Affaldstræ fra Elfenbenskysten er grønnere biomasse

Mens den globale appetit for træflis og -piller vokser betydeligt som følge af jagten på grønnere energikilder, stiller flere sig tvivlsomt overfor biomassens bæredygtighed. I Elfenbenskysten kan en mindre dansk virksomhed måske modbevise dette.

Træerne, der bliver lavet som til træflis og -piller bliver transporteret til Danmark og brændt til energi..

02.06.2020

CSR.dk

At fælde træer i et vestligt land i Afrika, der allerede er stærkt påvirket af skovrydning, for herefter at transportere det over havet ved hjælp af et klimatungt containerskib og endelig læsse det ind i et forbrændingsanlæg til varme og elektricitet, lyder nok ikke som en et drømmescenarie for den miljøbevidste energiforbruger. 

Det er imidlertid den forretningsmodel en lille dansk start up, med det franske navn Societé Bioenergie Cote D’Ivoire (SBIOCI), opererer efter. Virksomheden har fundet en måde at omvende træ-spild fra gummiplantager til biomasse. Det oplyser NEPCon.

“Det er affald. Når gummitræerne bliver 32 til 35 år gamle producerer de ikke længere gummi. En lille del af dem bliver måske brugt som brændsel til madlavning i lokale restauranter, men primært brænder det lokale bare træet”, siger Klaus Kroll, tidligere sikkerhedschef hos Mærsk, der nu driver SBIOCI sammen med forretningspartneren Bo Christensen. 

Læs også: Coop vil plante ti nye folkeskove

SBIOCI planlægger at eksportere 75.000 til 125.000 tons træflis årligt.

Massivt behov for biomasse 
Ideen om at konvertere affald fra anden produktion til biomasse falder på et tørt sted. For på trods af vækst i sol og vindenergi, så udgør biomasse ifølge the World Bioenergy Association hele 96 procent af markedet for grøn opvarmning, og skovbrugssektoren er den største bidragsyder til global bioenergi, hvor træprodukter står for 85 procent af al biomasse brugt til at producere energi. 

Efterspørgslen på det, man på engelsk kalder "woodfuel" er på det seneste steget kraftigt. Det samme er frygten for at det vil accelerere afskovning. Så er nye biomasse-produkter virkelig en god idé? 

Ifølge Poul Erik Morthorst, energiprofessor hos DTU og medlem af regeringens Klimarådet, er det korte svar "ja". 

"Jeg mener ikke, vi bliver i stand til at undvære træbaseret biomasse lige foreløbig. Vi har brug for kulstof - selv for at producere vedvarende energi. Vi mener affaldstræ er en meget brugbar form for biomasse, for det ville også udløse CO2, hvis det bare blev liggende på jorden og nedbrød sig selv der. Så det er et glimrende råstof for energisektoren," siger han. 

For at kunne modtage skattefradrag skal danske biomasseimportører kunne fremvise en 72 procents CO2-reduktion sammenlignet med de fossile brændstoffer, der erstattes, vel at mærke i en sammeligning af  hele forsyningskæden, herunder transporten over hav, størrelsen på det fragtede gods og den relative energieffektivitet.

Certificering er en stor hjælp
Dermed ikke sagt at biomasseproduktion baseret på træaffald er uden problemer. I virksomheden i Elfenbenskysten er man bevidst om udfordringerne med at sikre, at produktet faktisk er bæredygtigt, med arbejdsmiljø og -sikkerhed, og med børnearbejde hos små, især familiedrevne landbrug og retten til organisering mm. 

Af den grund har SBIOCI arbejdet med og for nylig modtaget en SBP-certificering (Sustainable Biomass Program), og man kan se, at medarbejderne nu har nyt sikkerhedsudstyr, de modtager en betydeligt højere løn og ledelsen opfordrer dem aktivt til at melde sig ind i en fagforening. 

Og så har certificeringen fået virksomheden og deres produkt "i den rigtige kasse", som de siger, så de dukker op, når kunder leder efter en leverandør af den eftertragtede bæredygtige biomasse. 

- EHS/HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J