Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030
Er det en mennerettighed, at politikere tager hånd om klimakrisen? Det vil NGO'er undersøge med EU som sagsøgt.
Climate Action Network (CAN) Europe og Global Legal Action Network (GLAN) hævder, at klimamålene for 2030 i sektorerne landbrug, affald, transport og mindre industri i de 27 EU-medlemsstater, ikke er baseret på den bedste tilgængelig forskning og derfor er "groft utilstrækkelige".
Disse sektorer er ikke omfattet af EU's emissionshandelsordning, på trods af at de tegner sig tilsammen for 57 procent af EU's samlede drivhusgasemissioner.
Sagsøgerne mener ikke, at Kommissionens nuværende 2030-målsætning på 55 procent reduktion inden 2030 er ambitiøst nok til at overholde EU-traktaterne, EU's charter om grundlæggende rettigheder og Parisaftalen. De peger desuden på, at EU ifølge egne regler burde have undersøgt påvirkningen af grundlæggende rettigheder såsom retten til liv og til miljøbeskyttelse.
Det har EU tidligere benægtet og sagt, at de fremsatte påstande var ubegrundede, og at Kommissionen havde analyseret forordningens indvirkning på relevante grundlæggende rettigheder og fastholdt, at den ikke behøvede at foretage videnskabeligt baserede vurderinger.
Alle kanaler skal bruges
Sven Harmeling, klimachef hos CAN Europe, sagde i en artikel i Guardian:
"Vi er nødt til at bruge alle tilgængelige kanaler til at presse Europa-Kommissionen til at bringe EU's klimaambitioner på sporet med dens rimelige andel af Parisaftalens 1,5 grader-mål. EU er nødt til at øge emissionsreduktionen og opnå en reduktion på mindst 65 % inden 2030, hvis EU ønsker at være en troværdig aktør. Den seneste acceleration i udbygningen af vedvarende energi i mange lande og relaterede omkostningsreduktioner giver nyt momentum for dette."
NGO'erne håber, at deres sag vil blive styrket af en skelsættende afgørelse i april fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som fastslog, at Schweiz' manglende evne til at gøre nok for at reducere sine nationale drivhusgasemissioner var en klar krænkelse af menneskerettighederne af en gruppe på mere end 2.000 ældre schweiziske kvinder.
- EHS