”Flere prioriterer bæredygtighed i byggeriet – men vi mangler frontløbere”

Den grønne omstilling siver længere og længere ind i byggebranchen, men for at udnytte det fulde forretningspotentiale i den cirkulære tankegang kræver det flere modige frontløbere, mener Lene Espersen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder.

”Jeg har særligt hæftet mig ved, at et af vores politiske fokusområder i Danske Arkitektvirksomheder, livscyklusperspektivet, har fundet vej til det nye regeringsgrundlag", siger Lene Espersen, adm. direktør i Danske Arkitekvirksomheder, om hvad 2016 har budt byggebranchen, når man tager de grønne briller på. Foto: Flickr/News Oresund. .

02.01.2017

CSR.dk

Det udtaler hun til Dagens Byggeri, der i forbindelse med årsskiftet har talt med en række fremtrædende aktører i byggebranchen og bedt dem gøre status.

”Det bæredygtige byggeri og i særdeleshed den cirkulære tankegang, hvor vi genbruger og forædler produkter på ny er oplagt businesscase og et forretningsområde med stort og afgørende potentiale. Men det kræver nogle frontløbere - både modige bygherrer og innovative arkitektvirksomheder - som tør og tror på, at cirkulære økonomi er vejen frem til et mere bæredygtigt og mindre ressourcekrævende samfund”, siger Lene Espersen til Dagens Byggeri.

Lene Espersens generelle indtryk af bæredygtigt byggeri i Danmark i det forgange år er dog positivt. Hun nævner både en stigende tendens til, at flere private virksomheder prioriterer bæredygtighed i byggeriet, og at den grønne omstilling med den nye regering er kommet tilbage i det danske regeringsgrundlag:

”Jeg har særligt hæftet mig ved, at et af vores politiske fokusområder i Danske Arkitektvirksomheder, livscyklusperspektivet, har fundet vej til det nye regeringsgrundlag - og som fremover i højere grad skal indgå i beslutningsgrundlaget for offentlige investeringer”, siger hun.

”Løsningerne er der”
Lene Espersens optimisme er også at spore hos en anden aktør, Dagens Byggeri har talt med, nemlig Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.

Hun fortæller, at der generelt har været mere interesse i den grønne omstilling fra bygge- og ejendomsbranchen:

”Vi har i år (2016, red.) bæredygtighedscertificeret 24 bygninger sammenlignet med 13 i 2015. Der er desuden 26 projekter i pipeline”, siger Mette Qvist til Dagens Byggeri.

Hun pointerer dog også en række udfordringer, der vil fylde i 2017. Blandt andet at der fortsat er fokus på at minimere anlægsudgifter, hvilket går ud over drift- og vedligeholdelse af samt trivsel i bygningerne. Men hun er overordnet positiv:

Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer

”Løsningerne er der. Et godt sted at starte er den eksisterende bygningsmasse, som rummer et stort uudnyttet potentiale”, siger Mette Qvist.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle