18.08.2020 | Klima, miljø og energi
100 virksomheder leder efter forretning i affald
Design, der gør at materialer kan adskilles og genanvendes, er vejen frem, når man skal omstille byggebranchen til cirkulær økonomi og nedbringe forbruget af CO2. I et nyt green paper viser fem ud af partnerskabet Circle House Labs 100 virksomheder, hvordan.
Den enes affald er den andens materialer. Her et bjerg af plastaffald hos Stena Recycling. Foto: Stena Recycling/Circle House Lab
Firs procent af et produkts miljøpåvirkninger afgøres i designfasen. Det ved Stena Recycling, der genvinder fem millioner tons materialer hvert år og rådgiver andre virksomheder om, hvordan de kan udvikle produkter, der kan genanvendes. Som fx nemlig.com, Danfoss eller hjælpemiddelvirksomheden Ropox.
”Det, som andre ser som affald, ser vi som en forretning. Og en vigtig del af vores virksomhed handler om at rådgive kunderne om, hvordan de designer deres produkter, så de kan få så høj en værdi ud af restmaterialerne som muligt,” forklarer arbejdsmiljø- og miljøchef Lise Lyngfelt Molander fra Stena Recycling.
Hvad kan design for adskillelse?
Stena Recycling er en af de over 100 virksomheder, der i partnerskabet Circle House Lab, udvikler løsninger, der kan nedbringe udledningen af CO2 og overforbruget af naturlige ressourcer i byggebranchen. Eller med andre ord omstille branchen til cirkulær økonomi.
Design for adskillelse indebærer, at byggerier, byggesystemer, byggekomponenter og materialer konstrueres og behandles, så de kan skilles ad igen og genbruges eller genanvendes. Alt sammen for at mindske mængden af affald og øge fleksibiliteten i byggeriet.
Senest har partnerskabet sat fokus på design for adskillelse, der er en forudsætning for cirkulær økonomi i byggeriet. Det forklarer Kasper Guldager, direktør i 3XN/GXN, der sammen med CSR-rådgiver Tine Lange, Responsible Assets, har taget initiativ til partnerskabet:
”Design for adskillelse er en af de mest lovende modeller for, hvordan vi skaber øget værdi i byggeriet. Det minimerer byggeriets miljøbelastning og skaber merværdi i form af øget fleksibilitet og mindre spild.”
Videndeling kan give konkurrencefordele
Circle House Lab sætter i et nyligt offentliggjort Green Paper fokus på netop design for adskillelse og rammevilkårene for at udvikle det marked, som allerede findes rundt om denne disciplin.
I Green Paperet indgår ud over Stena Recycling og hjælpemiddelvirksomheden Ropox, boligselskabet Lejerbo, vinduesproducenten VELFAC, og arkitektvirksomheden Arcgency, der blandt andet står bag containerbyggerier som Cph Village på Refshaleøen.
Tine Lange peger på, at dansk byggeri kan have en konkurrencefordel ved at gå foran og dele viden om, hvad der virker i forhold til design for adskillelse:
”CO2-reduktion og genanvendelse af ressourcer står højt på den politiske dagsorden, både nationalt og internationalt. Når virksomhederne i Circle House Lab udvikler og deler viden om løsninger og forretningsmodeller, bidrager det til at give Danmark en stærk position i
byggesektoren.”
Om Circle House Lab
Circle House Lab er et partnerskab bestående af over 100 virksomheder fra den danske byggeindustri. Partnerskabet er åbent for alle, der ønsker at bidrage til, at dansk byggeri bliver førende inden for cirkulære løsninger.
Circle House Lab er finansieret af Realdania og Miljøministeriets MUDP-midler. Følg med i, hvad der sker hvornår på: bloxhub.org/circlehouselab
- EHS
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.