01.08.2016 | Klima, miljø og energi
Bloomberg: 60 procent vedvarende energi i 2040
I sin seneste rapport om fremtidens energimarked, forudser Bloomberg at 60 procent af verdens energiforbrug vil blive dækket af vedvarende, fornybare kilder i 2040. Der er dog stadig behov for yderligere investeringer.
Prisen på en MWh fra en vindmølle på land vil falde 41 procent frem mod 2040, forudser Bloomberg i ny rapport. Foto: Flickr/Ian Dick
Selvom priserne på olie og gas formentlig vil blive ved med at være lave, så vil de ikke kunne forhindre omstillingen af verdens energiproduktion i en mere bæredygtig retning i takt med at priserne på vedvarende energi også falder. Specielt vind og sol bliver nemlig endnu billigere.
Læs også: Indien vil følge konkret plan for at nå ambitiøst mål for solenergi
Sådan lyder den centrale forudsigelse i den seneste rapport om langtidsperspektiverne for fremtidens energiproduktion fra amerikanske Bloomberg New Energy Finance (BNEF), kaldet New Energy Outlook 2016, der på den baggrund vurderer, at 60 procent af verdens energiforbrug vil blive dækket af vedvarende, fornybare kilder i 2040.
Fremtiden for de fossile brændstoffer er blandet. I Europa vinder vedvarende energi således kraftigt frem (her vil andelen hedde 70 procent i 2040 sammenlignet med 32 procent sidste år), og i Kina vil den sænkede vækstrate betyde at drivhusgasudledningen vil toppe allerede i 2025. Til gengæld stiger energiforbruget i eksempelvis Indien kraftigt, og her forlader man sig i høj grad på kulkraft som kilde, hvorfor Bloomberg forudser, at den samlede globale udledning vil være omkring 5 procent højere i 2040 end i dag.
Derfor efterlyser man også yderligere investeringer i sektoren, hvis ambitionen omkring at bremse verdens temperaturstigning skal være realistisk.
Billioner mere nødvendige
”Der vil blive investeret omkring 7,8 billioner dollars (ca. 520 bio. kr., red.) i vedvarende energi mellem 2016 og 2040, to tredjedele af alle investeringer i energiproduktionskapacitet, men det vil kræve yderligere billioner at få verdens udledninger ned på niveau i forhold til FNs 2-graders klimamål”, siger head of Europe, Middle East and Africa for BNEF, Seb Henbest, der er hovedforfatter til NEO 2016.
Mere præcist forudser Bloomberg, at gennemsnitsprisen for at generere en MWh med vindmøller på land vil falde 41 procent frem mod 2040, mens fotovoltaiske paneler til at omdanne solenergi til el vil 60 procent billigere, hvilket vil gøre disse to teknologier til de mest omkostningseffektive til elproduktion i mange lande i løbet af 2020erne og de fleste lande i 2030erne.
Selvom der stadig bliver postet penge i olie og gas – primært i verdens udviklingslande – så er de 2,1 billioner dollars, Bloomberg forudser vil gå denne vej, en del mindre end de $7,8 bio. Seb Henbest nævner. Ikke desto mindre mener Bloomberg, at der skal yderligere $5,3 bio. til for at holde niveauet på CO2 i atmosfæren inden for IPCCs ’sikre’ grænse.
Læs også: Dansk-tysk solcelleaftale underskrevet
Endelig ser Bloomberg også lyst på fremtiden når det kommer til elbiler. I 2040 vil de således udgøre 35 procent af nysalget på verdensplan, svarende til 41 mio. biler eller omtrent 90 gange så mange, som i dag. Den udvikling vil samtidig også presse prisen på lithium-ion-batterier ned og gøre dem attraktive som tilføjelse til både private og kommercielle solpanelanlæg. Bloomberg regner således med, at den samlede kapacitet vil stige markant fra omkring 400 MWh til næsten 760 GWh i 2040.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.