18.10.2022  |  Klima, miljø og energi

Aarhus Vand er første kunde af klimavenlige betonrør

Betonproducenten IBF barberer mere end 50 procent af CO2-udledningen fra sine betonrør ved at droppe cement i blandingen. Aarhus Vand er den første kunde til de klimavenlige rør, der direkte kan erstatte traditionelle betonrør.

Den danske betonproducent IBF lancerer nu en klimavenlig nyhed til bygherrer og entreprenører i form af betonrør, der er fremstillet helt uden brug af cement.

Rørene mere end halverer CO2-aftrykket sammenlignet med almindelige betonrør, og resultatet er opnået uden at gå på kompromis med styrke, mål, modstandsdygtighed over for slitage og udvaskning af skadelige stoffer fra rørene.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den første kunde til de cementfrie betonrør er forsyningsvirksomheden Aarhus Vand, der leverer drikkevand og håndterer spildevand for 350.000 privat- og erhvervskunder i Aarhus-området.

”Det er super, at Aarhus Vand vælger at gå forrest med det her projekt. Vi har lagt mange timer og penge i udviklingen af de cementfrie betonrør, som vi er meget stolte af og virkelig tror på. Lige nu er rørene lidt dyrere end almindelige betonrør, men i takt med stigende efterspørgsel forventer vi, at prisen bliver konkurrencedygtig”, siger Jesper K. K. Bang, ingeniør og afdelingschef i IBF.

Læs også: Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer

En ny strækning på 600 meter med de cementfrie betonrør står nu færdig på Lykkesholms Allé i Aarhus-bydelen Viby.

”Det er generelt en udfordring at reducere CO2-udledningen i anlægsarbejdet, fordi der benyttes mange store, dieseldrevne maskiner og beton, som har et højt CO2-aftryk. De cementfrie betonrør fra IBF er en nyhed, som understøtter hele den bevægelse, Aarhus Vand er inde i for at reducere vores CO2-aftryk. Det er et meget velkomment bidrag”, siger Morten Østergaard Nielsen, projektchef i Aarhus Vand.

Cementproduktion udleder CO2
Cement har historisk set været en uundværlig ingrediens i opskriften bag beton, hvor det fungerer som bindemiddel i blandingen af sand, sten og vand.

Men ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 procent af den globale CO2-udledning.

Ifølge Aarhus Vand rammer de cementfrie betonrør derfor lige ned i forsyningsvirksomhedens målsætning om at opfylde FN's 17 Verdensmål, hvor tiltag på klima- og miljøområdet er i højsædet.

Læs også: Betonvirksomhed: Grønt behøver ikke betyde dyrt

Aarhus Vand arbejder blandt andet med klimasikring af fælleskloakerede områder, hvor regn og spildevand i dag løber i de samme rør, men fremover skal skilles ad i separate ledninger.

Det skal forhindre blandingen af regnvand og rå spildevand i at løbe over og ud i naturen ved kraftig regn og skybrud. Og klimasikringen kræver, at der bliver lagt nye betonrør i jorden.

”Vi arbejder med en strategi, hvor vi nogle steder leder regnvand på overfladen i stedet for i rør under jorden for at mindske CO2-aftrykket. Men mange steder er vi stadig nødt til at lægge nye rør i jorden, og projektet med de cementfrie betonrør viser, at vi kan opnå en konkret og ikke uvæsentlig CO2-besparelse”, siger Morten Østergaard Nielsen.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere