Circular Material Update #2: Når design bliver cirkulært

Visionære designere udvikler møbler og interior, som sætter dagsordenen for en bæredygtig fremtid - og Danmark er absolut med i førerpositionen når det handler om design og bæredygtighed. Nye materialer skaber innovation og positive forandringer.

Billede af Ocean stolen fra danske Mater, www.materdesign.com.

Vi har længe talt om cirkulær økonomi, men vi har manglet de byggeklodser, som gør det muligt, at føre visionerne ud i livet og agere udfra Verdensmålene. Derfor er det meget interessant at se, at innovationen i nye bæredygtige materialer nu bærer frugt, og nye materialer lanceres i stor stil – som vi så det på Material District Rotterdam 2019. Nu ser vi det også anvendt i nye designs og fysiske produkter.

I denne blog sætter vi fokus på møbler og interior design (blog #1 handlede om fashion) – og kan det være mere aktuelt end nu, hvor Milano møbelmesse, Salone del Mobile, netop er sluttet? Stedet hvor nyheder fra verdens design brands bliver vist og nye trends kan spottes til inspiration for fremtidens designere og innovatører.

De 4 R’er: REDUCE, REUSE, RECYCLE & RETHINK

I Danmark er vi kendte for vores møbeldesign, hvor vi ser, at både danske møbelproducenter og nye designere ønske at gå forrest for en mere bæredygtig møbelindustri.


Vi ser lige nu et væld af spændende, nye lanceringer med fokus på ”Recycling” af plastaffald. Karoline stolen af danske Upcycling Scandinavia er netop et eksempel på en stol, som er lavet af 100% genbrugsplast.

Plast er et fælles indsatsområde for alle verdens økonomier og er beskrevet i The New Plastic Economy, en rapport, som er udgivet af Ellen MacArthur Foundation.

Heri anslås det blandt andet, at der i 2050 vil være ligeså meget plastik i havene, som der vil være fisk, hvis ikke vi ændrer på vores brug af dette. Det er bl.a. af den grund, at det er vigtigt med synliggørelse af mængder og indsatser og et øget fokus på både Recycling – men også at minimere affaldet og brugen af materialer, så som plastik (Reduce). Det handler i stor grad om at indarbejde cirkulære designmodeller i virksomhederne.

Et fantastisk eksempel på innovation, tradition, lokal produktion og smukt design ses i samarbejdet mellem Plastix i Lemvig, som indsamler, sorterer og omdanner gamle fiskenet til nyt recycled plastik, og den danske virksomhed Mater, som har relanceret Ocean et Nanna Ditzel design fra 1955 i en udendørs stole-serie lavet af netop gamle recyclede fiskenet. Endda med en flot international anerkendelse fra Wallpaper ”Design Awards Winner 2019”. 

Sidste år var det nystartede design-par Wehlers aktuelle med deres cirkulære design koncept – og høstede også en pris for bedste design af Wallpaper. I år har de lanceret stolen RUM (kort for Re-Used-Materials). En stol af recycled ocean plastic og stellet af 80% recycled stål.

Genbrug (Re-use) er en meget vigtig brik i det store cirkulære økonomispil – som også giver forbrugerne mulighed for at tage ansvar for forbrug. Vi ser f.eks. IKEA tilbyde ”leje” af møbler i stedet for køb –og vi ser et genbrugsmarked, som boomer! Det stiller krav til kvaliteten af materialer; et område hvor dansk design altid har stået stærkt i et internationalt marked. Vi kan ikke gå på kompromis med kvalitet fremadrettet – hverken i forhold til holdbarhed, eller i forhold til sundhed for os ”brugere”. Derfor ser vi også, at Svanemærkning og EU-blomst nu er blevet et konkurrenceparameter i møbelbranchen. Vivi Schytt, fra Help2Comply, som arbejder med certificeringer og som har gennemført Svane- og EU-Blomst certificering for danske møbelproducenter, vurderer, at der vil komme mange flere møbler på markedet med en miljøcertificering. Der er en klar stigning i efterspørgslen fra virksomheder, som ønsker at få deres produkter miljøcertificeret siger Vivi, og udtaler, at ”Virksomhederne ønsker at tage ansvar for miljøet og forbrugerens sundhed – det er en klar tendens”.

Det sidste R, Rethink – altså at tænke kreativt og innovativt – er essentielt. Det er essentielt, både i forhold til, at skabe nye valgmuligheder for forbrugere, så de kan tage ansvar – og for at vi som producenter også gentænker måden, vi laver business på (fra en lineær økonomi til en cirkulær økonomi). Vi ser det tydeligst i de nye, små, innovative start-ups, der skyder op; med cirkulære forretningsmodeller som grundtanke, samt et klart mål om at gøre en forskel for planeten, mennesket – og skabe en forretning, der er bæredygtig på lang sigt.

Sundhed  – biobaserede materialer kan være løsningen

Vores omgivelser, og den luft vi indånder, betyder meget (og måske mere end vi i dag forstår) for vores sundhed. Bl.a. derfor er der mere og mere fokus på sunde materialer til møbler. Biobaserede materialer har den fordel, at de er skabt af naturens egne materialer og derfor kan indgå i naturen igen efter brug. Desuden ser vi også, at de biobaserede materialer er fornybare og regenerative i deres design.

Men hvor langt er vi så? Kan tang formes til en stol? Ja, det kan det. Stolen Costal Furniture  er designet af danske Nikolaj Thrane Carlsen og vandt prisen for Best Performance Award 2019 på Stockholm Furniture Fair. Stolen, som er lavet af tang med inspiration fra tagene på Læsø, demonstrerer, at vi skal turde eksperimentere for at finde nye alternativer til de industrialiserede (plast) materialer, som vi bruger i dag. Nogle ideer er stadig kun prototyper, men som vi nævnte i Circular Update #1/ Fashion, er flere virksomheder nu klar til at lancere – blandt andet den amerikanske opstartsvirksomhed Algeknit, der har udviklet fibre af tang til at skabe fremtidens tekstiler.

Ecovative er en amerikansk virksomhed, som vi længe har fulgt i deres proces for at skabe et nyt og naturligt materiale af svampe (fungis). Et materiale, som kan formes til bl.a. designprodukter – men som også er særlig relevant til emballage. Det er også en fortælling om et naturligt materiale, som nemt og hurtigt kan dyrkes (We grow materials, som de siger) – og derfor en fornybar ressource (modsat oliebaseret plastik). De tilbyder desuden, udfra en ”open design” approach, at man selv kan blive en producent af svampematerialet, og altså på denne måde dyrke materialet dér, hvor man skal bruge det – tænk f.eks. til brug i lokalproducerede varer via 3D print. Mogu er en lignende hollandsk producent, også af svampe materialer, som bl.a. har udviklet gulvfliser af svampe. Og endelig ser vi også innovationer inden for organisk affald (spild), som f.eks. kaffegrums, der kan omdannes til materiale, som kan presses, formes og støbes – til bl.a. skåle eller en lækker notebook.

NEXT STEPS?

Vi kom hjem fra Holland; inspirerede og med ny viden til at skabe nye, bæredygtige koncepter og produkter. Vi håber, at I ser muligheder, som vi gør – og tror på, at vi sammen kan skabe en bæredygtig fremtid.

Skal vi hjælpe jer med at udvikle en grøn linje af produkter, udvikle jeres cirkulære designmodel eller gentænke jeres forretningsmodel, så kontakt os og lad os starte dialogen.

Du kan også se mere om vores workshops her eller følge os på Circular Facebook, hvor vi løbende poster updates på innovative bæredygtige materialer og cases.

19.09.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Ny analyse – Den Bæredygtige Forbruger, nu og i fremtiden!

20.06.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Goodbye junkfood! Hello to sustainable diets! Tiden er til Food Innovation

09.05.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Circular Material Update #2: Når design bliver cirkulært

30.04.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Spiselige vandflasker til London Marathon minimerer plastforbrug

10.04.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Nudging - hvad for noget? Og kan det hjælpe os alle til en mere bæredygtig adfærd på kontoret?

28.03.2019Circular by Innovation Lab

Sponseret

Circular Material Update #1 // En grønnere fashion