02.06.2020  |  Klima, miljø og energi

Affaldstræ fra Elfenbenskysten er grønnere biomasse

Mens den globale appetit for træflis og -piller vokser betydeligt som følge af jagten på grønnere energikilder, stiller flere sig tvivlsomt overfor biomassens bæredygtighed. I Elfenbenskysten kan en mindre dansk virksomhed måske modbevise dette.

At fælde træer i et vestligt land i Afrika, der allerede er stærkt påvirket af skovrydning, for herefter at transportere det over havet ved hjælp af et klimatungt containerskib og endelig læsse det ind i et forbrændingsanlæg til varme og elektricitet, lyder nok ikke som en et drømmescenarie for den miljøbevidste energiforbruger. 

Det er imidlertid den forretningsmodel en lille dansk start up, med det franske navn Societé Bioenergie Cote D’Ivoire (SBIOCI), opererer efter. Virksomheden har fundet en måde at omvende træ-spild fra gummiplantager til biomasse. Det oplyser NEPCon.

“Det er affald. Når gummitræerne bliver 32 til 35 år gamle producerer de ikke længere gummi. En lille del af dem bliver måske brugt som brændsel til madlavning i lokale restauranter, men primært brænder det lokale bare træet”, siger Klaus Kroll, tidligere sikkerhedschef hos Mærsk, der nu driver SBIOCI sammen med forretningspartneren Bo Christensen. 

Læs også: Coop vil plante ti nye folkeskove

SBIOCI planlægger at eksportere 75.000 til 125.000 tons træflis årligt.

Massivt behov for biomasse 
Ideen om at konvertere affald fra anden produktion til biomasse falder på et tørt sted. For på trods af vækst i sol og vindenergi, så udgør biomasse ifølge the World Bioenergy Association hele 96 procent af markedet for grøn opvarmning, og skovbrugssektoren er den største bidragsyder til global bioenergi, hvor træprodukter står for 85 procent af al biomasse brugt til at producere energi. 

Efterspørgslen på det, man på engelsk kalder "woodfuel" er på det seneste steget kraftigt. Det samme er frygten for at det vil accelerere afskovning. Så er nye biomasse-produkter virkelig en god idé? 

Ifølge Poul Erik Morthorst, energiprofessor hos DTU og medlem af regeringens Klimarådet, er det korte svar "ja". 

"Jeg mener ikke, vi bliver i stand til at undvære træbaseret biomasse lige foreløbig. Vi har brug for kulstof - selv for at producere vedvarende energi. Vi mener affaldstræ er en meget brugbar form for biomasse, for det ville også udløse CO2, hvis det bare blev liggende på jorden og nedbrød sig selv der. Så det er et glimrende råstof for energisektoren," siger han. 

For at kunne modtage skattefradrag skal danske biomasseimportører kunne fremvise en 72 procents CO2-reduktion sammenlignet med de fossile brændstoffer, der erstattes, vel at mærke i en sammeligning af  hele forsyningskæden, herunder transporten over hav, størrelsen på det fragtede gods og den relative energieffektivitet.

Certificering er en stor hjælp
Dermed ikke sagt at biomasseproduktion baseret på træaffald er uden problemer. I virksomheden i Elfenbenskysten er man bevidst om udfordringerne med at sikre, at produktet faktisk er bæredygtigt, med arbejdsmiljø og -sikkerhed, og med børnearbejde hos små, især familiedrevne landbrug og retten til organisering mm. 

Af den grund har SBIOCI arbejdet med og for nylig modtaget en SBP-certificering (Sustainable Biomass Program), og man kan se, at medarbejderne nu har nyt sikkerhedsudstyr, de modtager en betydeligt højere løn og ledelsen opfordrer dem aktivt til at melde sig ind i en fagforening. 

Og så har certificeringen fået virksomheden og deres produkt "i den rigtige kasse", som de siger, så de dukker op, når kunder leder efter en leverandør af den eftertragtede bæredygtige biomasse. 

- EHS/HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere