Begrænsningens kunst

Hos detailkæden BabySam har man arbejdet struktureret med CSR siden efteråret 2016. Det sværeste er næsten at begrænse sig og at vælge de helt rigtige partnere.

Denne sommers kampagne med Mødrehjælpen gav udsatte børn mulighed for oplevelser i sommerferien..

20.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at vi arbejder 100 procent systematisk med CSR, men det kan jeg ikke endnu. Vi er på vej,” siger Mette Vestergaard som er ansvarlig for CSR-arbejdet i BabySam.

Den væsentligste motivationsfaktor er at gøre en forskel. Særligt for børn.

BabySams fire områder

Inden for hvert af de fire områder, som udgør grundstammen i BabySams arbejde med CSR, er der sat en række aktiviteter i gang.

Det gode købmandsskab – handler om hvilke effektiviseringsfordele og forretningsmuligheder BabySam kan opnå ved at arbejde med CSR. I dag er det tydeligst i miljøarbejdet, men det kan også ses i forhold til marketing, hvor deres aktiviteter med Mødrehjælpen får god respons på f.eks. BabySams facebookside.

Det gode miljø – hvor kæden i dag kører et pilotprojekt i en af sine butikker med at skifte til LED-lys. De er desuden gået i gang med at se på deres logistik-footprint. Det handler om en større bevidsthed om hvordan varer, der skal sendes, bliver pakket. F.eks. ved at bruge mindre størrelse kasser, så der ikke kører lastbiler rundt med luft, når varerne fragtes ud til kunderne.

Den gode arbejdsplads – hvor hovedpunkterne er talent- og medarbejderudvikling og en udvidelse af kædens elevprogram, så der om to år er elever i mere end halvdelen af BabySams butikker.

Den gode praksis – som både handler om de udadvendte samarbejder og kampagner, men også om opbygningen af et system, som kigger på ansvarlige indkøb. BabySam er ved at udarbejde en code of conduct i øjeblikket kombineret med en nulpunktsanalyse gennem et antal leverandørvurderinger, så kæden ved, hvor den står.

Det er ikke så mærkeligt, at CSR for BabySam handler om børn. Kædens 30 butikker er specialiseret i udstyr til babyer og små børn, og har været det i over 40 år, og deres kunder er begyndt at forvente noget mere end en god pris.

”Vores kunder går rigtig meget op i, hvad produkterne, vi sælger, indeholder. Det er noget de spørger til i butikkerne og har fokus på, på en måde de ikke har haft tidligere. Vi kan også mærke, at når vi laver projekter med f.eks. Mødrehjælpen, så er det noget kunderne er interesserede i og bakker op om. Og vores kundeundersøgelser viser også, at de har en klar forventning til, at vi gør noget,” siger Mette Vestergaard.

Hundrede procent
Undersøgelserne siger dog ikke noget om hvad der skal gøres. Det er altså op til BabySam selv. Og her optræder den største udfordring i arbejdet.

”Vi sælger babyudstyr, så det er ikke noget med verdenshavene. Så langt er det nemt at vælge. Men ellers er det mest udfordrende at begrænse sig, synes jeg. Der er så mange ting, vi kunne og gerne ville engagere os i, der er så mange muligheder,” siger Mette Vestergaard.

BabySam har valgt at strukturere deres CSR-arbejde omkring fire hovedområder: det gode købmandskab, det gode miljø, den gode arbejdsplads og den gode praksis. (Se faktaboks). Det centrale er dog stadig, at gøre en forskel for børn.

”Der er vi efterhånden nået frem til, at vi kan gøre den største forskel ved at gå 100 procent ind i noget. For os handler det om det gode børneliv, og vi er ved at finde ud af hvem, der skal være vores hovedpartner i fremtiden,” fortsætter hun.

Mette Vestergaard er HR- og CSR-ansvarlig i butikskæden BabySam. .

Indtil nu har børneudstyrskæden haft nogle projekter med Mødrehjælpen som partner. Et af dem var en indsamling af brugte flyverdragter, som kunne afleveres i BabySams butikker og bagefter blev solgt i Mødrehjælpens butikker, og i denne sommer har BabySam sammen med en af deres leverandører givet 20 kr. pr solgt produkt til Mødrehjælpens tilbud om sommerferieaktiviteter til børn i udsatte familier.

Mere klarhed om forventninger, tak
Mængden af ting man kunne gøre kombineret med næsten komplet valgfrihed er noget, som Mette Vestergaard gerne ville have ændrede sig.

”Vi kunne godt bruge klarere retningslinjer, f.eks. en generel vejledning inden for detailområdet. Det ville være en stor hjælp. Det eneste, vi ved, vi skal, er at rapportere, men vi er jo ikke pålagt at gøre noget bestemt. Det ville hjælpe alle når man går i gang, hvis forventningerne var tydeligere.”

Som det ofte er tilfældet i SMV’erne, så er CSR ikke Mette Vestergaards eneste arbejdsområde. Det meste af tiden arbejder hun med HR. Derfor har BabySam også købt indsigt og hjælp udefra.

”Det ville være godt, hvis man som mindre virksomhed kunne få noget gratis rådgivning ind i mellem. Vi er blevet certificeret business partner hos Green Network, og det er har hjulpet os godt i gang. Men det ville måske være bedre, med f.eks. en statslig certificeringsordning som tager stilling til, om det arbejder man laver er i orden,” siger hun.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR i SMV'er

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V