18.08.2020  |  Klima, miljø og energi

100 virksomheder leder efter forretning i affald

Design, der gør at materialer kan adskilles og genanvendes, er vejen frem, når man skal omstille byggebranchen til cirkulær økonomi og nedbringe forbruget af CO2. I et nyt green paper viser fem ud af partnerskabet Circle House Labs 100 virksomheder, hvordan.

Firs procent af et produkts miljøpåvirkninger afgøres i designfasen. Det ved Stena Recycling, der genvinder fem millioner tons materialer hvert år og rådgiver andre virksomheder om, hvordan de kan udvikle produkter, der kan genanvendes. Som fx nemlig.com, Danfoss eller hjælpemiddelvirksomheden Ropox.

”Det, som andre ser som affald, ser vi som en forretning. Og en vigtig del af vores virksomhed handler om at rådgive kunderne om, hvordan de designer deres produkter, så de kan få så høj en værdi ud af restmaterialerne som muligt,” forklarer arbejdsmiljø- og miljøchef Lise Lyngfelt Molander fra Stena Recycling.

Hvad kan design for adskillelse?
Stena Recycling er en af de over 100 virksomheder, der i partnerskabet Circle House Lab, udvikler løsninger, der kan nedbringe udledningen af CO2 og overforbruget af naturlige ressourcer i byggebranchen. Eller med andre ord omstille branchen til cirkulær økonomi.

Design for adskillelse indebærer, at byggerier, byggesystemer, byggekomponenter og materialer konstrueres og behandles, så de kan skilles ad igen og genbruges eller genanvendes. Alt sammen for at mindske mængden af affald og øge fleksibiliteten i byggeriet.

Senest har partnerskabet sat fokus på design for adskillelse, der er en forudsætning for cirkulær økonomi i byggeriet. Det forklarer Kasper Guldager, direktør i 3XN/GXN, der sammen med CSR-rådgiver Tine Lange, Responsible Assets, har taget initiativ til partnerskabet:

”Design for adskillelse er en af de mest lovende modeller for, hvordan vi skaber øget værdi i byggeriet. Det minimerer byggeriets miljøbelastning og skaber merværdi i form af øget fleksibilitet og mindre spild.”

Videndeling kan give konkurrencefordele
Circle House Lab sætter i et nyligt offentliggjort Green Paper fokus på netop design for adskillelse og rammevilkårene for at udvikle det marked, som allerede findes rundt om denne disciplin.

I Green Paperet indgår ud over Stena Recycling og hjælpemiddelvirksomheden Ropox, boligselskabet Lejerbo, vinduesproducenten VELFAC, og arkitektvirksomheden Arcgency, der blandt andet står bag containerbyggerier som Cph Village på Refshaleøen.

Tine Lange peger på, at dansk byggeri kan have en konkurrencefordel ved at gå foran og dele viden om, hvad der virker i forhold til design for adskillelse:

”CO2-reduktion og genanvendelse af ressourcer står højt på den politiske dagsorden, både nationalt og internationalt. Når virksomhederne i Circle House Lab udvikler og deler viden om løsninger og forretningsmodeller, bidrager det til at give Danmark en stærk position i
byggesektoren.”

Om Circle House Lab
Circle House Lab er et partnerskab bestående af over 100 virksomheder fra den danske byggeindustri. Partnerskabet er åbent for alle, der ønsker at bidrage til, at dansk byggeri bliver førende inden for cirkulære løsninger.

Circle House Lab er finansieret af Realdania og Miljøministeriets MUDP-midler. Følg med i, hvad der sker hvornår på: bloxhub.org/circlehouselab

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere