Ansvarlig skat: fem spørgsmål en virksomhed skal overveje

Næsten alle virksomheder skatteplanlægger. Men hvor langt kan man gå? Få overblik over forventninger og fem spørgsmål at starte med.

12.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Panamapapirerne har endnu engang fået skatteplanlægning højt på den offentlige dagsorden. Under de spektakulære afsløringer, og bud på hvad man i form af lovgivning og anden regulering kan gøre ved decideret skattesnyd, ligger spørgsmålet om, hvad man med rette kan forvente af virksomheder i forhold til skat.

De seneste par år har der bredt sig en mere generel accept af, at skat også er et CSR-spørgsmål. Blandt andet ved at koble skat til menneskerettigheder, som det også sås i Global Compacts første offentlige initiativ inden for skat, et webinar, som fandt sted i februar 2016.

Rapport skal give overblik

I efteråret 2015 offentliggjorde ActionAid (med danske Mellemfolkeligt Samvirke som aktiv deltager) en rapport, som for første gang samlede og sammenlignede relevante udgivelser, analyser og anbefalinger om virksomheder og skat.

Ved at undersøge 45 kilder med anbefalinger for ansvarlig skattepraksis for multinationale selskaber, nåede man frem til at der er to emner som alle kilder beskæftiger sig med: praksis for skatteplanlægning og offentlighed og rapportering om skat. Rapporten gennemgår desuden seks andre emner. 

Læs også: Er skattesnyd værre end arbejdsulykker

Fem spørgsmål at komme i gang med

Det højst prioriterede emne, praksis for skatteplanlægning, er samtidig det emne, hvor der er flest diskussioner af, hvor langt man kan gå i fastlæggelsen af fælles principper for ansvarlig skat. I ActionAids analyse når man frem til fem områder, som de fleste kilder er enige i som relevante. Der er stadig en lang række definitionsspørgsmål, som ikke er afklaret. Men hvis man gerne vil i gang med at arbejde med skat i sin virksomhed, så kan man starte med at overveje, om ens svar falder på ’den pæne side’ af følgende spørgsmål:  

  1. Har jeres transaktioner økonomisk substans/forretningsmæssig virkelighed, dvs I har benytter ikke selskaber uden egentlig forretningsmæssig aktivitet til beskatning?
  2. Respekterer I lovens ånd og ikke bare lovens bogstav?
  3. Skatteplanlægger I i modstrid med lovgivningens hensigt, med bevidst udnyttelse af smuthuller, som tydeligvis ikke har været tiltænkt med loven?
  4. Er jeres skatteplanlægning aggressiv, hvor man f.eks. etablerer selskaber kun for at udnytte forskelle i lande og regioners skattelovgivning og oplysningspligt?
  5. Bevæger I jer på kanten eller er jeres skatteplanlægning i overensstemmelse med generelt accepteret praksis eller ’hvad skattemyndighederne ville forvente’?

Læs også: Socialt ansvarlige virksomheder betaler mindre skat

Hvor offentlig skal man være?

Det andethøjest prioriterede emne er spørgsmålet om de offentligt tilgængelige oplysninger om virksomheders skattebetalinger.

Alle anerkender, at metoden til at opnå større offentlighed er at fortælle, hvor meget skat der betales i hvert af de lande, man betaler skat i. Men hvor anbefalinger fra industriorganisationer og virksomheder typisk mener, at det er tilstrækkeligt niveau at oplyse på, så er NGO’er og CSR-folk mere tilbøjelige til at mene, at man samtidig skal fortælle, hvor stor en del af virksomhedens aktivitet og overskud, der er i samme lande. 

Som de skriver i ActionAids rapport, så ”…lyder det som en teknikalitet, men det rører ved kernen i lande-specifik skatterapportering”.

Rapporten, som kan downloades her, bygger på dokumenter på engelsk fra multinationale selskaber, industriorganisationer, NGO’er, CSR-specialister, investorer, skatterådgivere, juridiske organisationer, regeringer, internationale organisationer og multistakeholder-initiativer. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø