24.06.2016 | Klima, miljø og energi
Alverdens byer går sammen om at bekæmpe klimaforandringer
En fusion af initiativer fra FN og EU fører til klimakampens største globale koalition af byer. Det handler om investeringer, netværk og data.
Byer er en af de helst store udledere af CO2. Af samme grund har EU siden 2008 haft en sammenslutning af borgmestre, og FN lancerede i 2014 sit bud på en borgmesterklub, som skulle arbejde med at støtte de lokale bystyrer i at sætte ambitiøse klimamål, omsætte dem til planer og måle og offentliggøre deres fremskridt.
Nu, et halvt år efter Parisaftalen blev underskrevet, er de to initiativer gået sammen som ”The Global Covenant of Mayors for Climate & Energy”. Det betyder, at 7.100 byer fra 119 lande på seks kontinenter er en del af samme koalition. De repræsenterer tilsammen mere end 600 millioner mennesker – det samme som mere end otte procent af verdens befolkning.
Bedre samarbejde, bedre data
Den nye organisation – som samtidig opsluger initiativer som C40, ICLEI, UCLG, Eurocities, Energy Cities and Climate Alliance – spås som afgørende for at styrke samarbejdet på tværs af kloden.
Samtidig vil man udvikle et fælles website, til lancering i januar 2017, som skal rumme relevant data om byers klimaaktiviteter, og på den måde gøre det muligt at sammenligne på tværs af indsatserne.
Endelig vil midlerne fra både EU og fonde drevet af tidligere borgmester i New York, Michael Bloomberg, blive koordineret i højere grad. Milliardæren vil samtidig indtage en vigtig rolle i ledelsen af initiativet.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.