09.12.2022 | Samfund
Biodiversitetens COP15 er sparket i gang: ”30 før 30-aftale er målet”
FN samler endnu engang verdens nationer i håbet om at opnå et gennembrud indenfor biodiversitet, som man så det på klimaets COP21 i Paris i 2015. EU’s ambition er en ”30 før 30”-aftale, som vil sikre konkret handling før 2030.
EU-kommissionen, ledet af Ursula von der Leyen, stræber efter en global aftale, der sikrer 30 procent af land- og havområder senest i 2030. Foto: 123RF
Biodiversitet er både et mål i sig selv, når man anser naturen som værende vigtig og med krav på beskyttelse, ligesom biodiversitet kan være et afgørende våben i kampen mod global opvarmning.
Det er grundlaget for COP15, FN’s 15. biodiversitetskonference, som netop nu løber af stablen i Montreal, Canada frem mod den 19. december.
Konferencen kommer på et tidspunkt, hvor et stigende antal virksomheder rapporterer om esg-mål og -tiltag. Samtidig ønsker deltagere som EU at gøre denne cop til et "Paris-gennembrud" for biodiversitet, hvilket henviser til det skelsættende klimatopmøde, hvor verden besluttede at begrænse klimaændringerne til 1,5 grader.
Fra EU’s side af tager man til Montreal med det mål at nå en ”30 før 30”-aftale. Det betyder, at man senest i 2030 vil beskytte 30 procent af land- og havområder og især de områder, der er mest værdifulde for biodiversitets- og økosystemtjenesterne.
Læs også: Arla glemmer skovrydning i opgørelse af scope 3-udledninger
Derudover vil EU genoprette 3 milliarder hektarer af udpint jord og ferskvandsøkosystemer og 3 milliarder hektarer af havøkosystemer, samt indføre en solid overvågningsramme, der støtter nationerne i at gennemføre målene, mens den sikrer, at aftalen gennemføres fuldt ud.
”Naturen er en grundlæggende byggesten for en sund og produktiv planet, der giver os føde og et livsgrundlag og hjælper os med at bekæmpe klimaændringerne. COP15 skal levere en global plan for, hvordan disse byggesten beskyttes og genoprettes. Europa er parat til at sigte højt, men vi skal gøre det sammen med resten af verden,” udtaler Virginijus Sinkevičius, der er kommissær med ansvar for miljø, hav og fiskeri og bliver EU’s repræsentant på konferencen, i en pressemeddelelse.
Ligesom EU ikke tropper op med sin kommissionsformand, er det de færreste deltagende nationer, som sender sin statsleder. I stedet er det i høj grad de relevante ministre, der deltager, hvilket dog kan blive en fordel for de mere tekniske forhandlinger, vurderer Bloomberg.
Finansverden på den biodiverse vogn
Udover verdens landes officielle repræsentanter deltager omkring 1,400 organisationer – bl.a. NGO’er og et rekordstort antal finansielle virksomheder – fra 103 forskellige lande.
En af de finansielle virksomheder, som håber på konkrete og ambitiøse resultater fra Montreal, er danske PensionDanmark, som selv har gjort biodiversitet til sin første prioritet i sin bæredygtighedsstrategi.
”Vi håber, at verdens lande bliver enige om ambitiøse målsætninger, der sætter retning for fremtidens finansiering af naturbaserede løsninger og for at vende naturtab. Vi tror på, at de virksomheder, der påtager sig et ansvar for at skabe positiv forandring, har de bedste forudsætninger for at skabe langsigtede afkast,” siger Torben Möger Pedersen, der er adm. direktør i PensionDanmark, og fortsætter:
Læs også: Pensionsselskaber halter bagefter på biodiversitetsområdet
”Derfor vil tiltag, som skaber rammerne om bedre biodiversitet også være gode nyheder for vores medlemmers pensionsopsparinger.”
Konkret stræber pensionsselskabet efter, at der gives et klart politisk mandat med krav om, at den finansielle sektor afstemmer sine aktiviteter i forhold til de vedtagne biodiversitetsmål, såvel som at det skal være obligatorisk for store virksomheder og finansielle institutioner at rapportere på indvirkninger og afhængigheder af naturen.
- KCP
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Trods halvering udleder FLSmidth stadig mere CO2 end hele C25
På ét år har FLSmidth barberet 50 procent af sin CO2-udledning – men selskabet udleder stadig mere end hele C25-indekset, og tendensen ser ikke ud til at vedblive.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

I en måned fjerner Burger King alt kød fra ikonisk restaurant
Burger King siger farvel til kødet og åbner – i en måned – en ren plantebaseret restaurant i hjertet af København.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.
Klima, miljø og energi

Energikoncern vinder pris for vindmølle-positiv kampagne
Andel er den første vinder af en pris, som for første gang uddeles i Danmark.