Arla skal udbetale over 16 milliarder kroner til klimaeffektive landmænd
Arla udbetaler nu for første gang et månedligt tillæg til de landmænd, der har indført klimavenlige tiltag – det betyder på nuværende tidspunkt, at Arla står til at punge ud med 16,4 milliarder kroner til og med udgangen af 2030.
De mest klimaeffektive Arla-landmænd vil fra i dag få en højere pris for deres mælk.
Sidste år præsenterede Arla sin nye tillægsmodel, som belønner landmændenes klima- og miljøforbedrende initiativer. Og i dag begynder Arlas månedlige udbetaling af det nye tillæg.
Med andre ord får de landmænd, der gør mest for klima og miljø, den højeste pris for deres mælk.
Baseret på den nuværende pointscore vil Arla indtil udgangen af 2030 betale mindst 16,4 milliarder kroner for bæredygtighedsaktiviteter på gården. Beløbet forventes at stige i takt med, at landmændene, motiveret af tillægget, foretager yderligere klimaforbedringer.
Læs også: Arla vil sende milliarder til klimaeffektive landmænd
For Arlas CEO, Peder Tuborgh, er det derfor en mærkedag.
”Jeg har glædet mig. Tillægget er et stort skridt i retning af, at økonomi og klima hænger sammen for landmændene. Arlas unikke pointsystem gør det muligt for os at belønne vores ejere, så de får et bidrag til deres store investeringer i bæredygtighed. Samtidig styrker vi landmændenes motivation til at implementere de initiativer, der er nødvendige for, at Arlas landmænd kan nå sine ambitiøse klimamål for 2030,” siger Peder Tuborgh.
Landmændene overgår forventningerne
I 2022 reducerede Arlas landmænd på tværs af syv lande deres CO2e-udledning fra mælken med mere end 2 procent.
Det viser data fra Arlas klimatjek ude på gårdene. Det er blandt andet sket, fordi landmændene har produceret og brugt foder mere effektivt, brugt mindre gødning, mindre forbrug af energi, mere forbrug af grøn strøm med mere.
Da Arla lancerede tillægsmodellen, forventede mejeriselskabet, at landmændene ville opnå gennemsnitligt 39 point ud af 80 mulige i det nye pointsystem.
Den første opgørelse viser, at den gennemsnitlige landmand har opnået 48 point baseret på de tiltag, der er registreret ved udgangen af juni 2023.
Læs også: Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
De 48 point betyder, at Arla til sine andelshavere på tværs af syv lande i gennemsnit udbetaler 1,44 eurocent per kilo mælk gennem bæredygtighedstillægget.
Hertil lægges yderligere 1 eurocent per kilo mælk for det årlige klimatjek, som er et krav for at kunne få del i tillægget. Samlet set svarer de to beløb for en gennemsnitlig dansk mælkeproducent til omkring 400.000 kroner om året.
”Vores ejere arbejder målrettet med at reducere udledningerne på gårdniveau. Der er stor opbakning i vores andelsselskab til at vise vores kunder og omverden, at vi Arla landmænd kan producere mælk med stadig mindre belastning af klima og natur. Det er en stor opgave for den enkelte landmand, men rigtig mange er godt på vej, og i fællesskab kan vi motivere hinanden, blandt andet med en økonomisk håndsrækning i form af vores nye tillæg. Jeg er spændt på at se niveauet fremadrettet, for med det store engagement kan vi rykke os rigtig langt på kort tid,” siger Jan Toft Nørgaard, som er formand for Arla Foods bestyrelse.
Det månedlige tillæg opdateres fremadrettet kvartalsvis, og det samlede årlige beløb afhænger af, om landmændene holder niveauet af bæredygtighedsinitiativer på gårdene samt den totale mælkemængde i Arla.
- HCL