18.10.2022 | Klima, miljø og energi
Aarhus Vand er første kunde af klimavenlige betonrør
Betonproducenten IBF barberer mere end 50 procent af CO2-udledningen fra sine betonrør ved at droppe cement i blandingen. Aarhus Vand er den første kunde til de klimavenlige rør, der direkte kan erstatte traditionelle betonrør.
Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 procent af den globale CO2-udledning. Arkivfoto.
Den danske betonproducent IBF lancerer nu en klimavenlig nyhed til bygherrer og entreprenører i form af betonrør, der er fremstillet helt uden brug af cement.
Rørene mere end halverer CO2-aftrykket sammenlignet med almindelige betonrør, og resultatet er opnået uden at gå på kompromis med styrke, mål, modstandsdygtighed over for slitage og udvaskning af skadelige stoffer fra rørene.
Den første kunde til de cementfrie betonrør er forsyningsvirksomheden Aarhus Vand, der leverer drikkevand og håndterer spildevand for 350.000 privat- og erhvervskunder i Aarhus-området.
”Det er super, at Aarhus Vand vælger at gå forrest med det her projekt. Vi har lagt mange timer og penge i udviklingen af de cementfrie betonrør, som vi er meget stolte af og virkelig tror på. Lige nu er rørene lidt dyrere end almindelige betonrør, men i takt med stigende efterspørgsel forventer vi, at prisen bliver konkurrencedygtig”, siger Jesper K. K. Bang, ingeniør og afdelingschef i IBF.
Læs også: Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer
En ny strækning på 600 meter med de cementfrie betonrør står nu færdig på Lykkesholms Allé i Aarhus-bydelen Viby.
”Det er generelt en udfordring at reducere CO2-udledningen i anlægsarbejdet, fordi der benyttes mange store, dieseldrevne maskiner og beton, som har et højt CO2-aftryk. De cementfrie betonrør fra IBF er en nyhed, som understøtter hele den bevægelse, Aarhus Vand er inde i for at reducere vores CO2-aftryk. Det er et meget velkomment bidrag”, siger Morten Østergaard Nielsen, projektchef i Aarhus Vand.
Cementproduktion udleder CO2
Cement har historisk set været en uundværlig ingrediens i opskriften bag beton, hvor det fungerer som bindemiddel i blandingen af sand, sten og vand.
Men ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 procent af den globale CO2-udledning.
Ifølge Aarhus Vand rammer de cementfrie betonrør derfor lige ned i forsyningsvirksomhedens målsætning om at opfylde FN's 17 Verdensmål, hvor tiltag på klima- og miljøområdet er i højsædet.
Læs også: Betonvirksomhed: Grønt behøver ikke betyde dyrt
Aarhus Vand arbejder blandt andet med klimasikring af fælleskloakerede områder, hvor regn og spildevand i dag løber i de samme rør, men fremover skal skilles ad i separate ledninger.
Det skal forhindre blandingen af regnvand og rå spildevand i at løbe over og ud i naturen ved kraftig regn og skybrud. Og klimasikringen kræver, at der bliver lagt nye betonrør i jorden.
”Vi arbejder med en strategi, hvor vi nogle steder leder regnvand på overfladen i stedet for i rør under jorden for at mindske CO2-aftrykket. Men mange steder er vi stadig nødt til at lægge nye rør i jorden, og projektet med de cementfrie betonrør viser, at vi kan opnå en konkret og ikke uvæsentlig CO2-besparelse”, siger Morten Østergaard Nielsen.
- HCL
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Trods halvering udleder FLSmidth stadig mere CO2 end hele C25
På ét år har FLSmidth barberet 50 procent af sin CO2-udledning – men selskabet udleder stadig mere end hele C25-indekset, og tendensen ser ikke ud til at vedblive.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

I en måned fjerner Burger King alt kød fra ikonisk restaurant
Burger King siger farvel til kødet og åbner – i en måned – en ren plantebaseret restaurant i hjertet af København.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.
Klima, miljø og energi

Energikoncern vinder pris for vindmølle-positiv kampagne
Andel er den første vinder af en pris, som for første gang uddeles i Danmark.