30.04.2020 | Klima, miljø og energi
Vil der blive mangel på råstoffer til bygge- og anlægssektoren?
Indhold fra partner Hvad er dette?
Ny undersøgelse af eksisterende viden om risikoen for mangel på de basale råstoffer og i hvor høj grad genanvendelse og genbrug kan erstatte jomfruelige råstoffer.
Teknologisk Institut har udgivet en ny publikation med støtte fra Grundejernes Investeringsfond.
I publikationen stilles en række spørgsmål til den aktuelle viden om mængder og tilgængeligheden af basale råstoffer, som anvendes i bygge- og anlægssektoren. Spørgsmålene er fx:
Er der tilstrækkelig viden om råstofressourcerne? Hvor mange af vores indvundne råstoffer går til byggeriet? Hvad er råstoftrækket for et byggemateriale? Hvad er behovet for mineralske råstoffer til renovering? Hvordan kan byggeaffald bruges igen i byggeriet? Kan bygge og anlægsaffald erstatte brugen af mineralske råstoffer?
Eksisterende viden fremlægges og der peges på områder, hvor spørgsmålene fortsat er ubesvarede. Der drages følgende konklusioner:
- Genbrug og genanvendelse af byggeaffald kan ikke erstatte al råstofindvinding, men det kan reducere trækket på jomfruelige råstoffer. Cirkulær ressourceøkonomi i byggeriet er derfor en vigtig medspiller i forhold til at få en bæredygtig råstofindvinding.
- Der er mangel på valide data, der kan give et præcist indblik i, hvordan råstof- og affaldsstrømme skal styres i fremtiden:
- Der mangler data om, hvor mange mineralske råstoffer, der reelt set er tilgængelige. Der er potentielt store mængder af mineralske råstoffer, men muligheden for indvinding afhænger af en prioritering af arealanvendelsen.
- Der mangler data om, hvilke materialer Danmarks samlede bygningsmasse består af, samt hvornår og hvor de bliver tilgængelige som sekundære råstoffer enten ved nedrivning eller renovering.
- Der mangler data om kvaliteter af både mineralske råstoffer og sekundære råstoffer, samt data om transport og den præcise anvendelse af ressourcer.
- Der er behov for at bruge data og viden på tværs af råstofbranchen, byggebranchen samt affalds- og nedrivningsbranchen. Data om råstoffer, affaldsmængder og byggeriet er opgjort på forskellig vis, hvilke gør sammenligninger mellem de 3 områder svære.
- Der mangler data og viden om de miljømæssige konsekvenser af forskellige anvendelser af råstoffer og affaldsmaterialer i byggeriet. Dette gælder både i forhold til CO2-emissioner og råstofforbrug.
Læs mere om baggrunden for ovenstående konklusioner i publikationen ”FREMTIDENS BYGGEMATERIALER - Har vi mangel på råstoffer?” (28 sider) Teknologisk Institut og Grundejernes Investeringsfond 2020.
Find publikationen her.
Klima, miljø og energi

Der skal fuld fart på forebyggelsen
EU har allerede fastsat rammebetingelser, der skal sikre at medlemsstaterne gennemfører nationale affaldsforebyggelsesprogrammer og -foranstaltninger. Alligevel er affaldsproduktionen stadig stigende i hele Europa.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Regeringens udspil til CO2-afgift kan gøre affaldsvarme billigere
Regeringens udspil til en grøn skattereform vil omlægge energiafgiften på rumvarme, så dele overgår til en afgift på fossilt CO2.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Næppe sandsynligt, at vi når målet om en halvering af mængden af kommunalt restaffald
I EU generer vi 113 millioner ton om året – det skal reduceres til 56 millioner ton for at nå målet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

På vejen mod reel genanvendelse af tekstiler i et cirkulært system
Genanvendelse af tekstiler er stadig i sin spæde opstart, men bl.a. øget samarbejde, koordinering og informationsudveksling på tværs af hele værdikæden samt øget finansiering og designkrav kan være med til at skubbe på udviklingen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny inspiration til cirkulær byudvikling
Den finske Turku-region har netop præsenteret en ny køreplan for cirkulær økonomi.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Status for EU’s cirkulære tiltag i 2022
I løbet af 2022 kan vi forvente en lang række interessante udspil fra EU, der skal bringe os tættere på en cirkulær økonomi. I denne nyhed finder du en oversigt over, hvad vi har i vente.
Indhold fra partner