Bluetown: Vi sælger viden og muligheder

Teknologivirksomheden Bluetown breder internetadgang ud til fattige landområder i Afrika og Indien. På den måde kan viden bevæge sig både til og fra beboerne, til gavn for alle parter. Og med et enormt potentiale tegner fremtiden lyst, siger CCO Nick Pallesen.

Bluetown skaber internetadgang i bl.a. Indien, hvor øgede mængder viden og information kommer alle til gode. Foto: Bluetown.

15.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Næsten fire milliarder mennesker på verdensplan lever uden forbindelse til internettet, primært i landdistrikter i Afrika og Indien. Og selvom det er mennesker uden det store økonomiske råderum, så er der et enormt potentiale i at forbinde dem med omverdenen.

Læs også: I verdens fattigste lande er et job ikke en garanti mod fattigdom

Det mener i hvert fald den danske IT-virksomhed Bluetown, der har ’Connecting the Unconnected’ som sit motto og selve raison d’etre. Kort fortalt leverer selskabet internetadgang til de ofte fjerntliggende områder og sørger i samarbejde med de lokale også at skabe noget indhold, der giver projekterne mening.

”Vi er ikke i tvivl om, at potentialet er enormt, ellers var vi jo ikke gået i gang, så vi tror helt sikkert, at der er lyse tider på vej, både menneskeligt og forretningsmæssigt”, siger CCO Nick Pallesen om selskabets strategi. Foto: Bluetown.

Over årene er det blevet til en velfungerende model for selskabet, hvilket også kastede en 360 graderspris af sig sidste år. For at forstå, hvordan det er lykkedes, har CSR.dk talt med Bluetowns Chief Commercial Officer (CCO), Nick Pallesen, der først sætter nogle ord på, hvorfor konceptet er nødvendigt i praksis.

”Der mangler ikke iværksætterånd i de her områder, men generelt, så har de små, selvstændige initiativer meget svært ved at blive bæredygtige, fordi der ikke er nogen internetforbindelse. Og selv hvis der er lidt lokalt net, så har folk som oftest ikke råd”, siger han og fortsætter:

”Her går vi ind og laver en kanal, som alle kan bruge, og til en pris, der ligger langt under markedsprisen, fordi vi har en anden indgangsvinkel end de klassiske teleselskaber. Vores model er, at vi stiller en forbindelse til rådighed, hvor eksempelvis landmænd kan hente viden og vejr og gødning, samtidig med at de kan sende informationer til producenter og myndigheder. Det giver værdi for alle parter” forklarer Nick Pallesen.

Lav pris og godt indhold
Netop prisen er et afgørende parameter i de forholdsvis fattige regioner i eksempelvis Ghana og Indien, hvor Bluetown er til stede. For at gøre løsningen spiselig for indbyggerne her, så arbejder man med nogle små pakker, hvor man tilbyder adgang for ned til 1 dollar om måneden. Hastigheden er selvsagt ikke den højeste, men det fungerer, som Nick Pallesen siger.

Som nævnt skaber Bluetown en contentkanal, som man kan udbyde til de interesserede parter. Løsningen er gratis for slutbrugeren, da afsenderen betaler, hvilket får salget til at løbe rundt. Et eksempel er i Ghana, hvor man har indgået et samarbejde med regeringen om at gøre noget undervisningsmateriale tilgængeligt online, som kan hæve uddannelsesniveauet lokalt og føre til øget vækst.

I Ghana sikrer Bluetowns systemer netadgang i landdistrikter nord for hovedstaden Accra, til glæde for eksempelvis lokale bønder, der kan få mere og bedre viden og bl.a. vejr og gødning. Foto: Bluetown.

Den model fungerer også glimrende, når det handler om at tiltrække investorer. I hvert fald får Bluetown, ifølge Nick Pallesen, kontinuerligt midler ind fra såvel private som institutionelle investorgrupper, ligesom man løbende har samtaler med potentielle nye. Hvilket da også er nødvendigt; IT-infrastruktur er dyrt, som han påpeger, og tilbagebetalingstiden er lang, men det er folk klar på.

I den forbindelse understreger Nick Pallesen vigtigheden af lokal forankring af projekter som disse, både i forhold til også at tiltrække lokale ressourcer, men også når det gælder levedygtigheden generelt.

Lokalt engagement er afgørende
”Vi kan ikke bare komme fra Danmark og gøre tingene på dansk, så at sige. Man er nødt til at gøre noget ud af den lokale involvering af samarbejdspartnere, leverandører, myndigheder osv. I eksempelvis Indien er der store kulturelle forskelle i forhold til Danmark, og derfor er man nødt til at gøre sit forarbejde ordentligt. Derfor går vi også målrettet efter at skabe lokale arbejdspladser og mikroiværksættere, der kan undervise deres kolleger, familie etc.”, siger Nick Pallesen.

Der grundige forarbejde er da også det centrale gode råd fra Nick Pallesen, da CSR.dk beder om netop en anbefaling til andre virksomheder, der måtte overveje at gå ind i verdens udviklingsregioner. Derudover skal man også være indstillet på, at tingene tager dobbelt så lang tid, som man regner med, men er man klar til det, så er der også gevinster i sigte.

”Vi er ikke i tvivl om, at potentialet er enormt, ellers var vi jo ikke gået i gang, så vi tror helt sikkert, at der er lyse tider på vej, både menneskeligt og forretningsmæssigt. De her nye teknologier, der er på vej, og som afhænger at netforbindelser – blockchain, kunstig intelligens, machine learning osv. – de kræver jo også mennesker, og det kan give arbejdspladser alle mulige steder”, siger han.

”Vi kender bl.a. til et tilfælde, hvor nogen har startet en e-learning platform, hvor folk kan lære kodning gennem spil. Det er der kæmpe store muligheder i, men det kræver store investeringer, hårdt arbejde og en velvoksen tålmodighed”, understreger Nick Pallesen.

Læs også: Telia vil være CO2-neutral i 2030

Navnlig det sidstnævnte er i øvrigt også en af årsagerne til, at Bluetown ikke er en NGO, for som Nick Pallesen peger på, så tror man ikke rigtig på modellen: ”Når finansieringen er væk, har projekterne det med at stoppe. Vi gør det økonomisk bæredygtigt, så det både bliver levedygtigt og skalérbart”.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: teknologi og bæredygtighed

Hvad er teknologis særlige rolle i forhold til bæredygtighed og verdensmål? Hvilke teknologier kan komme til at bidrage afgørende? Er der virksomhedsfyrtårne, man kan lære af? Og hvad med sikkerhed og retten til privatliv – hvordan skal den nød knækkes? ,

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J