02.01.2017  |  Klima, miljø og energi

”Flere prioriterer bæredygtighed i byggeriet – men vi mangler frontløbere”

Den grønne omstilling siver længere og længere ind i byggebranchen, men for at udnytte det fulde forretningspotentiale i den cirkulære tankegang kræver det flere modige frontløbere, mener Lene Espersen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder.

Lene Espersen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder, efterlyser modige bygherrer og innovative arkitektvirksomheder, der tør træde i karakter som frontløbere for den grønne omstilling i byggebranchen.

Læs også: Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri

Det udtaler hun til Dagens Byggeri, der i forbindelse med årsskiftet har talt med en række fremtrædende aktører i byggebranchen og bedt dem gøre status.

”Det bæredygtige byggeri og i særdeleshed den cirkulære tankegang, hvor vi genbruger og forædler produkter på ny er oplagt businesscase og et forretningsområde med stort og afgørende potentiale. Men det kræver nogle frontløbere - både modige bygherrer og innovative arkitektvirksomheder - som tør og tror på, at cirkulære økonomi er vejen frem til et mere bæredygtigt og mindre ressourcekrævende samfund”, siger Lene Espersen til Dagens Byggeri.

Lene Espersens generelle indtryk af bæredygtigt byggeri i Danmark i det forgange år er dog positivt. Hun nævner både en stigende tendens til, at flere private virksomheder prioriterer bæredygtighed i byggeriet, og at den grønne omstilling med den nye regering er kommet tilbage i det danske regeringsgrundlag:

”Jeg har særligt hæftet mig ved, at et af vores politiske fokusområder i Danske Arkitektvirksomheder, livscyklusperspektivet, har fundet vej til det nye regeringsgrundlag - og som fremover i højere grad skal indgå i beslutningsgrundlaget for offentlige investeringer”, siger hun.

”Løsningerne er der”
Lene Espersens optimisme er også at spore hos en anden aktør, Dagens Byggeri har talt med, nemlig Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.

Hun fortæller, at der generelt har været mere interesse i den grønne omstilling fra bygge- og ejendomsbranchen:

”Vi har i år (2016, red.) bæredygtighedscertificeret 24 bygninger sammenlignet med 13 i 2015. Der er desuden 26 projekter i pipeline”, siger Mette Qvist til Dagens Byggeri.

Hun pointerer dog også en række udfordringer, der vil fylde i 2017. Blandt andet at der fortsat er fokus på at minimere anlægsudgifter, hvilket går ud over drift- og vedligeholdelse af samt trivsel i bygningerne. Men hun er overordnet positiv:

Læs også: Genbrug i erhvervsbyggeriet: De store projekter kommer

”Løsningerne er der. Et godt sted at starte er den eksisterende bygningsmasse, som rummer et stort uudnyttet potentiale”, siger Mette Qvist.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere