17.03.2020 | Klima, miljø og energi
Case: Circle House-udbud startskud på fremtidens cirkulære byggeri
Indhold fra partner Hvad er dette?
60 almene boliger skal gennem Circle House-partnerskabet være Danmarks første byggeri baseret på cirkulære principper, som bliver udbudt på markedsvilkår. Udbuddet er nu skudt i gang af de mere end 60 partnere i det tværgående samarbejde, som inkluderer alle værdikædens led.
Lisbjerg, som ligger tæt ved Aarhus, får nu Danmarks første cirkulære byggeri.
Med Lejerbo som bygherre er fyrtårnsprojektet Circle House bestående af 60 almene boliger sat i udbud fra d. 9. marts. I den forbindelse inviterer Lejerbo potentielle bydere til præsentation af det innovative udbud. Det foregår d. 24. marts på virksomhedens hovedkontor i Valby.
Det 5.400 m2 store byggeri med en anskaffelsessum på ca. 110 mio. kr. udbydes på markedsvilkår som udbud med forhandling. Efter en indledende kvalifikationsrunde forventer Lejerbo at indbyde op til fire totalentreprenører til at afgive bud på det banebrydende projekt.
Den cirkulære tankegang bag projektet indebærer, at materialer og dele af byggeriet kan skilles ad og genanvendes i anden sammenhæng tæt på frit for værditab. Og det er nytænkende inden for udbudspraksis:
”Udbuddet vil være et cirkulært udbud – det første af sin slags – hvor de indsendte tilbud vil blive vurderet på projektets evne til at samtænke arkitektoniske kvaliteter med principperne for cirkulært byggeri,” skriver partnerskabet i en pressemeddelelse.
Med projektet ønsker de mere end 60 organisationer bag boligerne, heriblandt Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, at fremme videndeling og -generering i hele branchen med en skalerbar model for cirkulært byggeri udviklet gennem en løbende analyse af byggeriets værdikæder, forretningsmodeller, businesscases og rammevilkår. Partnerskabet håber i den forbindelse på at udbrede modellen til fremtidens byggeri for på den måde at gøre branchen mere bæredygtig.
Projektet er støttet af Miljøstyrelsens Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) og Realdanias program for Innovation i Byggeriet.
Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtigt byggeri
Strategi & ledelse

Stærk almen profil overtager forpersonsposten i Byggeriets Samfundsansvar
Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk er trådt ind som forperson i Byggeriets Samfundsansvar. Han afløser Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo, der har været forperson i foreningen siden dens etablering i 2014. Den nye forperson ønsker bl.a. at samle byggeriet på tværs for en mere bæredygtig udvikling og videreføre foreningens markante stemme i debatten.
Indhold fra partner
Samfund

FBSA vil sætte diversitet på skoleskemaet
Med et nyt samtaleværktøj, der tager fat på autentiske problemstillinger og dilemmaer omkring diversitet i bygge- og anlægsbranchen, vil Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu sætte diversitet på skoleskemaet på både erhvervsskoler, universiteter og arkitektskoler. Håbet er, at det kan være med til at skabe bedre forudsætninger for at udbrede diversitet og inklusion i branchen fremadrettet.
Indhold fra partner
Medarbejder

Byggeriets Samfundsansvar opruster med ny stærk CSR-profil
Nadia Sander Strange træder ind i Byggeriets Samfundsansvars sekretariat som ny projektleder med en stærk praksisnær forståelse for bæredygtighed i byggeriet. Nadia kommer fra en stilling som CSR-ansvarlig og bæredygtighedsleder hos CCO Arkitekter.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Millionstøtte skal skabe mere diversitet og en bedre arbejdskultur i byggebranchen
I et nyt udviklingsprojekt med støtte fra Realdania skal Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar udvikle konkrete værktøjer, der skal gøre kulturen på tværs af byggebranchen mere inkluderende, særligt over for kvinder, men også andre minoriteter. Et af målene er at skabe en bedre arbejdskultur, der kan tiltrække mere arbejdskraft i en branche, der har store udforinger med rekruttering.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Derfor skal du interessere dig for eu-taksonomiens sociale minimumsgarantier
De sociale minimumsgarantier er et centralt element inden for EU-taksonomien,som alle aktører i byggeriet derfor bør blive fortrolige med. Bl.a. fordi at den sociale bæredygtighed vil blive sidestillet med den grønne, og fordi social bæredygtighed bliver et konkurrenceparameter. Find her flere gode grunde til at du skal begynde at interessere dig for detsamt noget relevant baggrundsviden her.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Forening vil hjælpe den danske byggebranche med at bruge FN’s Verdensmål
I et nyt projekt skal Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar nu udvikle undervisningsmateriale, der består af værktøjer og anbefalinger, som kan skabe en fælles tilgang til implementeringen af FN’s Verdensmål i den danske byggebranche. Værktøjerne vil bl.a. give branchen konkrete anvisninger, der skal hjælpe alle aktører i værdikæden med at handle ud fra Verdensmålene.
Indhold fra partner