Ansvarlig skat: fem spørgsmål en virksomhed skal overveje

Næsten alle virksomheder skatteplanlægger. Men hvor langt kan man gå? Få overblik over forventninger og fem spørgsmål at starte med.

12.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Panamapapirerne har endnu engang fået skatteplanlægning højt på den offentlige dagsorden. Under de spektakulære afsløringer, og bud på hvad man i form af lovgivning og anden regulering kan gøre ved decideret skattesnyd, ligger spørgsmålet om, hvad man med rette kan forvente af virksomheder i forhold til skat.

De seneste par år har der bredt sig en mere generel accept af, at skat også er et CSR-spørgsmål. Blandt andet ved at koble skat til menneskerettigheder, som det også sås i Global Compacts første offentlige initiativ inden for skat, et webinar, som fandt sted i februar 2016.

Rapport skal give overblik

I efteråret 2015 offentliggjorde ActionAid (med danske Mellemfolkeligt Samvirke som aktiv deltager) en rapport, som for første gang samlede og sammenlignede relevante udgivelser, analyser og anbefalinger om virksomheder og skat.

Ved at undersøge 45 kilder med anbefalinger for ansvarlig skattepraksis for multinationale selskaber, nåede man frem til at der er to emner som alle kilder beskæftiger sig med: praksis for skatteplanlægning og offentlighed og rapportering om skat. Rapporten gennemgår desuden seks andre emner. 

Læs også: Er skattesnyd værre end arbejdsulykker

Fem spørgsmål at komme i gang med

Det højst prioriterede emne, praksis for skatteplanlægning, er samtidig det emne, hvor der er flest diskussioner af, hvor langt man kan gå i fastlæggelsen af fælles principper for ansvarlig skat. I ActionAids analyse når man frem til fem områder, som de fleste kilder er enige i som relevante. Der er stadig en lang række definitionsspørgsmål, som ikke er afklaret. Men hvis man gerne vil i gang med at arbejde med skat i sin virksomhed, så kan man starte med at overveje, om ens svar falder på ’den pæne side’ af følgende spørgsmål:  

  1. Har jeres transaktioner økonomisk substans/forretningsmæssig virkelighed, dvs I har benytter ikke selskaber uden egentlig forretningsmæssig aktivitet til beskatning?
  2. Respekterer I lovens ånd og ikke bare lovens bogstav?
  3. Skatteplanlægger I i modstrid med lovgivningens hensigt, med bevidst udnyttelse af smuthuller, som tydeligvis ikke har været tiltænkt med loven?
  4. Er jeres skatteplanlægning aggressiv, hvor man f.eks. etablerer selskaber kun for at udnytte forskelle i lande og regioners skattelovgivning og oplysningspligt?
  5. Bevæger I jer på kanten eller er jeres skatteplanlægning i overensstemmelse med generelt accepteret praksis eller ’hvad skattemyndighederne ville forvente’?

Læs også: Socialt ansvarlige virksomheder betaler mindre skat

Hvor offentlig skal man være?

Det andethøjest prioriterede emne er spørgsmålet om de offentligt tilgængelige oplysninger om virksomheders skattebetalinger.

Alle anerkender, at metoden til at opnå større offentlighed er at fortælle, hvor meget skat der betales i hvert af de lande, man betaler skat i. Men hvor anbefalinger fra industriorganisationer og virksomheder typisk mener, at det er tilstrækkeligt niveau at oplyse på, så er NGO’er og CSR-folk mere tilbøjelige til at mene, at man samtidig skal fortælle, hvor stor en del af virksomhedens aktivitet og overskud, der er i samme lande. 

Som de skriver i ActionAids rapport, så ”…lyder det som en teknikalitet, men det rører ved kernen i lande-specifik skatterapportering”.

Rapporten, som kan downloades her, bygger på dokumenter på engelsk fra multinationale selskaber, industriorganisationer, NGO’er, CSR-specialister, investorer, skatterådgivere, juridiske organisationer, regeringer, internationale organisationer og multistakeholder-initiativer. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)