30.04.2020 | Klima, miljø og energi
Vil der blive mangel på råstoffer til bygge- og anlægssektoren?
Indhold fra partner Hvad er dette?
Ny undersøgelse af eksisterende viden om risikoen for mangel på de basale råstoffer og i hvor høj grad genanvendelse og genbrug kan erstatte jomfruelige råstoffer.
Teknologisk Institut har udgivet en ny publikation med støtte fra Grundejernes Investeringsfond.
I publikationen stilles en række spørgsmål til den aktuelle viden om mængder og tilgængeligheden af basale råstoffer, som anvendes i bygge- og anlægssektoren. Spørgsmålene er fx:
Er der tilstrækkelig viden om råstofressourcerne? Hvor mange af vores indvundne råstoffer går til byggeriet? Hvad er råstoftrækket for et byggemateriale? Hvad er behovet for mineralske råstoffer til renovering? Hvordan kan byggeaffald bruges igen i byggeriet? Kan bygge og anlægsaffald erstatte brugen af mineralske råstoffer?
Eksisterende viden fremlægges og der peges på områder, hvor spørgsmålene fortsat er ubesvarede. Der drages følgende konklusioner:
- Genbrug og genanvendelse af byggeaffald kan ikke erstatte al råstofindvinding, men det kan reducere trækket på jomfruelige råstoffer. Cirkulær ressourceøkonomi i byggeriet er derfor en vigtig medspiller i forhold til at få en bæredygtig råstofindvinding.
- Der er mangel på valide data, der kan give et præcist indblik i, hvordan råstof- og affaldsstrømme skal styres i fremtiden:
- Der mangler data om, hvor mange mineralske råstoffer, der reelt set er tilgængelige. Der er potentielt store mængder af mineralske råstoffer, men muligheden for indvinding afhænger af en prioritering af arealanvendelsen.
- Der mangler data om, hvilke materialer Danmarks samlede bygningsmasse består af, samt hvornår og hvor de bliver tilgængelige som sekundære råstoffer enten ved nedrivning eller renovering.
- Der mangler data om kvaliteter af både mineralske råstoffer og sekundære råstoffer, samt data om transport og den præcise anvendelse af ressourcer.
- Der er behov for at bruge data og viden på tværs af råstofbranchen, byggebranchen samt affalds- og nedrivningsbranchen. Data om råstoffer, affaldsmængder og byggeriet er opgjort på forskellig vis, hvilke gør sammenligninger mellem de 3 områder svære.
- Der mangler data og viden om de miljømæssige konsekvenser af forskellige anvendelser af råstoffer og affaldsmaterialer i byggeriet. Dette gælder både i forhold til CO2-emissioner og råstofforbrug.
Læs mere om baggrunden for ovenstående konklusioner i publikationen ”FREMTIDENS BYGGEMATERIALER - Har vi mangel på råstoffer?” (28 sider) Teknologisk Institut og Grundejernes Investeringsfond 2020.
Find publikationen her.
Klima, miljø og energi

Genbrug skal belønnes i byggeriets klimaregnskab
To nyheder i én: Bekendtgørelse om bygningers klimapåvirkning bliver ændret og analyse af CO2-udledning fra forskellige boligtyper er offentliggjort
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Når plast ikke er emballager
Mere end halvdelen af de europæiske plastmængder sættes på markedet i form af noget andet end emballager. For disse mængder mangler der både data, krav og målsætninger.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Et tættere nordisk samarbejde kan accelerere den cirkulære økonomi
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nyt plast-opråb fra OECD
Mængden af globalt plastaffald forventes at være tredoblet i 2060. Derfor har vi brug for radikale forandringer – nu!
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny LCA-baseret vurdering af det europæiske genbrugsmarked for tekstiler
Rapporten vurderer de miljømæssige påvirkninger knyttet til genbrug overfor køb af nye tekstiler samt påvirkningerne ved genbrug over for genanvendelse. Rapporten præsenterer ligeledes nuværende og fremtidig indsamling, sortering og behandling i Europa af både tekstiler til genbrug og til genanvendelse samt giver en indikation af de forventede mængder efter 2025, hvor indsamlingskravet i EU træder i kraft.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Hvordan måler vi affaldsforebyggelse?
Det er titlen på en ny rapport fra Nordisk Ministerråd, der giver et bud på, hvordan affaldsforebyggelse kan måles ved hjælp af digitalisering.
Indhold fra partner