12.10.2022 | Klima, miljø og energi
Arla vil belønne klimahandlekraftige mælkeproducenter
Arla-landbrug får et nyt incitament til at omlægge dele af sin produktion til en grønnere praksis. Det sørger mejerikoncernen for med sin nye klimatillæg-model, som belønner mælkeproducenter, der sætter det lange ben foran
Når mælkeproducenter formår at gøre sin produktion mere bæredygtig vil Arla belønne dem med klimapoint, som kan veksles direkte til et kontant tillæg.
Konkret vil Arla måle det ved at få landmændene til at udfylde digitale skemaer, som både fortæller hver landmænd, effekten af hvad de gør og motivere til yderligere klimatiltag. Dem kan mælkeproducenterne finde inspiration til i et klimakatalog, som Arla har udarbejdet til formålet.
Med tiden vil Arla udvide rækken af klimatiltag, der kan udløse tillæg, så der løbende kan gøres en større indsats for klimaet. Den første udbetaling af tillægget vil finde sted som en del af den månedlige mælkepris i august 2023 på grundlag af mælk leveret i juli.
For hvert point, som landmændene optjener, vil de modtage 0,03 eurocent per kilo mælk. De tiltag, der har størst potentiale for at forbedre klima og natur, vil udløse flest point – og dermed også det største tillæg. I alt vil landmændene i sidste ende kunne modtage 3 eurocent per kilo mælk. Det vil komme oveni den 1 eurocent, som Arla-landmænd allerede i dag kan få ved at indgå i Arlas Klimatjek.
Læs også: Analyse: Høje fødevarepriser skubber danskerne i en grønnere retning
"Bæredygtighedstillægget vil være et effektivt redskab til at fremme yderligere forbedringer. Med dette skridt sikrer sender et klart signal til vores kunder og forbrugere om, at de nødvendige forandringer medfører merudgifter for vores landmænd, og at en betydelig del af de penge, de betaler for Arla-produkter, går til de landmænd, der gør den største indsats," siger Peder Tuborgh, der er Arlas adm. direktør, i en pressemeddelelse.
I udlandet er tiltaget heller ikke gået fagjournalisternes næse forbi. I stedet beskrev en international journalist det som den mest afgørende ændring for mælkeproduktionen siden afskaffelsen af kvotesystemet, da Arla præsenterede det på et online pressemøde i sidste uge. Det noterer Maskinbladet.
- KCP
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

Plastic Change og 175 lande står foran opgør med plastikforurening
Der venter svære forhandlinger i FN de kommende dage, men danske Plastic Change – der selv deltager – forventer, at mødet ender ud i det første udkast til en ambitiøs global aftale mod plastikforurening.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.