26.01.2018 | Klima, miljø og energi
CDP: Bilindustrien skal gå low-carbon for at overleve
I en ny rapport konkluderer CDP at den globale bilindustri skal tage langt hurtig fat om den teknologiske udvikling og de miljømæssige udfordringer, hvis ikke de skal falde bagud.
Bilfabrikanterne skal omstille sig til elbilproduktion og disruption fra selvkørende delebiler i en fart, hvis ikke de skal falde bagud, vurderer CDP i ny rapport.
Verdens store bilfabrikanter står foran en tveægget udfordring af de helt store; elektriske biler og selvkørende teknologi, herunder delebiler, er to disruptions, der kan flytte sektorens overskud fra de ’gamle’ giganter til techtitaner som Google og Uber.
Læs også: Stort sparepotentiale i grønne varebiler
Sådan lyder grundpræmissen i en ny rapport, ‘Driving disruption’, fra konsulentvirksomheden CDP, der har analyseret 16 af klodens største børsnoterede bilselskaber med en samlet markedsværdi på 790 mia. dollars (godt 4,75 billioner kr.) og en andel af det globale passagerbilsmarked på over 75 procent – og ikke mindst 17 procent af det globale CO2-udslip.
Netop det sidste parameter er afgørende for sektorens fremtidsudsigter. CDP konkluderer således, at ”industrien lynhurtigt skal omstille sig for at adressere den teknologiske udvikling og miljømæssige reguleringer eller risikere at falde bagud”, skriver organisationen.
Det er en ’komplet overhaling’, der så småt er gået i gang i bilbranchen, mener CDP. Rapporten viser at priserne på elbiler kan komme ned på niveau med benzin- og dieselbiler i 2022, hvilket vil gøre det lettere for producenterne at skabe overskud på de miljøvenlige modeller.
I rapporten har CDP også rangeret de 16 bilmærker ud fra deres omstillingsevner og klimahensyn, hvilket placerer BMW, Daimler og Toyota i top 3, tæt forfulgt at Nissan, der toppede sidste års liste, mens Subaru, FCA og Suzuki er dårligst. Illustration: CDP
Gode elbilinvesteringer, men bøder kan blive dyre
Og potentialet er også stort, viser CDPs research. Forventningerne går således på, at hver tredje nybilsalg i 2030 vil være nuludledningskøretøjer og plug-in-hybrider, hvilket alene i USA er et marked på 1 billion dollars (over 6.000 mia. kr.). Samtidig ser over en femtedel af sektorens indtægter ud til at forsvinde over i lommerne på teknologiudviklere og udbydere af deletjenester som Uber og Google.
De traditionelle bilmærker er dog godt med på elvognen, påpeger CDP. Siden 2015 har selskaberne investeret over 11 mia. dollars (ca. 66 mia. kr.) i autonomi og deleservices, ligesom der er sat omfattende og ambitiøse målsætninger for produktionen af el- og hybridbiler, sådan som vi har set det fra fx Ford, Volvo, Volkswagen og Jaguar Land Rover.
Ifølge CDP kan nogle af disse udmeldinger imidlertid give bagslag. Rapporten viser således, at halvdelen af bilfirmaerne risikerer bøder for at misse deres udledningsmål, og det kan komme til at koste dem op mod 940 mio. euro (knap 7 mia. kr.) alene i Europa.
Læs også: Dansk bilfabrikant teaser for ny langtrækkende elbil
Derfor understreger CDP at flere af disse fabrikanter er nødt til at øge deres salgsandele af elbiler til mindst 20 procent i løbet af de kommende år for opnå EU’s mål for 2021.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.