Ansvarlig skat: fem spørgsmål en virksomhed skal overveje

Næsten alle virksomheder skatteplanlægger. Men hvor langt kan man gå? Få overblik over forventninger og fem spørgsmål at starte med.

12.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Panamapapirerne har endnu engang fået skatteplanlægning højt på den offentlige dagsorden. Under de spektakulære afsløringer, og bud på hvad man i form af lovgivning og anden regulering kan gøre ved decideret skattesnyd, ligger spørgsmålet om, hvad man med rette kan forvente af virksomheder i forhold til skat.

De seneste par år har der bredt sig en mere generel accept af, at skat også er et CSR-spørgsmål. Blandt andet ved at koble skat til menneskerettigheder, som det også sås i Global Compacts første offentlige initiativ inden for skat, et webinar, som fandt sted i februar 2016.

Rapport skal give overblik

I efteråret 2015 offentliggjorde ActionAid (med danske Mellemfolkeligt Samvirke som aktiv deltager) en rapport, som for første gang samlede og sammenlignede relevante udgivelser, analyser og anbefalinger om virksomheder og skat.

Ved at undersøge 45 kilder med anbefalinger for ansvarlig skattepraksis for multinationale selskaber, nåede man frem til at der er to emner som alle kilder beskæftiger sig med: praksis for skatteplanlægning og offentlighed og rapportering om skat. Rapporten gennemgår desuden seks andre emner. 

Læs også: Er skattesnyd værre end arbejdsulykker

Fem spørgsmål at komme i gang med

Det højst prioriterede emne, praksis for skatteplanlægning, er samtidig det emne, hvor der er flest diskussioner af, hvor langt man kan gå i fastlæggelsen af fælles principper for ansvarlig skat. I ActionAids analyse når man frem til fem områder, som de fleste kilder er enige i som relevante. Der er stadig en lang række definitionsspørgsmål, som ikke er afklaret. Men hvis man gerne vil i gang med at arbejde med skat i sin virksomhed, så kan man starte med at overveje, om ens svar falder på ’den pæne side’ af følgende spørgsmål:  

  1. Har jeres transaktioner økonomisk substans/forretningsmæssig virkelighed, dvs I har benytter ikke selskaber uden egentlig forretningsmæssig aktivitet til beskatning?
  2. Respekterer I lovens ånd og ikke bare lovens bogstav?
  3. Skatteplanlægger I i modstrid med lovgivningens hensigt, med bevidst udnyttelse af smuthuller, som tydeligvis ikke har været tiltænkt med loven?
  4. Er jeres skatteplanlægning aggressiv, hvor man f.eks. etablerer selskaber kun for at udnytte forskelle i lande og regioners skattelovgivning og oplysningspligt?
  5. Bevæger I jer på kanten eller er jeres skatteplanlægning i overensstemmelse med generelt accepteret praksis eller ’hvad skattemyndighederne ville forvente’?

Læs også: Socialt ansvarlige virksomheder betaler mindre skat

Hvor offentlig skal man være?

Det andethøjest prioriterede emne er spørgsmålet om de offentligt tilgængelige oplysninger om virksomheders skattebetalinger.

Alle anerkender, at metoden til at opnå større offentlighed er at fortælle, hvor meget skat der betales i hvert af de lande, man betaler skat i. Men hvor anbefalinger fra industriorganisationer og virksomheder typisk mener, at det er tilstrækkeligt niveau at oplyse på, så er NGO’er og CSR-folk mere tilbøjelige til at mene, at man samtidig skal fortælle, hvor stor en del af virksomhedens aktivitet og overskud, der er i samme lande. 

Som de skriver i ActionAids rapport, så ”…lyder det som en teknikalitet, men det rører ved kernen i lande-specifik skatterapportering”.

Rapporten, som kan downloades her, bygger på dokumenter på engelsk fra multinationale selskaber, industriorganisationer, NGO’er, CSR-specialister, investorer, skatterådgivere, juridiske organisationer, regeringer, internationale organisationer og multistakeholder-initiativer. 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams