13.800 forskere i opråb: Brems klimakrisen nu!

Næste 3000 forskere verden over har tilsluttet sig opråbet til verdens ledere, som 11.000 forskere udsendte i 2019. Vi når ikke Paris-aftalens mål med vores nuværende tempo, lyder det fra forskerne.

Begrundelsen fra forskerne lyder, at vi er tæt på at nå de frygtede "tipping points", hvor klimaet løber løbsk. Det vil medføre "hidtil ukendte menneskelige lidelser". Arkivfoto.

02.08.2021

CSR.dk

”Tallene i forhold til at opfylde Parisaftalen om at begrænse Jordens opvarmning til 1,5-2 grader burde blive bedre. Men der er ingen forbedringer. Vi havde i 2020 den næstvarmeste Jord nogensinde og den højeste CO2-koncentration, vi har målt. De helt basale ting går fortsat i den forkerte retning”.

Det fortæller Carsten Rahbek, der er professor i biodiversitet og centerleder ved Københavns Universitet, til Ritzau.

Her er de 13.800 forskeres appel

  1. Verdens regeringer har konsekvent undladt at skride ind mod hovedårsagen til de menneskeskabte klimaændringer: "Overudnyttelse af Jorden".
     
  2. Adskillige af klimaets såkaldte "tipping points", hvor udviklingen slipper ud af kontrol, er nu i sigte.
     
  3. Talrige hændelser som oversvømmelser, skovbrande og hedebølger har gjort behovet for ændringer klart.
     
  4. Det bestyrkes af de seneste ugers ekstreme klimabegivenheder med oversvømmelser og hundreder af dræbte i Vesteuropa samt Indien og dele af det centrale Kina. Hertil kommer varmerekorder og naturbrande i USA og Canada.
     
  5. Også verdens koralrev, Amazonas-regnskoven og iskapperne i Vestantarktis og Grønland nærmer sig uafvendelige "tipping points", advarer økologiprofessor William Ripple fra Oregon State University, hovedforfatter bag artiklen.

Begrundelsen fra forskerne lyder, at vi er tæt på at nå de frygtede "tipping points", hvor klimaet løber løbsk. Det vil medføre "hidtil ukendte menneskelige lidelser".

”Vi skal have meget mere skov på Jorden og bedre fungerende økosystemer. Vandet optager en tredjedel af vores menneskeskabte CO2-udledning. Det eneste positive er, at det globale kødforbrug er faldet en smule. Vi har i Danmark stort fokus på køds klimaeffekt. Nu reagerer menneskene - men hvor er regeringerne, som skal reagere med de store redskaber?” udtaler Carsten Rahbek.

Han mener også, at vi er for langsomme til at reagere herhjemme i Danmark, selvom vi ofte ser os selv som langt frem, når det kommer til den grønne omstilling.

”EU har en strategi om at afsætte 30 procent af jorden til natur. Holland med en befolkningstæthed tre gange vores er tæt på. Men i Danmark skal vi jo dyrke det sidste græsstrå på den tørreste plet land”, forklarer han.

Læs også: Produktionsvirksomheder halter bagud med at nå Parisaftalens klimamål

Til sammen peger forskerne på vigtigheden af, at vi begynder at se sammenhængen mellem globale udfordringer og arbejde sammen som én Jord.

”Vi er slet ikke kommet i gang med at bruge de naturbaserede løsninger, alle er enige om, hvilket ellers er nødvendigt. Vi kan ikke nå det bare med teknologi eller ved at håbe på et mirakel”, siger Carsten Rahbek og afslutter: ”Lige nu ser det ud til, at vi jo ikke når Paris-målene. Så nu gælder det om at komme så tæt på som muligt. Den supertanker, vi er på, skal bremses op”.

- KCP

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J