13.800 forskere i opråb: Brems klimakrisen nu!

Næste 3000 forskere verden over har tilsluttet sig opråbet til verdens ledere, som 11.000 forskere udsendte i 2019. Vi når ikke Paris-aftalens mål med vores nuværende tempo, lyder det fra forskerne.

Begrundelsen fra forskerne lyder, at vi er tæt på at nå de frygtede "tipping points", hvor klimaet løber løbsk. Det vil medføre "hidtil ukendte menneskelige lidelser". Arkivfoto.

02.08.2021

CSR.dk

”Tallene i forhold til at opfylde Parisaftalen om at begrænse Jordens opvarmning til 1,5-2 grader burde blive bedre. Men der er ingen forbedringer. Vi havde i 2020 den næstvarmeste Jord nogensinde og den højeste CO2-koncentration, vi har målt. De helt basale ting går fortsat i den forkerte retning”.

Det fortæller Carsten Rahbek, der er professor i biodiversitet og centerleder ved Københavns Universitet, til Ritzau.

Her er de 13.800 forskeres appel

  1. Verdens regeringer har konsekvent undladt at skride ind mod hovedårsagen til de menneskeskabte klimaændringer: "Overudnyttelse af Jorden".
     
  2. Adskillige af klimaets såkaldte "tipping points", hvor udviklingen slipper ud af kontrol, er nu i sigte.
     
  3. Talrige hændelser som oversvømmelser, skovbrande og hedebølger har gjort behovet for ændringer klart.
     
  4. Det bestyrkes af de seneste ugers ekstreme klimabegivenheder med oversvømmelser og hundreder af dræbte i Vesteuropa samt Indien og dele af det centrale Kina. Hertil kommer varmerekorder og naturbrande i USA og Canada.
     
  5. Også verdens koralrev, Amazonas-regnskoven og iskapperne i Vestantarktis og Grønland nærmer sig uafvendelige "tipping points", advarer økologiprofessor William Ripple fra Oregon State University, hovedforfatter bag artiklen.

Begrundelsen fra forskerne lyder, at vi er tæt på at nå de frygtede "tipping points", hvor klimaet løber løbsk. Det vil medføre "hidtil ukendte menneskelige lidelser".

”Vi skal have meget mere skov på Jorden og bedre fungerende økosystemer. Vandet optager en tredjedel af vores menneskeskabte CO2-udledning. Det eneste positive er, at det globale kødforbrug er faldet en smule. Vi har i Danmark stort fokus på køds klimaeffekt. Nu reagerer menneskene - men hvor er regeringerne, som skal reagere med de store redskaber?” udtaler Carsten Rahbek.

Han mener også, at vi er for langsomme til at reagere herhjemme i Danmark, selvom vi ofte ser os selv som langt frem, når det kommer til den grønne omstilling.

”EU har en strategi om at afsætte 30 procent af jorden til natur. Holland med en befolkningstæthed tre gange vores er tæt på. Men i Danmark skal vi jo dyrke det sidste græsstrå på den tørreste plet land”, forklarer han.

Læs også: Produktionsvirksomheder halter bagud med at nå Parisaftalens klimamål

Til sammen peger forskerne på vigtigheden af, at vi begynder at se sammenhængen mellem globale udfordringer og arbejde sammen som én Jord.

”Vi er slet ikke kommet i gang med at bruge de naturbaserede løsninger, alle er enige om, hvilket ellers er nødvendigt. Vi kan ikke nå det bare med teknologi eller ved at håbe på et mirakel”, siger Carsten Rahbek og afslutter: ”Lige nu ser det ud til, at vi jo ikke når Paris-målene. Så nu gælder det om at komme så tæt på som muligt. Den supertanker, vi er på, skal bremses op”.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle