Vi vil gerne bo bæredygtigt, men mindre plads er svært

Et stort flertal af danskerne mener, de allerede træffer bæredygtige valg og endda er klar på at skrue op for de valg fremover. Men vi vil ikke bo på mindre plads.

Foto: Gjensidige

20.03.2025

CSR.dk

Spørger man danskerne, svarer 80 procent af dem, at de agerer bæredygtigt, og næsten lige så mange siger, at de er klar på at skrue endnu mere op i fremtiden. Det viser en ny undersøgelse fra Videncentret Bolius og den filantropiske forening Realdania, hvor 1.000 danskere er blevet spurgt til deres forhold til at bo mere bæredygtigt.

Men hvor danskerne i stor stil har kastet sig over f.eks. affaldssortering og efter egen overbevisning også har fokus på forbruget af el, vand og varme, er der andre områder, hvor det går mere trægt. Det gælder især størrelsen på vores boliger, hvor kun syv procent svarer, at de inden for det seneste år har gjort noget for at udnytte deres boligareal bedre – f.eks. ved at bo på mindre plads, flytte i bofællesskab eller lignende. Yderligere 13 procent siger, de har overvejet, men ikke gjort noget. Det selvom, det er et af de steder, vi kan skrue mest på knapperne for at skubbe vores boliger i en mere bæredygtig retning.

”Størrelsen på vores boliger er et af de steder, hvor vi kan gøre allermest for at sænke vores personlige klimaaftryk. Hver ekstra kvadratmeter betyder et større forbrug af byggematerialer, øger forbruget af energi til opvarmning og giver mere plads til nye ting, vi måske ikke har brug for,” siger Kristine Virén, medie- og videncenterchef i Videncentret Bolius.

Mindre boliger, brug eksisterende bygninger

Ifølge Kristine Virén kan det dog være svært at sluge for mange mennesker at skulle sige farvel til en boligdrøm, hvor en stor bolig er en god bolig. Men det behøver ikke nødvendigvis være så svært.

”Vi behøver ikke alle sammen at gå ”tiny living” og flytte hele familien ind på 25 kvadratmeter, men vi kan blive bedre til at klare os med det, vi allerede har, og bare indrette os bedre. Og skal vi absolut flytte i nybyggede boliger, behøver det måske ikke være i et parcelhus på mere end 200 kvadratmeter, som faktisk er standarden i dag,” siger hun.

Skal vi blive bedre til at skære ned på størrelsen af vores boliger og udnytte vores kvadratmeter bedre, uden at vi går på kompromis med kvaliteten, skal der også tænkes i, hvordan vi kan bruge vores eksisterende bygninger på andre måder. Det er Realdania ved at undersøge i en ny indsats, der bl.a. kigger på, hvordan erhvervsejendomme og tørrelofter med enkle greb kan omdannes til boliger og lejligheder, og om parcelhuse kan opdeles, så de kan rumme to familier i stedet for én.

”Ved at transformere eksisterende bygninger til boliger kan samfundet ikke blot opnå betydelige miljømæssige fordele. Der kan også blive skabt mere varierende boligtilbud, der matcher forskellige behov og livsstile. Vi skal vise danskerne gode eksempler på, hvordan det kan gøres,” siger Lennie Clausen, programchef i Realdania.

Læs hele undersøgelsen her.
 

/EHS

Uddrag fra undersøgelsen ”Danskernes forhold til at bo mere bæredygtigt”

  • 65 procent af danskerne har gennemført tiltag inden for affaldssortering det seneste år. Dermed er det – i tråd med tidligere år – det tiltag, flest danskere har taget til sig.
  • Med 7 procent er boligens størrelse der, hvor færrest danskere har gjort noget for bæredygtigheden det seneste år. Derefter kommer brugen af bæredygtige byggematerialer og deleøkonomi med hhv. 11 og 14 procent.
  • De tre største barrierer for at agere mere bæredygtigt er økonomi, manglende viden og bekvemmelighed.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø