulær økonomi
I 2019 blev der kasseret 53,6 millioner tons elskrot, og i år 2030 forventer eksperterne, at vi kommer helt op på 74 millioner tons elektronisk affald. Noget af det ender i giftige affaldsdynger i Afrika.
”I stedet skal vi have produkter, der holder længere, kan repareres, bliver genbrugt eller kan genanvendes. Det kræver, at vi stiller krav til virksomhederne om, at deres produkter skal belaste miljøet og klimaet mindre fra start til slut,” tilføjer Lea Wermelin.
- KCP