Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

For at sætte skub i indsatsen er tre tunge aktører gået sammen i et nyt partnerskab for at opstille målemetoder for byggeriets påvirkning af biodiversiteten med særlig fokus på værdikæden. Målet er at skabe en fælles standard til byggebranchen.

Foto: AP Ejendomme

06.12.2024

CSR.dk

AP Ejendomme, PensionDanmark Ejendomme og Planetary Responsibility Foundation har netop modtaget en bevilling på 1,1, mio. kr. fra den filantropiske forening Realdania. De tre aktører kaster selv et tilsvarende beløb i puljen. 

Pengene skal bruges til et ambitiøst projekt om biodiversitet i byggebranchen. I dag mangler der både viden og værktøjer på området, og der eksisterer ikke nogen fælles rammer og metoder. Derfor er det vidt forskelligt, hvordan bygherrer, entreprenører og leverandører monitorerer og måler på deres påvirkning.

Projektet har derfor til hensigt at opstille en målemetode for byggeriets samlede påvirkning på biodiversiteten, som hele branchen kan bruge.   

Behov for fart og ensartethed

Direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson, mener, at projektet kan være med til at skabe et fælles referencepunkt, der kan bidrage til, at hele byggesektoren bevæger sig hurtigere fremad i arbejdet med at reducere den negative påvirkning på biodiversiteten:

”For os som bygherre vil en branchestandard være et værdifuldt værktøj i arbejdet med at måle, reducere og kommunikere om vores påvirkning af biodiversiteten. Samtidig tror jeg, at en fælles model kan være med til at løfte både tempoet og ambitionsniveauet i hele byggebranchen. Vi kan komme langt af frivillighedens vej, men jeg mener også, at det vil virke som en yderligere katalysator, hvis der kommer nogle politiske krav og rammer, så det sikres, at vi konkurrerer på ensartede vilkår.”

"Det er afgørende for naturen men også for branchen at indtænke biodiversitet i byggeriet. Mange er allerede godt i gang med arbejdet, men som branche har vi behov for nogle fælles rammer, hvis vi skal sikre en betydelig positiv effekt for biodiversiteten i hele værdikæden, samtidig med at vi skaber værdi for vores forretning og medlemmer.” siger Mia Manghezi, projektudviklingsdirektør i PensionDanmark Ejendomme.

Hele værdikædens påvirkning skal med

Foreløbige beregninger viser, at op mod 90 procent af byggeriets totale biodiversitetspåvirkning ligger i værdikæden. Derfor har byggebranchen brug for konkrete målemetoder, som kan bidrage til, at centrale aktører kan tage ansvar og reducere ikke kun egen påvirkning men også blandt deres leverandører og samarbejdspartnere.

”I arbejdet med biodiversitet i byggeri og byudvikling har fokus hidtil været på projekters lokale påvirkning af natur, hvor bygherrer mange steder i dag arbejder aktivt med at øge naturkvaliteten af grønne områder. Men påvirkninger af biodiversitet i værdikæden fra produktion af byggematerialer samt energi til drift af byggeriet har været overset. Det giver ikke mening, når bygge- og anlægsbranchen spiller en nøglerolle i de globale biodiversitetspåvirkninger med et stort ressourceforbrug,” siger Jens Böhme, CEO i Planetary Responsibility Foundation.

Tilgængeligt for alle

Den primære målgruppe for projektet er danske professionelle bygherrer og investorer, som står i første række til at stille krav til de fremtidige byggeriers design og påvirkning på biodiversiteten.

Projektet har til hensigt at skabe et fundament og sætte retningslinjer for, hvordan organisationer og virksomheder implementerer indsatser for biodiversitet, så det reducerer den globale påvirkning.

Med en fælles branchestandard bliver det lettere at opsætte mål og stille krav og derigennem løfte branchens ansvar.

Slutresultatets rapporter vil være offentligt tilgængelige digitalt, så de kan bruges i fremtidige udviklings- og forskningsprojekter.

Projektet kan ligeledes danne inspiration og viden til politikere og interesseorganisationer, der arbejder med regulering og lovgivning indenfor byggeri.

Partnerskabet forventer at kunne præsentere resultaterne inden for det kommende år. 

I løbet af projektet trækker partnerskabet på viden og rådgivning fra en række samarbejdspartnere herunder Sweco, Oiko, Concito, Aaen Engineering og Upstream Partners.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Plastic Change

Sponseret

EU vil gøre op med engangsemballage, men ny lov er fyldt med huller

10.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

6 gourmet stjerner i samspil med bæredygtighed

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric

Sponseret

09.12.2024KLS Grafisk Hus A/S

Sponseret

Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel

09.12.2024CSR.dk

Milliarderne fosser ind i skovbruget

06.12.2024CSR.dk

Genbrugsbutikker betænkelige ved nyt EU-direktiv

06.12.2024CSR.dk

Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om CSRD

Stil dine spørgsmål om CSRD eller lyt med, når Senior ESG Advisor og CSRD-specialist i SustainX, Malte Øster, åbner op for spørgetime d. 12. november kl. 11.05.

Dato

12.12.2024

Tid

11:05

Sted

Online