02.06.2020 | Klima, miljø og energi
Affaldstræ fra Elfenbenskysten er grønnere biomasse
Mens den globale appetit for træflis og -piller vokser betydeligt som følge af jagten på grønnere energikilder, stiller flere sig tvivlsomt overfor biomassens bæredygtighed. I Elfenbenskysten kan en mindre dansk virksomhed måske modbevise dette.
Træerne, der bliver lavet som til træflis og -piller bliver transporteret til Danmark og brændt til energi.
At fælde træer i et vestligt land i Afrika, der allerede er stærkt påvirket af skovrydning, for herefter at transportere det over havet ved hjælp af et klimatungt containerskib og endelig læsse det ind i et forbrændingsanlæg til varme og elektricitet, lyder nok ikke som en et drømmescenarie for den miljøbevidste energiforbruger.
Det er imidlertid den forretningsmodel en lille dansk start up, med det franske navn Societé Bioenergie Cote D’Ivoire (SBIOCI), opererer efter. Virksomheden har fundet en måde at omvende træ-spild fra gummiplantager til biomasse. Det oplyser NEPCon.
“Det er affald. Når gummitræerne bliver 32 til 35 år gamle producerer de ikke længere gummi. En lille del af dem bliver måske brugt som brændsel til madlavning i lokale restauranter, men primært brænder det lokale bare træet”, siger Klaus Kroll, tidligere sikkerhedschef hos Mærsk, der nu driver SBIOCI sammen med forretningspartneren Bo Christensen.
Læs også: Coop vil plante ti nye folkeskove
SBIOCI planlægger at eksportere 75.000 til 125.000 tons træflis årligt.
Massivt behov for biomasse
Ideen om at konvertere affald fra anden produktion til biomasse falder på et tørt sted. For på trods af vækst i sol og vindenergi, så udgør biomasse ifølge the World Bioenergy Association hele 96 procent af markedet for grøn opvarmning, og skovbrugssektoren er den største bidragsyder til global bioenergi, hvor træprodukter står for 85 procent af al biomasse brugt til at producere energi.
Efterspørgslen på det, man på engelsk kalder "woodfuel" er på det seneste steget kraftigt. Det samme er frygten for at det vil accelerere afskovning. Så er nye biomasse-produkter virkelig en god idé?
Ifølge Poul Erik Morthorst, energiprofessor hos DTU og medlem af regeringens Klimarådet, er det korte svar "ja".
"Jeg mener ikke, vi bliver i stand til at undvære træbaseret biomasse lige foreløbig. Vi har brug for kulstof - selv for at producere vedvarende energi. Vi mener affaldstræ er en meget brugbar form for biomasse, for det ville også udløse CO2, hvis det bare blev liggende på jorden og nedbrød sig selv der. Så det er et glimrende råstof for energisektoren," siger han.
For at kunne modtage skattefradrag skal danske biomasseimportører kunne fremvise en 72 procents CO2-reduktion sammenlignet med de fossile brændstoffer, der erstattes, vel at mærke i en sammeligning af hele forsyningskæden, herunder transporten over hav, størrelsen på det fragtede gods og den relative energieffektivitet.
Certificering er en stor hjælp
Dermed ikke sagt at biomasseproduktion baseret på træaffald er uden problemer. I virksomheden i Elfenbenskysten er man bevidst om udfordringerne med at sikre, at produktet faktisk er bæredygtigt, med arbejdsmiljø og -sikkerhed, og med børnearbejde hos små, især familiedrevne landbrug og retten til organisering mm.
Af den grund har SBIOCI arbejdet med og for nylig modtaget en SBP-certificering (Sustainable Biomass Program), og man kan se, at medarbejderne nu har nyt sikkerhedsudstyr, de modtager en betydeligt højere løn og ledelsen opfordrer dem aktivt til at melde sig ind i en fagforening.
Og så har certificeringen fået virksomheden og deres produkt "i den rigtige kasse", som de siger, så de dukker op, når kunder leder efter en leverandør af den eftertragtede bæredygtige biomasse.
- EHS/HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)