01.08.2016  |  Klima, miljø og energi

Bloomberg: 60 procent vedvarende energi i 2040

I sin seneste rapport om fremtidens energimarked, forudser Bloomberg at 60 procent af verdens energiforbrug vil blive dækket af vedvarende, fornybare kilder i 2040. Der er dog stadig behov for yderligere investeringer.

Selvom priserne på olie og gas formentlig vil blive ved med at være lave, så vil de ikke kunne forhindre omstillingen af verdens energiproduktion i en mere bæredygtig retning i takt med at priserne på vedvarende energi også falder. Specielt vind og sol bliver nemlig endnu billigere.

Læs også: Indien vil følge konkret plan for at nå ambitiøst mål for solenergi

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan lyder den centrale forudsigelse i den seneste rapport om langtidsperspektiverne for fremtidens energiproduktion fra amerikanske Bloomberg New Energy Finance (BNEF), kaldet New Energy Outlook 2016, der på den baggrund vurderer, at 60 procent af verdens energiforbrug vil blive dækket af vedvarende, fornybare kilder i 2040.

Fremtiden for de fossile brændstoffer er blandet. I Europa vinder vedvarende energi således kraftigt frem (her vil andelen hedde 70 procent i 2040 sammenlignet med 32 procent sidste år), og i Kina vil den sænkede vækstrate betyde at drivhusgasudledningen vil toppe allerede i 2025. Til gengæld stiger energiforbruget i eksempelvis Indien kraftigt, og her forlader man sig i høj grad på kulkraft som kilde, hvorfor Bloomberg forudser, at den samlede globale udledning vil være omkring 5 procent højere i 2040 end i dag.

Derfor efterlyser man også yderligere investeringer i sektoren, hvis ambitionen omkring at bremse verdens temperaturstigning skal være realistisk.

Billioner mere nødvendige
”Der vil blive investeret omkring 7,8 billioner dollars (ca. 520 bio. kr., red.) i vedvarende energi mellem 2016 og 2040, to tredjedele af alle investeringer i energiproduktionskapacitet, men det vil kræve yderligere billioner at få verdens udledninger ned på niveau i forhold til FNs 2-graders klimamål”, siger head of Europe, Middle East and Africa for BNEF, Seb Henbest, der er hovedforfatter til NEO 2016.

Mere præcist forudser Bloomberg, at gennemsnitsprisen for at generere en MWh med vindmøller på land vil falde 41 procent frem mod 2040, mens fotovoltaiske paneler til at omdanne solenergi til el vil 60 procent billigere, hvilket vil gøre disse to teknologier til de mest omkostningseffektive til elproduktion i mange lande i løbet af 2020erne og de fleste lande i 2030erne.

Selvom der stadig bliver postet penge i olie og gas – primært i verdens udviklingslande – så er de 2,1 billioner dollars, Bloomberg forudser vil gå denne vej, en del mindre end de $7,8 bio. Seb Henbest nævner. Ikke desto mindre mener Bloomberg, at der skal yderligere $5,3 bio. til for at holde niveauet på CO2 i atmosfæren inden for IPCCs ’sikre’ grænse.

Læs også: Dansk-tysk solcelleaftale underskrevet

Endelig ser Bloomberg også lyst på fremtiden når det kommer til elbiler. I 2040 vil de således udgøre 35 procent af nysalget på verdensplan, svarende til 41 mio. biler eller omtrent 90 gange så mange, som i dag. Den udvikling vil samtidig også presse prisen på lithium-ion-batterier ned og gøre dem attraktive som tilføjelse til både private og kommercielle solpanelanlæg. Bloomberg regner således med, at den samlede kapacitet vil stige markant fra omkring 400 MWh til næsten 760 GWh i 2040.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere