09.09.2015  |  Strategi & ledelse

Bæredygtighed er en cirkulær størrelse

Fokus var på genanvendelse, affald som en ressource og ikke mindst forskellige versioner af cirkulær økonomi og bæredygtighed, da Building Green holdt optakt til efterårets messe.

Som optakt til årets Building Green-konference i Forum i slutningen af oktober afholdt det grønne erhvervsnetværk State of Green i sidste uge et morgenseminar om genbrug i byggeriet, meget passende med House of Green i Industriens Hus som fysisk ramme. CSR.dk var naturligvis med.

Læs også: Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri

Seminaret var bygget op om fire oplæg fra forskellige hjørner af miljøet, der adresserede hver sine pointer i forhold til genanvendelse og bæredygtighed i byggeriet. Oplægsholderne kom vidt omkring, og selvom de ikke var enige i alle underpunkter, så var der klare fællestræk.

Begreber som den cirkulære økonomi, livscyklusser, materialegenbrug og udnyttelse af affald som ressource – eller sågar den totale afskaffelse af konceptet affald – var dominerende, og dannede grobund for engagerede diskussioner imellem præsentationerne.

Specielt det cykliske element var et gennemgående tema. De danske produktionsvirksomheder både kan og skal blive bedre til at genanvende og udnytte materialer, og vurdere et produkts værdi ud fra dets livscyklus og genbrugspotentiale.

Vores opfattelse af affald – både som samfund og for den enkelte virksomheds vedkommende – bør ligeledes ændre sig i de kommende år. Står det til de fire oplægsholdere på det grønne seminar, så skal affald som begreb faktisk helst afskaffes fuldstændigt; i stedet skal vi betragte eksempelvis nedrivningsaffald fra bygge- og anlægsbranchen eller udtjente containere fra shippingindustrien som en ressource, der kan upcycles og skabe ny værdi.

Læs også: 'De gode penge ligger i bæredygtighed'

Et vigtig aspekt i den cirkulære økonomi, som alle fire præsentationer også påpegede, er de kommercielle perspektiver ved at indarbejde genanvendelse i forretningsstrategien.

Der er således penge at spare – specielt på lidt længere sigt – ved at recirkulere materialer og produkter i stedet for at kassere dem, og det gælder uanset branche, selvom det naturligvis kræver noget forberedelse for at strømligne processerne og få det nødvendige flow.

Bæredygtighed og genanvendelse vil være to af de store temaer på årets Building Green-messe, der løber af stablen i Forum den 28. og 29. oktober.

Læs en længere reportage fra seminaret i næste udgave af Erhvervsmagasinet CSR.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere